ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Magdalena Andersson: Flyktingsituationen inte hållbar

Den stora kostnadsökningen för migrationen tvingar regeringen till stora besparingar och kraftigt ökad belåning.
"Det här är inte en hållbar utveckling", säger finansminister Magdalena Andersson.

Den unikt stora flyktingströmmen till Sverige slår nu mot de offentliga finanserna. Migrationsverkets nya prognos som presenterades på torsdagsförmiddagen innebär en kostnadsökning som saknar motstycke och vida överstiger alla tidigare prognoser.

Nästa år, 2016, handlar det om en kostnadsökning på 29 miljarder och 2017 på hela 41 miljarder. Sammantaget innebär det hela 77 miljarder i ytterligare kostnader för det svenska asylmottagandet under perioden 2015-2017.

”Fortsätter det här vecka efter vecka, månad efter månad så är detta inte hållbart för Sverige. Utan här måste vi få tillstånd en snabbare och bättre fördelning i EU”, säger migrationsminister Morgan Johansson.

För Magdalena Andersson innebär den kraftiga kostnadsökningen att förutsättningarna för den ekonomiska politiken ändras radikalt.

”Vi kommer behöva båda låna och spara. Vi kommer behöva jobba brett på alla områden. Det handlar om att kapa kostnader för migration och titta på kostnader för andra områden. Men det kommer också handla om att låna mer pengar”, säger hon.

Hur mycket statens upplåning kommer öka är osäkert, men klart är att det kommer ta längre tid för regeringen att komma tillbaka till balans i de offentliga finanserna.

”Nästa gång jag kommer med en prognos kommer det vara tydligt att det kommer ta längre tid innan vi når balans och överskott”, säger hon och tillägger:

”Regeringen kommer även i det här läget att ta ansvar. Det här visar också hur viktigt det var att vi genomförde en halvering av underskottet som nu skett på ett år.”

Kommer du även höja skatterna?
”Vi kommer i huvudsak att arbeta med kostnadsbesparingar. Det är vårt förstahandsalternativ”, säger Magdalena Andersson. 

Inom vilka områden ska ni göra kostnadsbesparingar?
”Inom till exempel migrationsområdet, men också på andra områden där kostnaderna ökar och på biståndsavräkningarna. Men även när vi gör allt detta kommer det bli så att vi kommer behöva låna ytterligare pengar.”

Inom vilka andra områden än migrationen ser du att det är möjligt att spara?
”Till exempel assistansersättningen och sjukförsäkringen”, säger hon.

En annan möjlighet regeringen har är att ta betydande belopp från biståndsbudgeten, och Di har tidigare rapporterat att Magdalena Andersson öppnat för att ta så mycket som 60 procent av biståndet för att täcka asylkostnaderna.

”Vi ska titta på Migrationsverkets prognos och se vilken nivå man maximalt hamnar på”, säger hon.

Enligt Dagens industris beräkningar kan drygt 40 procent av biståndet 2016 kapas.

”Det kan säkert ligga någonstans i det häradet. Men regeringen har inte fattat något beslut utan vi tittar på olika möjligheter för kostnadsbesparingar”, säger hon.

Tyck till