ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Finansministern behöver dra in ytterligare 77 miljarder

Den kraftiga ökningen av antalet asylsökande gör att regeringen behöver vaska fram hela 77 miljarder kronor.
"Det är en unik situation", säger Migrationsverkets Anders Danielsson.

Den unikt stora flyktingströmmen till Sverige försätter regeringen och finansminister Magdalena Andersson i en mycket svår sits. Kostnadsökningen för migrationen skjuter nu i höjden på ett sätt som saknar motstycke och vida överstiger alla tidigare prognoser. Och det är pengar som finansminister Magdalena Andersson kommer behöva plocka fram.

Sedan förra prognosen i juli handlar det om en kostnadsökning på 7 miljarder i år, 29 miljarder 2016 och hela 41 miljarder 2017. Det innebär hela 77 miljarder i ytterligare kostnader för det svenska asylmottagandet perioden 2015-2017.

Den största delen utgörs av ersättning för boendekostnader under asyltiden, men ersättningar till kommunerna efter asyltiden utgör också en stor och växande del.

”Den här är något helt unikt för Sverige och en exceptionell situation. Det är en extremt stor ökning av antalet asylsökande på väldigt kort tid”, säger Anders Lundbeck, ekonomidirektör på Migrationsverket.

Sammantaget med kostnadsökningen inkluderad räknar nu Migrationsverket med migrationsrelaterade kostnader på 27,5 miljarder 2015 och till nästa år, 2016, beräknas kostnaden mer än fördubblas och landa på 60 miljarder för att sedan stiga till 73 miljarder 2017.

”Det finns inte en människa som lever idag i Sverige som upplevt något liknande. Det är ett enormt tryck och det går inte över i morgon”, säger Anders Danielsson, generaldirektör för Migrationsverket.

Vad säger du om kostnadsökningen?
”Den är monumental. Och den är en direkt konsekvens av det system vi har. Det är förvaltningsreglerat hur mycket pengar vi ska betala ut, till exempel 1.900 kronor per barn och dygn”, säger han.

Tyck till