1515

Räntor och valutor: Draghi pressade ned euron<br />

Euron försvagades markant mot andra valutor, och europeiska statspappersräntor sjönk påtagligt, efter signaler från ECB-chefen Mario Draghi som tolkades som att banken är mycket nära att utöka de penningpolitiska stimulanserna inom en nära framtid.

Den svenska obligationsmarknaden pressades fortsatt efter Migrationsverket nya prognos om asylmottagandet.

ECB-rådet beslutade, som väntat, att inte ändra styrräntorna efter torsdagens möte, och det kom inte heller någon utökning av QE-programmet nu. Budskapen från ECB-chefen Mario Draghi, vid den efterföljande presskonferensen, fick dock många bedömare att dra slutsatsen att marken nu krattas för utökade stimulanser efter nästa rådsmöte, i december.

Mario Draghi sade att oro för utsikterna för tillväxtmarknaderna, och möjliga återverkningar på ekonomin från utvecklingen på finans- och råvarumarknaderna fortsätter signalera nedåtrisker mot utsikterna för tillväxt och inflation.

"I det sammanhanget måste graden av penningpolitisk ackommodation utvärderas på nytt vid vårt decembermöte, (då nya tjänstemannaprognoser är tillgängliga). Rådet kan och är redo för att agera genom att använda alla instrument som är tillgängliga under vårt mandat om det behövs för att bibehålla en lämplig nivå av ackommodation", sade Mario Draghi.

Han tillade att tillgångsköpprogrammet erbjuder tillräcklig flexibilitet i fråga om anpassning av storlek, komposition och duration.

Vid frågestunden sade ECB-chefen också att rådet på torsdagen hade diskuterat en sänkning av depositräntan, från nuvarande -0,20 procent, vilket inte gjordes vid föregående möte. Han medgav vidare att han tidigare sagt att ECB har nått räntebotten, men att man nu tar in erfarenheter från andra centralbanker (med minusränta) Enskilda ledamöter hade också antytt att de var redo att sänka depositräntan redan på torsdagen.

Medan Mario Draghi talade försvagades euro/dollarkursen från drygt 1:1310 till under 1:1160 som lägst. Tyska tvåårsräntan sjönk drygt 5 punkter, till -0,32 procent, medan tioårsräntan sjönk 8 punkter, till 0,50 procent.

Svenska statspappersräntor fortsatte uppåt efter Migrationsverkets nya prognos på torsdagsmorgonen, men uppgången gröptes ur när ECB-chefens kommentarer pressade ned euro-räntorna. Vid stängning hade tioårsräntan sjunkit 5 punkter, till 0,69 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten hade ökat till 19 punkter (16).

Euron försvagades 6 öre mot kronan, till 9:39, medan dollarn stärktes drygt 7 öre, till 8:40. TCW-index steg till 130,80 (130,65).

De mjuka budskapen från ECB sätter ytterligare press på Riksbanken inför det penningpolitiska mötet nästa tisdag. Efter att Riksbanken talade relativt optimistisk om utsikterna i samband med räntebeskedet i september har nu ECB-chefen gett en betydligt mörkare bild av läget efter två rådsmöten. Dessutom har Federal Reserve fördröjt en av många väntad räntehöjning med hänvisning till det osäkra omvärldsläget.

Migrationsverkets prognos för i år höjs till 140.000-190.000, med ett planeringsantagande om 160.000 (i juni spåddes 66.000-80.000). 2016 väntas 100.000-170.000 asylsökande, med ett planeringsantagande om 135.000 (61.000-85.000 i juni).

Beträffande budgeteffekter skriver Migrationsverket att de väntas bli betydligt större 2016 och 2017 än i år eftersom de stora ökningarna har skett sent i år. Enligt "huvudscenariot" ökar kostnaderna, jämfört med föregående prognos, med 1 miljarder kronor i år, 28,5 miljarder kronor 2016 och 37,5 miljarder kronor 2017.

Finansminister Magdalena Andersson sade vid en pressträff att asyleffekterna på statsfinanserna främst ska mötas med kostnadsbesparingar och avräkningar mot biståndet. Hon sade också att de kostnadsökningar som Migrationsverket talar om inte är hållbara, och att regeringen har inlett ett arbete för att dämpa kostnadsutvecklingen.

Enligt finansministern kommer dock de offentliga finanserna påverkas, och nästa prognos kommer att visa att det tar längre tid innan saldot visar balans.

Swedbanks Knut Hallberg noterade i ett kundbrev att Magdalena Andersson troligen inte kommer att kunna räkna av så mycket mot biståndsbudgeten som de 60 procent som är den högsta nivån som man har räknat på.

