1515

Råvaror: Oljan backar tillbaka <br />

Oljan, som rusat kraftigt under onsdagseftermiddagen, handlades lägre under torsdagsmorgonens handel. För basmetallerna var utvecklingen också negativ, medan guldet noterades något högre efter att Fed på onsdagen beslutat om att vänta med räntehöjningen.

Vid klockan 09.30 hade WTI-oljan i första termin backat med 0:63 dollar till 45:31 dollar per fat. Brentoljan handlades samtidigt 0:39 dollar lägre vid 48:66 dollar per fat.

Vid kvällstid på onsdagen hade WTI-oljan avancerat drygt 6 procent, efter att statisk visat att kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökat mer än väntat under föregående vecka. Datan tydde på en ökad efterfrågan av oljan.

"Överutbudet kommer att förbli temat för oljemarknaden under många månader framöver", kommenterade dock en Singapore-baserad aktiehandlare till Marketwatch. Källan menade även att marknaden förbereder sig för att prissvackan kommer att hålla i sig långt in i nästa år.

På onsdagen presenterades dessutom siffror som visade att USA:s råoljelager stigit med 3,38 miljoner fat under föregående vecka. Ökningen var dock lägre än den Bloomberg News analytikerprognos spått om 3,75 miljoner fat.

För basmetallerna märktes nedgångar efter att Fed på onsdagskvällen signalerat om att en räntehöjning kan komma att ske i december, vilket fick dollarn att stiga.

"Den stärka dollarn har tyngt metallerna idag. Dessutom är en svag efterfrågan i Kina konsensus där investerare inväntar tecken på ytterligare stimulanser", sade Helen Lau, analytiker vid Argonaut Securities, till Bloomberg News.

På London Metal Exchange handlades kopparn 39 dollar lägre vid 5.166 dollar per ton medan nickel hade backat med 130 dollar till 10.465 dollar per ton.

För guldet var utvecklingen däremot positiv, efter Feds beslut om att inte höja räntan förrän tidigast december. Ädelmetallen steg 3:37 dollar till ett pris om 1.159 dollar per uns.

Råolja (pris/fat):

31/12
WTI, första termin -0:63 USD 45:31 -1,33% -23,75%
Brent, första termin -0:39 USD 48:66 -0,82% -25,66%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)


Koppar -39 USD 5.166 -0,74% -18,01%
Zink -15 USD 1.723 -0,83% -20,91%
Aluminium -13 USD 1.470 -0,88% -20,65%
Nickel -130 USD 10.465 -1,23% -30,92%
Bly -19 USD 1.725 -1,09% -7,16%
Tenn +60 USD 15.260 0,39% -21,34%
Ädelmetaller (pris/uns, sp ot)


Guld +3:37 USD 1.159:47 0,29% -2,14%
Silver 0:00 USD 15:94 -0,03% 1,50%
Dollarindex -0.23 97.55 -0,23% 8,07%


Innehåll från CatenaAnnons

Morgondagens hållbara logistikfastigheter utvecklas av Catena

Det finns ett stort behov av logistikfastigheter i spåren av den växande e-handeln. Catena, som är en ledande aktör, går i bräschen för hållbara lager- och logistikanläggningar fyllda med innovativa och klimatpositiva lösningar. 

- Bilden av en grå, ful logistikfastighet stämmer inte längre, vi vill visa att dessa fastigheter är levande arbetsplatser och att de bidrar till ökad hållbarhet genom innovativa lösningar både invändigt och utvändigt, säger Jörgen Eriksson, VD.

Catena, som äger, förvaltar och utvecklar logistikfastigheter, såg tidigt behovet av ett genomtänkt logistiskt nätverk som kan försörja Skandinaviens storstadsregioner. 

- Tillsammans med våra hyresgäster vill vi ta hållbarhetsarbetet ett steg längre än vad som tidigare gjorts inom branschen. Därför har vi satt nya hållbarhetsmål som nu omsätts i praktik, berättar Jörgen Eriksson.

Catenas mål till 2030 är nettonoll växthusgasutsläpp, 100 procent av koncernens uthyrningsbara yta ska vara miljöcertifierad och hela beståndet ska vara nettopositivt gällande biodiversitet. 

- Vi vill hitta nya smarta sätt att integrera hållbarhetsaspekter som en naturlig del i våra byggnader och mark samtidigt som fastigheterna måste klara ett förändrat klimat. När vi bygger nytt och renoverar tas ett samlat grepp kring hållbarhetsfrågorna vid projektstart. Dels för att möjliggöra bättre nyttjande av yta genom att exempelvis bygga på höjden, dels genom att bli mer samspelta med kringliggande natur, förklarar Anna Wallander, Miljö- och certifieringsansvarig.

Både för byggnad och mark finns gröna möjligheter, berättar Anna Wallander.

- Vi använder byggnadens fasad och takytor men minskar även asfaltsytorna för att skapa utrymme för exempelvis gröna ängar som gynnar biologisk mångfald. En annan viktig parameter är energioptimering, solceller och energiträd som absorberar förnyelsebar energi ur atmosfären är insatser som ger lägre kostnad och minskad klimatpåverkan.

Catena tittar också på hur man ska möjliggöra tillförsel av el eller vätgas till transportfordon, vid lastning och lossning. 

- Om våra fastigheter ska vara hållbara är det naturligt att de också anpassas för framtidens transporter – för oss är det självklart att ta ansvar över tid, avslutar Jörgen Eriksson. 

Om Catena
Catena är ett börsnoterat fastighetsbolag som på ett hållbart sätt och genom samarbete utvecklar och långsiktigt förvaltar effektiva logistikanläggningar. Catena äger 125 strategiskt placerade anläggningar i Sverige och Danmark med en uthyrningsbar yta om cirka 2,1 miljoner kvm. 

Läs mer om Catena 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Catena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?