1515

Börser: Terminer pekar mot skakig öppning<br />

Terminerna för de europeiska indexen indikerar en relativt oförändrad öppning på onsdagen med en marginell dragning uppåt.

Tisdagens New York-handel stängde något på minus och har följts av en blandad utveckling i Asien där Tokyo stiger samtidigt som de kinesiska börserna noteras ner.

De många delårsrapporterna fortätter att dominera med siffror från jättar som Apple och Twitter efter USA-stängningen i går och med delår från bland annat Skanska och Statoil nu på morgonen.

Rapportflödets dominans bryts dock klockan 9.30 då ett räntebesked från Riksbanken väntas med en efterföljande presskonferens klockan 11.00.

I SME Direkts prognosenkät väntar sig två av elva tillfrågade ekonomer att räntan kommer att sänkas nu, med tio punkter till -0,45 procent, medan resten spår oförändrat. Däremot tror en majoritet att räntan kommer att ha sänkts efter decembermötet. Det är mer troligt att Riksbanken väljer att öka programmet för obligationsköp, fem av elva ekonomer väntar ett sådant besked nu.

Den svenska kronan ligger avvaktande stilla inför räntebeskedet och oljepriset visar på små rörelser.

Vid 8.35-tiden var DAX-terminen i Tyskland 0,1 procent högre, medan franska CAC 40-terminen pekade 0,2 procent upp. Enligt IG Markets förhandel indikerades en Stockholmsöppning på +0,1 procent.

Ur morgonens rapport/nyhetsflöde:

* Skanskas rapport, där rörelsevinsten var mer eller mindre känd sedan tidigare, bjöd på en orderingång något över förväntan samtidigt som intäkterna i det tredje kvartalet kom in 10 procent under förväntan.

* Oljebolaget Statoil har redovisat ett justerat kvartalsrörelseresultat på 16,7 miljarder norska kronor, att jämföra med förväntade 18,3 miljarder. Samtidigt sänks Statoils capex-prognos.

* Telenors justerade vinst var i linje med marknadens estimat men den norska teleoperatören justerar ner sina marginal- och tillväxtprognoser för 2015 något.

* Enquests fält Alma/Galia, där oljebolaget har en ägarandel om 65 procent, påbörjade i går sin produktion. Full produktion väntas nås i början av 2016.


Innehåll från Spotlight StockmarketAnnons

Stark tillväxtfas för svenska Calmark

För Calmark klappar hjärtat extra för nyfödda bebisar. Sedan 2007 har bolaget arbetat med att utveckla en patientnära analysmetod (PNA) med enklare och snabbare diagnostik av medicinska tillstånd hos nyfödda – allt för att ge dem en lugn start i livet.

– 40 procent av alla världens bebisar föds inte på sjukhus. Med vårt PNA-instrument gör vi det möjligt att upptäcka medicinska tillstånd som är vanliga under den första veckan i livet. Tillstånd som är enkla att behandla ska också bli lätta att testa, säger Anna Söderlund, vd på Calmark och fortsätter:

– Brist på diagnos kan få stora konsekvenser för barnet och familjen. I värsta fall kan det leda till hjärnskador eller dödsfall vilket kan undvikas med Calmarks tester. 

Stora vinster med PNA-instrument 

Den unika testplattformen består av ett bärbart instrument och testkassetter för olika biomarkörer: bilirubin (gulsot), glukos (lågt blodsocker) och laktatdehydrogenas LDH som påvisar om bebisen haft syrebrist under förlossningen. I länder med väl utbyggd sjukvård blir tidsvinsterna stora och vårdkostnaderna minskar, samtidigt som vårdkedjorna förkortas vilket underlättar för både sjukhuspersonal och patienter.   

Anna Söderlund klev in som vd i bolaget 2016 och har en gedigen bakgrund som legitimerad sjuksköterska. Hon arbetade i 16 år inom vården innan hon sökte sig till medtech-branschen. Med erfarenhet av både världslanseringar och börsnoteringar, antog hon utmaningen att hjälpa Calmark att ta nästa steg när frågan kom från medgrundaren Mathias Karlsson. Calmark börsnoterades i juli 2018 och valet föll på Spotlight Stock Market.

– Spotlight är en handelsplats perfekt för tillväxtbolag, vilket passar oss på Calmark. Det är mindre administration och kontakten med marknadsplatsen gör det enklare att vara noterad, berättar hon.

Möt Spotlight. Läs mer om handelsplatsen här. 

Utvecklade covid-produkt 

Mycket har hänt på Calmarks resa. Med en första CE-märkt produkt var bolaget redo för lansering under 2020. Men, när pandemin svepte in och lamslog hela världen sattes planerna på paus. I samma veva började det komma ut flera forskningsartiklar om att testa LDH på covidpatienter – samma test som Calmark redan påbörjat utveckling av.

– Med hjälp av LDH kan man prediktera hur allvarligt sjuk en covidsmittad riskerar att bli. I och med att vi ändå inte kunde fortsätta studier på bebisprodukterna, tittade vi på varandra och sa ”då gör vi en covid-produkt”. Vi utvecklade ett snabbtest på 9 månader och nu är även det CE-märkt och under lansering. Jag tror det är något inofficiellt världsrekord, skrattar Anna Söderlund.

Läs mer om Calmarks covid-produkt här. 

Om Calmark:

Calmark grundades av Mathias Karlsson och Sofia Hiort af Ornäs år 2007 och har sedan starten varit inriktat mot diagnostik för nyfödda. Bolagets lösning bygger på mer än tretton års forskning och branscherfarenhet. Genom att tillhandahålla patientnära tester (PNA) specialiserade för nyfödda vill Calmark förbättra hela vårdkedjan, minska väntetider och vårdkostnader och göra stor skillnad i de delar av världen som saknar sjukhuslaboratorier. Läs mer om Calmark här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight Stockmarket och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?