"Om vi dock antar en viss ökning av avräkning mot biståndsbudgeten så räknar vi med ett ökat nettolånebehov nästa år på cirka 25 miljarder kronor, och på cirka 30 miljarder kronor (2017). Osäkerheten är dock betydande vilket inte minst illustreras av Migrationsverkets intervall", skrev Knut Hallberg.

Han tillade samtidigt att det ökande flyktingmottagandet inverkar positivt på aktivitetsnivån och sysselsättningen, vilket i viss mån ger ökade skatteintäkter.

Inför Riksgäldens senarelagda prognos, den 28 oktober, gör Knut Hallberg bedömningen att emissionsvolymerna av statsobligationer kommer att höjas från 4 till 5 miljarder kronor per auktionstillfälle, motsvarande drygt 20 miljarder kronor per år, vilket motiverar ett visst uppställ i svenska räntor under kurvbrantning.

Brittisk detaljhandel gick oväntat starkt i september och ökade 1,9 procent jämfört med i augusti (väntat +0,4), enligt statistikmyndigheten med stöd av ökad ölförsäljning i samband med Rugby-VM. Utfallet fick pundet att stärkas samtidigt som brittiska räntor steg något.

Data från USA visade att antalet nyanmälda arbetslösa uppgick till 259.000 förra veckan (väntat 265.000). Försäljningstakten för befintliga bostäder ökade 4,7 procent i september (väntat +1,5), och Conference Boards index över ledande indikatorer sjönk 0,2 procent i september (väntat -0,1)

Vid svenska marknadens stängning noterade tioårsräntan till 2,03 procent, oförändrat jämfört med vid samma tid på onsdagen.


Innehåll från Tele2Annons

Nordens första 5G-uppkopplade hotell förbättrar gästernas upplevelse

Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.
Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

Ännu är vi bara i startgroparna för de möjligheter 5G kan ge oss. Men redan nu kan gästerna på ett av Nordic Choices hotell i Stockholm få ett smakprov på vad framtidens hotellbesök kan komma att innebära. Det är det första hotellet i Norden som erbjuder nya smarta lösningar och bättre upplevelser med stöd av 5G.

Läs mer om 5G från Tele2 här 

I början av sommaren flyttade framtidens mobila teknik in i 20 av de 257 rummen på ett av Nordic Choices hotell – Comfort Hotel Xpress Stockholm. Och tanken är att successivt erbjuda 5G på ännu fler av hotellkedjans mer än 200 hotell i Norden och Baltikum.

Det innebär att hotellgästerna har tillgång till ett mobilnät med betydligt högre hastigheter, kortare svarstider och ökad kapacitet jämfört med tidigare nät.

– Gästerna får inte bara ett blixtsnabbt WIFI, utan kan även testa nya TV-tjänster och inte minst upplevelsen av att använda 5G för till exempel spel, nedladdning eller delning, säger Christian Lundén, chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

– Vi har även installerat 5G och visualiserat tekniken på skärmar i ett ”gaming corner” i hotellets lobby. På så vis har alla gäster chansen att testa möjligheterna med den nya tekniken.

Oändliga möjligheter

Tillsammans med Internet of Things (IoT) kan 5G skapa helt nya upplevelser för hotellgästerna. IoT-uppkopplade sensorer installeras nämligen också i rummen för att bland annat mäta och säkerställa att luftkvaliteten är bra. Men 5G och IoT förenklar och förbättrar även det dagliga arbetet för hotellpersonalen. Sensorerna kan till exempel känna av när en papperskorg behöver tömmas och när toalettpapper måste fyllas på.

På sikt kommer den nya tekniken dessutom effektivisera och minska underhållskostnaderna för nya byggnader. Med 5G blir det möjligt att hantera flera uppkopplade enheter samtidigt. När allt fler system kopplas upp och ihop, kan hotellen bli mer energieffektiva.

– Vi har alltid haft en drivkraft att testa nya saker som kan förbättra vår verksamhet och kundernas upplevelse. Ännu är vi bara i startfasen av de möjligheter 5G kan ge oss, men vi har nu en bra plattform att bygga vidare på, säger Christian Lundén.

Ny teknik i praktiken

5G-satsningen är ett samarbete med IT-partnern Speeron som levererar 5G-tekniken, utvecklar och integrerar lösningarna för IoT, samt levererar det WIFI som drivs av 5G. Tele2 tillhandahåller 5G-nätet.

– Vi vill vara delaktiga i hur våra kunder kan använda sig av 5G och den senaste generationens mobilteknik i praktiken. Vi testar nu olika möjligheter på ett hotell och nästa fas blir att tillsammans med Nordic Choice och Speeron utöka till fler hotell och ansluta fler funktioner i rummen, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef för företagsmarknaden på Tele2.

Så kan Tele2 hjälpa ditt företag – läs om våra erbjudanden här.

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?