1515

New York-börsen: Teknikjättar väntas leda uppgång

De amerikanska börserna ser ut att gå mot ännu en dag med stigande index. Stöd kommer bland annat från en rad tungviktare som lämnade starka rapporter efter stängning på torsdagen - Alphabet (före detta Google), Amazon och Microsoft. Sänkt styrränta i Kina bidrog till att ytterligare höja det redan goda humöret.

Omkring klockan 14.50 noterades terminen för S&P500 0,8 procent högre och Dow Jones-terminen var upp 0,9 procent. Teknikdominerade Nasdaq 100-terminen fick extra fart av de starka teknikrapporterna och stärktes 1,4 procent.

I förhandeln steg de tre teknikjättarna Alphabet, Amazon och Microsoft kraftigt, med mellan 9 och 11 procent. Samtliga överträffade analytikernas förväntningar, i Amazons fall med extra god marginal. Främst var det Amazons så kallade molnverksamhet som firade triumfer. Även Microsofts lönsamhet drog under det gångna kvartalet nytta av den pågående övergången till molntjänster.

"Det är jättebra nyheter när dessa gorillor slår estimaten. När Google, Microsoft och Amazon stiger väger det upp några av de svagare rapporterna på sistone", sade Vincent Delisle, strateg på Scotia Capital, till Bloomberg News.

Andra bolag som också slog resultatförväntningarna var Electrolux-konkurrenten Whirlpool och American Airlines. För Whirlpoolägarnas del grumlades dock glädjen av att bolagets egen prognos för helårsresultatet sänktes något.

Av de bolag som hittills rapporterat för kvartalet har 75 procent enligt Bloomberg News slagit förväntningarna när det gäller resultaten, och 44 procent av bolagen har också lyckats överträffa analytikernas estimat för försäljningen.


Innehåll från ZumtobelAnnons

Zumtobel utmanar: Optimera din verksamhet med belysningen som infrastruktur för datainsamling

Genom att komplettera infrastrukturen för belysning med smart teknik för positionsbestämning kan butiker, lagerhållare, tillverkande företag och andra ta tillvara nya möjligheter till bättre lönsamhet och optimerat utnyttjande av företagets resurser. 

Det här är ett av de senaste exemplen på Zumtobels strävan att öka nyttan av företagets belysningslösningar.

Jarkko Mokko, Försäljningschef på Zumtobel berättar att man genom ett samarbete med mjukvaruleverantören Thinkside, kan erbjuda sina kunder skräddarsydda lösningar där smart belysning kompletteras med analysverktyg som hjälper lager- och butikverksamheter att anpassa lagerhållningen efter kundernas eller personalens beteende. 

– Thinksidesvarar för de algoritmer som möjliggör dataanalysen medan Zumtobel tillhandahåller infrastrukturen för sensorer och kommunikationsutrustning. Den är en integrerad del av själva belysningsinstallationen där små sändare placeras på de objekt som skall spåras i de aktuella byggnaderna medan detektorerna är en del av belysningsinstallationen förtydligar Jarkko Mokko. 

Effektivare produktion och logistik

Positioneringsdata spelar en viktig roll i industriella miljöer där den bidrar till en effektivare produktion och logistik genom att tillhandahålla en noggrann digital kartläggning av produktionsprocesser och arbetsflöden i hela värdekedjan.  

Det kan vara i form av information om när en produktionsprocess startade, hur länge den pågått, var förseningar uppstått och var produkterna tagit vägen under en störning. Användarna kan också få information om var den färdiga produkten lagrats och på så vis få en klar bild av verksamhetens hela materialflöde. 

– Med de här hjälpmedlen kan företag analysera sina processer och identifiera flaskhalsar för att kunna fatta korrekta beslut om hur processerna kan optimeras. Datan kan också användas för att korrekt prissätta varje enskild kundorder, säger Jarkko Mokko Försäljningsansvarig på Zumtobel. 

De lösningar som Zumtobel och Thinkside utvecklat kan också användas för att öka personsäkerheten i produktionsmiljöer, genom information om var i lokalerna den egna personalen befinner sig, hur länge de varit där, med mera. Genom att förse personalen med smarta mottagare kan information sändas ut individuellt, till exempel om att en viss produktionsfas just slutförts. 

Integrerat i belysningsinfrastrukturen

Positioneringssystemet utgör en integrerad del av existerande infrastruktur för belysningen och blir en ovanligt kostnadseffektiv lösning. Zumtobels belysningssystem Tecton är en mycket flexibel lösning som passar de flesta typer av lokaler. Tack vare samarbetet med Thinkside kan det nu också hjälpa butiksägare, lageroperatörer och andra att öka försäljningen eller optimera utnyttjandet av företagets resurser. ’- Oavsett om det handlar om nyinstallationer eller komplettering av existerande Tectonsystem, är det enkelt att lägga till de komponenter som krävs på Tectonskenan. Den är förberedd och ett perfekt val för den här typen av anslutningar berättar Jarkko Mokko. 

Kontakta Zumtobel: jarkko.mokko@zumtobelgroup.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zumtobel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?