1515

Stockholmsbörsen: Securitas mot strömmen

Efter vissa svängningar under förmiddagen noterades Stockholmsbörsen vid lunchtid på måndagen strax under nollstrecket.

Electrolux, SSAB och MTG återfanns i negativt territorium medan cykliskt stödde. Securitas lyfte sedan bolaget gjort ett miljardförvärv i USA.

"Cykliskt har haft en svag höst och rekylerar upp lite. Rapporterna från bolag som Atlas, Sandvik och SKF var inte katastrofala och det räcker. Det har varit mycket oro för Kina de senaste månaderna och att den kinesiska centralbanken lättar lite har tagits som positivt. Rörande Securitas har marknaden väntat på ett lite större förvärv, det har setts som en potentiell trigger", säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var vid 12.35-tiden 0,2 procent lägre till noteringen 1.505. Aktier för drygt 6 miljarder kronor hade omsatts, under de första timmarnas handel denna höstlovsvecka.

Överlag drog de ledande europeiska börsindexen svagt nedåt, tyska DAX noterades dock svagt upp kring lunchtid.

Inom det svenska storbolagsindexet lyfte Securitas drygt 4 procent efter köpet av ett bolag inom elektronisk övervakning i USA för närmare 3 miljarder kronor.

Boliden var nära 2 procent högre och fortsatte alltså uppåt efter fredagens rapport. Marknaden har tagit emot bolagets kommentarer kring - och utvecklingen inom - smältverksverksamheten med tillförsikt.

SKF:s styrelseordförande Leif Östling har dubblat sitt innehav i kullagertillverkaren till 400.000 aktier. SKF klättrade 1,3 procent. Inom verkstad var vidare Atlas Copco, Sandvik och Volvo samtliga omkring 1 procent högre.

Electrolux sjönk 2,8 procent. USA-konkurrenten Whirlpool byter strategi - från marginalfokus till att återvinna marknadsandelar i Nordamerika, vilket innebär en ny risk för Electrolux, skrev JP Morgan i en analys.

MTG retirerade nära 4 procent. Bolaget har slutfört försäljningen av ryska och internationella betal-TV-kanaler för runt 45 miljoner dollar, meddelades på måndagsmorgonen.

Flera analyshus har sänkt SSAB efter torsdagens rapportmiss. Goldman Sachs, Kepler Cheuvreux och Credit Suisse hör alla till den skaran. SSAB tappade 2,4 procent. Inom stålsektorn lyfte Outokumpu i Helsingfors efter vd-byte.

Utanför storbolagsindexet avancerade Concentric 3,1 procent. Danske Bank har höjt rekommendationen för aktien till köp medan Swedbank har upprepat köp efter fredagens rapport.

Dagens Industri rekommenderade i måndagens nummer sälj av Duni vilket fick aktien att backa drygt 5 procent.

SAAB steg drygt 2 procent till 242 kronor. SEB har höjt riktkursen till 270 kronor och upprepat köp efter rapport.

Oscar Properties lyfte 14 procent till 55:25 kronor. Swedbank har höjt riktkursen till 60 från 50 kronor med upprepad rekommendation "starkt köp". Detta efter en rapport som var starkare än bankens förväntningar.

Biometrihaussen har fortsatt på måndagen och Fingerprint ångade vidare men en uppgång på drygt 6 procent och den mindre sektorkollegan Precise 8,3 procent. Fingerprint har bara i år stigit med över 1.000 procent. I Norge var vidare sektorskollegorna Next och Idex kraftigt upp. Next ska hålla en telefonkonferens på tisdagsmorgonen.

På den makroekonomiska fronten väntas amerikansk försäljning av nya hem klockan 15.00. Under förmiddagen uppvisade tyskt IFO-index ett något blandat utfall i förhållande till förväntningarna. Senare i veckan väntas centralbanksbesked från Riksbanken, Fed och BOJ.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?