1515

Stockholmsbörsen: SCA vinnare <br />

Stockholmsbörsen öppnade upp på torsdagen men tappade styrfart efter en stund. Dragkraft kom från Nokia och SCA, som utmärkte sig positivt i morgonens rapportflod. Opus rasade på ett utredningsförslag om glesare bilbesiktning i Sverige.

OMXS30 var ned 0,8 procent till nivån 1.487,8 kring klockan 10.10. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då 3,3 miljarder kronor.

På makronivå steg dollarn runt en tioöring mot kronan efter oväntat hökaktiga undertoner i onsdagskvällens Fedbesked om oförändrad USA-ränta. Svensk detaljhandel steg något mer än väntat i september efter en svag augustimånad, främst tack vare sällanköpsvaror, enligt förmiddagsstatistik från SCB.

Rapporter:

* SCA:s justerade rörelseresultat var 4 procent bättre än väntat, främst tack vare en positiv överraskning från affärsområdet Personliga Hygienprodukter. Kursen steg 4 procent till 253 kronor och tangerade därmed nästan rekordnivåerna från i somras. Draghjälp kom även från besked om kostsamma men nödvändiga effektiviseringsåtgärder, inklusive stängning av en pappersmaskin i Ortviken och en sammanslagning av asiatiska verksamheter.

* AAK:s volymer var lägre än väntat under det tredje kvartalet, men marginalen överträffade SME-förväntningarna. Lönsamheten i chokladdivisionen utmärkte sig mest positivt, och aktien steg 1,5 procent. Ett nytt kursrekord, 606 kronor, noterades under inledningshandeln.

* Nokias rapport innehöll en 36 procent högre justerad rörelsevinst än väntat för kvartalet, samt höjd marginalprognos för helåret, för huvudområdet Networks. Aktien steg uppemot 10 procent.

* Lundin Minings rapport var klart sämre än väntat över hela linjen. Det operativa rörelseresultatet blev bara två tredjedelar av det som väntades, och även försäljningen låg långt under konsensus. Aktien föll 7 procent.

* Sobi klådde däremot förväntningarna med råge. Bolaget hoppas alltjämt på EU-godkännande av sitt blödarsjukeprojekt Elocta under det fjärde kvartalet och har biffat upp organisationen inför lanseringen. Aktien steg 1,5 procent.

* Eniros försäljning backade 18 procent organiskt i det tredje kvartalet, och det underliggande rörelseresultatet sjönk. Aktien steg 12 procent, och årsfacit ligger därmed på minus 66 procent efter ras även föregående år.

Bland kursrörelser utanför rapportfloden märktes:

* Transportstyrelsen föreslår att minska antalet obligatoriska bilbesiktningar från och med 2018. Opus Group, vars vd i augusti höll den utvecklingen för osannolik i en kommentar till Direkt, föll 14 procent.

* Hifab fortsatte falla efter gårdagens besked om ett förlorat tvistemål i hovrätten och krav på att betala motparten mångmiljonbelopp. Aktien var ned 28 procent, efter stängning på minus 19 procent på onsdagen.

* Fingerprint återhämtade något av onsdagens 220-kronorsfall och steg kring 30 kronor, 9 procent, till runt 340 kronor. Omsättningen var flera gånger högre än tvåan Nokias.

* Volvo backade 2,4 procent efter en rekommendationssänkning till neutral från köp av Goldman Sachs.

* Atlas Copco backade drygt 3 procent eller 7:60 kronor, klart mer än de 3 utdelningskronor som avskildes.


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?