1515

USA-börsen: Starkt köptryck<br />

Köptrycket var intakt i fredagshandeln på Wall Street som stängde kring dagshögsta efter en liknande gårdag, som då rusade på optimism efter ett mjukt ECB.

Tekniksektorn tog täten i spåren av starka rapporter från bolag som Microsoft, Google och Amazon. En kinesisk räntesänkning bidrog ytterligare till den positiva stämningen.

Dow Jones noterades vid stängning till plus 0,9 procent vid nivån 17.647, Nasdaq ökade 2,3 procent till 5.031. S&P 500 steg 1,1 procent till 2.075 och stängde såldes på plus för helåret.

Omkring 900 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.140 miljoner på Nasdaq.

"Det är roligt att så många tungviktare slagit förväntningarna. Microsoft, Google och Amazon balanserar ut vissa av de mindre bolagen som inte lyckats lika bra de senaste dagarna", sade Vincent Delisle, portföljstrateg vid Scotia Capital, till Bloomberg News.

Starkast i S&P500 gick Microsoft vars aktie rusade drygt 10 procent. Teknikjätten levererade starkare resultat och försäljning än väntat i det tredje kvartalet, där lönsamheten drog nytta av den pågående övergången till molntjänster.

Google var inte mycket sämre med plus 7 procent sedan rapporten, förutom högre vinst och försäljning än väntat, visat på god kostnadskontroll. Att sökmotorn för första gången bemyndigat återköp av aktier spädde på uppgången.

Andra teknikbolag som inte hade stöd av rapporter var Apple på plus 3 procent och Facebook som ökade 2 procent och stängde således över 100 dollar för första gången.

Sämre gick det för Steve Madden som föll 6 procent vilket var det största tappet sedan oktober 2014. Inga synliga nyheter var kopplade till aktien, men enligt Bloomberg News var handelsvolymen 4 gånger högre än den genomsnittliga volymen under de senaste 30 handelsdagarna.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 5 punkter till 2,08 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?