1515

Räntor och valutor: Kronan stärks efter räntebesked<br />

Svenska statsobligationsräntor sjunker efter att Riksgälden oväntat nog bedömt att lånebehovet kommer att bli mindre de kommande åren och efter att Riksbanken utökat sitt program för statsobligationsköp. På valutamarknaden är reaktionen den omvända och kronan har stärkts några öre mot både dollarn och euron.

Svenska statspappersräntor sjunker 2-8 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 6 punkter ned till 0,58 procent från tisdagens stängning. Även femårsräntan är nu negativ, -0,05 procent.

Två tunga besked gav stöd åt svenska statsobligationer på onsdagsmorgonen. Först var det Riksgälden som flyktingkris till trots oväntat nog reviderade ned sin prognos för lånebehovet 2015-2016. Detta på grund av att skatteinkomsterna överraskat på uppsidan. Detta gör att emissionsvolymerna behålls oförändrade. Bedömare var inställda på att ökade kostnader för migration skulle få Riksgälden att revidera upp lånebehovet och även kanske utöka sina emissionsvolymer.

Riksgälden räknar med ett lånebehov på 45 miljarder kronor i år, 33 miljarder kronor nästa år och 47 miljarder kronor 2017. Jämfört med föregående prognos från i juni är lånebehovet 18 miljarder kronor lägre 2015-2016.

"Svensk ekonomi och den underliggande utvecklingen av statsfinanserna visar på en överraskande styrka. De ökade utgifterna för migration vägs till stor del upp av högre skatteinkomster, men det är viktigt att poängtera att osäkerheten är stor", säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad i en kommentar.

Nordeas analytiker Mats Hydén och Jerk Matero skriver i en kommentar att det var att betydligt lägre lånebehov än de väntat sig och att beskedet från Riksgälden var bra för statsobligationer.

Statspappersräntorna sjönk också ett par punkter efter Riksgäldens ny prognos. Räntorna sjönk sedan ytterligare efter att Riksbanken meddelat att de utökar sina statsobligationsköp med ytterligare 65 miljarder kronor, till totalt 200 miljarder kronor, runt 35 procent av utestående stock.

Reporäntan lämnades samtidigt oförändrad till -0,35 procent och Riksbanken drog även ned reporäntebanan. Reporäntan bottnar på -0,41 procent under 2016, vilket indikerar 60 procent sannolikhet för en 10-punktersänkning.

Enligt SME Direkts enkät räknade nio av elva tillfrågade analytiker med att reporäntan skulle lämnas oförändrad. Fem spådde samtidigt utökade obligationsköp.

"Sammantaget bedömer Riksbankens direktion att penningpolitiken behöver bli mer expansiv för att understödja den positiva utvecklingen i svensk ekonomi och säkerställa kraften i inflationsuppgången", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Även om många analytiker var inne på mjuka besked från Riksbanken överraskades de ändå av den stora ökningen av QE-programmet. Dessutom noterar de att Riksbanken med sin nya räntebana signalerar en hög sannolikhet för ytterligare en räntesänkning och att den nya lägre räntebanan också visar att den första räntehöjningen nu skjuts än längre in i framtiden. Reporäntan väntas sedan inte ha höjts över noll igen förrän i slutet av 2017.

SEB-ekonomen Olle Holmgren skriver i en kommentar att de fortsatt tror att det kan komma en till reporäntesänkning, i december, mot bakgrund av att ECB då väntas utöka sitt QE-program och kanske också sänka depositräntan.

"Förbättrade svenska tillväxtutsikter, stigande kapacitetsutnyttjande och en något högre inflation tyder dock på att Riksbanken kommer att få det allt svårare att matcha ECB:s penningpolitiska hållning i 2016", skriver han.

SEB:s huvudscenario är att Riksbanken sänker reporäntan till -0,45 procent i december, men de ser nästan lika stor sannolikhet för att dagens utökade lättnader blir det sista i denna cykel.

Även Nordea och Swedbank räknar med en räntesänkning i december. Handelsbanken tror dock att det nu är slutsänkt.

Handelsbankens Pierre Carlsson skriver i ett marknadsbrev att Riksbanken nu är nära botten vad gäller reporäntan, särskilt som amorteringskravet stött på patrull igen.

"Ytterligare räntesänkningar skulle få fart på bostadsbubblan och från det perspektivet skulle en utökning av QE-programmet, under det tredje kvartalet för att matcha ECB:s köp, vara att föredra om Riksbanken bedömer det nödvändigt för att nå inflationsmålet", skriver han.

I Europa är räntorna ganska stabila samtidigt som börserna stiger. Den tyska tioårsräntan är oförändrad på 0,45 procent från tisdagens svenska stängning.

USA-räntorna visar också små förändringar inför Federal Reserves räntebesked i kväll klockan 19. Tioårsräntan har stigit 1 punkt till 2,03 procent, från tisdagens svenska stängning.

