1515

Börsen: Svagare än övriga Europa<br />

Stockholmsbörsen tappade i inledningen på torsdagen, i viss kontrast till Europa där de ledande indexen överlag handlades med små avvikelser från nollstrecket.

På den svenska rapportscenen visade SSAB under morgonen upp ett klart svagare resultat än väntat, medan MTG:s siffror överraskade positivt. Millicom drog också till sig uppmärksamhet, efter att olägenheter uppdagats i bolagets verksamhet i Guatemala.

Strax efter klockan 10.00 noterades storbolagsindex OMXS30 ned 0,8 procent till nivån 1.441.

På makrofronten ligger fokus på ECB:s räntemöte, där centralbanken väntas hålla fast vid nuvarande stimulanser men samtidigt upprepa beredskapen om ytterligare åtgärder vid behov.

I botten inom OMXS30 hittades SSAB, som sjönk nästan 9 procent efter att ha rapporterat en oväntad rörelseförlust för det tredje kvartalet. Framför allt var det Europa som tyngde, men även växelkurseffekter relaterade till Brasilien samt en försenad start av an masugn. Att bolaget skruvat upp ambitionerna i synergi- och besparingsprogrammet var dock en ljuspunkt, framhöll ett par analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

I andra änden av index hittades MTG med en klättring på 4,6 procent. Det justerade rörelseresultatet blev 240 miljoner kronor i det gångna kvartalet, vilket var bättre än förmodade 195 miljoner kronor. I synnerhet utvecklingen på tillväxtmarknader överraskade positivt.

Morgonens kanske största snackis var annars Millicom, som under onsdagskvällen meddelat att det upptäckt om olämpliga ("improper") betalningar i sitt samriskbolag i Guatemala till myndigheter i USA och Sverige. Marknadens dom blev hård, och aktien handlades ned kring 10 procent i inledningen.

Kinnevik, som har en ägarandel om dryga 38 procent i Millicom, hittades också på minus. Aktien var tredje svagast inom OMXS30 med ett tapp på 1,7 procent.

Onsdagens bankfrossa, där då rapporterande SHB, Nordea och SEB tappade rejält, fick en blandad uppföljning på torsdagen. SHB, som också sjönk mest på onsdagen, fortsatte ned med 2,8 procent, medan Nordea och SEB tappade 1,4 respektive 1,0 procent.

Betssons steg 3,1 procent i inledningen, efter en rapport som överlag sett på marginalen överträffat SME-förväntningarna. Exempelvis var spelintäkterna och nettoresultatet 5 respektive 4 procent högre än konsensus.

Steg gjorde också Trelleborgs aktie, med 2,9 procent. Omsättningen i det tredje kvartalet visade sig under morgonen svagare än väntat, men det vägdes upp av en högre marginal. Resultatet var några procent högre än konsensusprognosen.

Net Ent backade samtidigt dryga 4 procent, trots att resultatet hamnade i ungefärlig linje med förväntan i morgonens rapport. Danske Markets lyfter i en kommentar fram kasinospelsleverantörens vana att överträffa förväntningarna och kursrusningen under de senaste 12 månaderna som förklarande bakgrund till tappet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?