ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Skatteverket vill öka trycket på tre branscher

Skatteverket tar nya tag mot svartarbete. Nu vill myndigheten att tre nya branscher ska tvingas införa personalliggare.

I dag måste restauranger, frisörer och tvätterier använda personalliggare. Där registreras alla som är verksamma i lokalen och vilka tider de är det. Från och med årsskiftet kommer samma regler gälla byggbranschen.

I rapporten listar Skatteverket ett dussin branscher där svartarbete är ett stort problem. I tre av dem tror myndigheten att personalliggare kan vara ett effektivt system för att få bukt med fusket. Därför föreslår Skatteverket nu att personalliggare införs i verksamheter som sysslar med partihandel med livsmedel, kropps- och skönhetsvård och bilverkstäder.

Totalt räknar Skatteverket med att drygt 15.400 företag kommer att omfattas av de nya reglerna. I dag beräknas de svarta inkomsterna uppgå till närmare 6,7 miljarder kronor per år enligt Skatteverkets beräkningar. Hur stor effekt kravet kommer att få är osäkert men Skatteverket räknar med att de svarta inkomsterna kommer att minska med åtminstone 600 miljoner kronor.

En av anledningarna till att just de tre branscherna nu väljs ut är att arbetet utförs på tydligt avgränsade arbetsplatser. Inom till exempel jordbruk eller fiske, där svartarbetet också är ett stort problem, arbetar de anställda ofta inte på en tydlig arbetsplats vilket gör det svårt för Skatteverket att utföra kontroller på arbetsplatsen. Men i rapporten öppnar Skatteverket för att personalliggare i framtiden kan bli mobila och elektroniska vilket skulle göra det möjligt att ställa krav om personalliggare på till exempel åkerier eller städföretag.

Tyck till