Bedömarna är eniga om att Fed kommer att lämna styrräntan oförändrad, utan fokus riktas framför allt mot eventuellt några signaler om när en första räntehöjning kan bli aktuell. Förväntningarna på några tydligare vinkar är dock små bland analytiker, som väntar sig rätt små förändringar i FOMC-uttalandet från föregående räntebesked i september.

På valutamarknaden handlas dollarn ganska stabilt mot euron runt 1:105 i en avvaktande handel inför Fed. Dollarn visar likaså små förändringar mot dollarn.

Kronan handlades slagigt efter Riksbankens räntebesked, för att slutligen stärkas några öre. Från svensk stängning på tisdagen har kronan stärkts 4 öre mot dollarn till 8:46 och 3 öre mot euron till 9:36.

USD/SEK 8:4648 (8:5031) Statsobl 2y -0,49 (-0,47)
EUR/SEK 9:3576 (9:3912) Statsobl 10y 0,58 (0,64)
EUR/USD 1:1054 (1:1044) Räntegap/ty 13 (19)
US obl 10y 2,03 (2,02) Tysk obl 10y 0,45 (0,45)


Innehåll från SJAnnons

Så reser du smartare – nya X 2000 ännu en anledning att stanna på marken

Sitt bekvämt, surfa tryggt med 5G-baserat wifi och se fram emot ännu mer driftsäkra tågresor.

I dagarna är det världspremiär för X 2000 – ett supermodernt, men återvunnet och återanvänt tåg som redan erövrat priser.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här

Skulle Sveriges krokiga järnväg rätas ut? Eller var det kanske dags att bygga en ny typ av tåg som kunde köra snabbt även i kurvorna? På sent åttiotal var frågan högaktuell. 

Svaret blev X 2000 – och i medierna skapades genast svallvågor i samband med premiärturen. Expressen rapporterade att vagnarna följer med i kurvorna och att det inte var några ”krängningar att tala om”.

Sedan X 2000:s lansering 1990 har det gjorts cirka 200 miljoner unika resor, och tekniken har stadigt gått framåt – på alla fronter.

Nya prisbelönta X 2000 är ett supermodernt men återvunnet tåg där SJ sparat mer än 5 000 ton rostfritt stål genom att återanvända hela stålskalet från det befintliga tåget. 

– Vi har helt enkelt byggt ett helt nytt tåg inuti ett befintligt. Det visar att det går att skapa nytt, samtidigt som vi tar tillvara och återanvänder värdefullt material, säger Andrea Persson, ansvarig för förvaltningen av SJ:s X 2000-flotta.

Nya X 2000 får 110 datorer för att styra och övervaka tåget, att jämföra med 24 dessförinnan. 

– Tåget har ett avancerat system för självdiagnostik, vilket bland annat betyder att vi från distans har möjlighet att i realtid ta emot och övervaka en mängd signaler från tågets olika tekniska system och kan på så sätt agera förebyggande. Tågresan blir mer driftsäker tack vare alla nya tekniska system, säger Andrea Persson och tillägger:

– Ny styrning av innerdörrarna gör att det blir lättare att ta sig mellan vagnar och tydligare märkning av vagn och plats sparar tid vid av- och påstigningar.

Radiotransparenta fönsterglas

1990 kommenterade tidningen Expressen imponerat de tekniska innovationerna: ”X 2000 har telefon, fax, kopieringsapparat. Vid varje fåtölj kan man via freestylelurar lyssna på P3 och två interna kanaler.”

2021 har det skapats helt andra förutsättningar.

– En ny modern bistrokassa har installerats som ska göra betalningar snabbare och smidigare. Ett nytt 5G-baserat wifi-system gör det dessutom enklare att arbeta och koppla av under resan.

Nya X 2000 har radiotransparenta fönsterglas, en teknik som är helt ny i Sverige men som finns på de allra modernaste snabbtågen i Europa. 

– Det innebär att mobilsignaler från alla mobiloperatörer längs med spåren kommer in i tåget och dessutom kan metoder som snabbar på dataöverföring användas fullt ut. 

Även övrig teknik har fått en rejäl uppdatering. När de 12 996 nya stolarna monterats in har det krävts totalt 28 mil nya kablar. 

– De nya stolarna får en smart utformning. Stolarna ger bra svankstöd, har ett stort ryggbord, dubbla eluttag, avställningsytor och möjlighet till bra lutning på ryggstödet.

Uppgraderingen av X 2000 är ett enormt projekt som har tagit flera år. Att byta ut alla väsentliga delar i ett modernt tåg kan liknas vid en avancerad transplantation av hjärna, hjärta och centrala nervsystemet samtidigt. 

– Mycket arbete har lagts ner på att få de olika systemen att kommunicera och en rad tester har gjorts. Innan varje tågsätt sätts i trafik kommer det att ha provkörts minst 15 000 kilometer.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?