1515

Stockholmsbörsen: Hexagon mot strömmen

Stockholmsbörsen uppvisade strax efter lunchtid en negativ utveckling, i likhet med de större europeiska börserna. Nedgången var bred men Hexagon steg däremot efter rapport. Fingerprint flög också vidare mot nya höjder efter en uppdatering från Carnegie.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var vid 13.30-tiden 0,9 procent lägre till noteringen 1.492. Aktier för drygt 8 miljarder kronor hade då omsatts.

I botten av storbolagsindex befann sig Lundin Petroleum som tappade omkring 4 procent. Oljepriset letade sig ytterligare nedåt efter måndagens reträtt. Nordsjöoljan Brent handlades strax efter lunchtid runt 47:30 dollar och WTI-oljan kring 43:30 dollar. Utanför storbolagsindex föll Enquest och Africa Oil också båda kring 4 procent.

Alfa Laval, som rapporterade ett något sämre resultat än väntat, var svagt upp. Bolaget gav en något positiv prognos för efterfrågan under innevarande kvartal. Övriga aktier på plus inom storbolagsindexet var Boliden, SCA och Kinnevik som noterades från 0,1 till 0,3 procent upp.

Hexagon avancerade runt 3 procent till 292 kronor, aktien har inte handlats över 300 kronor sedan slutet av juli. Rörelseresultatet var som väntat, men den organiska tillväxten och även tillväxten i Kina slog marknadens prognoser.

Sämre gick det för Lindab. Även här var resultatet i nivå med förväntningarna, men den organiska tillväxten utgjorde en besvikelse. Aktien gick ned 4,3 procent.

Fingerprint Cards var - som vanligt numer - i särklass mest omsatta aktie. Aktien steg 7,9 procent till 445:50 kronor, sedan Carnegie i en färsk värderingsuppdatering sett flera möjliga "triggers" på kort sikt och indikerat en teoretisk kurspotential om 550-600 kronor.

Vid 13.30-tiden hade FPC-aktier för drygt 2 miljarder kronor omsatts. Nummer två på omsättningslistan var H&M, som omsattes för knappt 300 miljoner kronor. Inom biometrisektorn var Precise vidare omkring 7 procent högre.

Carnegie har höjt riktkursen för ögonsensorföretaget Tobii från 55 till 65 kronor med upprepad rekommendation köp. Aktien klättrade 4,6 procent till 62:75 kronor.

Bland de mindre bolagen avancerade vidare drönartillverkaren Cybaero ytterligare 6 procent efter måndagens uppgång på 20 procent. Bolagets vd säger sig inte känna till några för veckan kursdrivande nyheter.

På amerikansk makrofront har order av varaktiga varor inkommit med något spretiga utfall, mot förväntningarna. S&P-Case/Shiller boprisindex för augusti och hushållens konfidensindikator för oktober väntas senare i eftermiddag.

I bolagsväg står Apples rapport på agendan efter amerikansk börsstängning i kväll.

USA-börserna uppvisade en oregelbunden till svagt negativ utveckling på måndagen. USA-terminerna är ned något inför tisdagens öppning. På marknaden inväntas inte minst Feds räntebesked som, likt Riksbankens, släpps på onsdagen.


Innehåll från NetsmartAnnons

Så jobbar du smartare – lösningen för att få mer gjort i möten

Digitala möten har blivit en del av vår vardag, men teknikstrul kan fortfarande sätta käppar i hjulet. Copiax var ute efter en bättre ljud- och bildupplevelse till sina digitala möten när de hörde talas om Nureva och SMART Board.

– Det är den bästa investeringen vi har gjort, säger Roberto Urbina, IT-operation manager.

Läs mer om framtidens ljudlösningar

Under hösten har företag över hela Sverige välkomnat tillbaka sina anställda till kontoret. Men det betyder inte att digitala möten är historia. Allt fler har upptäckt fördelarna med mötesformen som är här för att stanna. Teknikhandelsföretaget Tillquist Group kontaktade Netsmart för att installera en SMART Board och ljudlösningen Nureva HDL300. 

– Vi är ett expansivt bolag som vill växa i Norden och vi behövde investera i rätt digitala verktyg för att lyckas med det, säger Per Clementz, Head of Product Development.

Tillquist Group hade höga krav på den tekniska utrustningen. Högst upp på listan var att tekniken skulle vara av bästa kvalitet, snygg och enkel att använda. Netsmart hade lösningen som uppfyllde alla krav och idag har de en SMART Board och ljudlösningen Nureva HDL300 i flera mötesrum.

– Vi har bara skrapat på ytan av möjligheter, men alla är otroligt nöjda, säger Per Clementz.

Per Clementz, Head of Product Development.
Per Clementz, Head of Product Development.

Det är många företag som undrar hur den nya tidens mötesrum ska utformas när det gäller allt från om man ska sitta eller stå, hur många stolar som behövs, vilken teknik som krävs och hur man kan anpassa mötena för de som inte är med på plats? Copiax är en del i Assa Abloy-koncernen. Idag är de den största grossisten i Sverige inom lås och säkerhet – och de hade samma funderingar.

– Demonstrationen av den plattformsoberoende ljudlösningen Nureva HDL300 verkade lite för bra för att vara sann. Men så fick vi prova systemet – och det var fantastiskt. Den känner automatiskt in rummet och levererar alltid perfekt ljud, säger Roberto Urbina, IT-operation manager på Copiax.

Idag har Copiax både en Nureva HDL-ljudlösning och en SMART Board installerade i alla mötesrum. SMART Board är en digital whiteboard med flervägskommunikation, interaktiv skärm, webbläsare, skärmspegling och videokonferenshub.

– Det är bara att slå på apparaten så funkar det. Och du kan sitta var som helst i rummet och prata i normal samtalston och budskapet når ändå fram, säger Roberto Urbina.

Netsmarts lösningar är helt plattformsoberoende och integrerar med alla vanliga konferensmjukvaror som till exempel Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Cisco och Skype. Alla deltagare kan bidra med innehåll på den gemensamma ytan oavsett var i världen de sitter.

– Vårt främsta verktyg är vår webbsida. Men vi har också mycket konferenser, vi leder kurser och annat digitalt. För oss är det otroligt viktigt att kunna nå ut med vårt budskap i alla kanaler, säger Roberto Urbina.

Boka live-demo 

 

Mer från Netsmart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netsmart och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?