1515

Stockholmsbörsen: Banker förstörde festen<br />

Stockholmsbörsen backade under onsdagens handel, tyngd i synnerhet av banktrion Handelsbanken, SEB och Nordea som alla lämnat svagare rapporter än marknaden räknat med under morgonen. På andra sidan indexlistan stack rapporterande Tele2 ut efter ett högre resultat än väntat.

Vid stängning noterades storbolagsindexet OMXS30 för en nedgång om 1,0 procent till nivån 1.452, trots att bara hälften av aktierna var på minus. Aktier för cirka 18,6 miljarder kronor hade då omsatts.

Stockholmsbörsen trotsade därmed den allmänna indexutvecklingen på de europeiska handelsplatserna, som överlag sett var svagt positiv. Tyska DAX och franska CAC 40 steg 0,9 respektive 0,5, medan FTSE 100 var oförändrat i London.

Klart mest tyngde rapporterande Handelsbanken, Nordea och SEB, som tappade 7,0, 4,8 respektive 4,4 procent. Med det var aktierna i den ordningen också svagast inom OMXS30. Räntenetton, provisionsnetton och tradingnetton nådde inte upp till förväntningar, och Nordea medgav under en telefonkonferens att osäkerheten kring utdelningen ökat.

"Samtliga missar konsensus - och på viktiga linjer", konstaterade Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

På minus hittades också Electrolux, som dalade betydligt under eftermiddagen efter rapporter om att det svenska bolaget lämnat in ett eftergiftspaket i GE-affären och att en advokat från det amerikanska justitiedepartementet anser att paketet synbarligen skiljde sig lite från eftergiftsförslag som tidigare avfärdats som otillräckligt.

Läkemedelssektorn hade också en tung eftermiddag. Många kurser vände ned efter att det kanadensiska specialistläkemedelsbolaget Valeant plötsligt tappat nära 30 procent i New York, i spåren av att private equity-bolaget Citron Research gått ut med en kraftigt pessimistisk analys av bolaget där Citron bland annat varnar för att Valeant kan ha försökt att blåsa upp resultaträkningen.

I Stockholm tappade Meda och Astra Zeneca 2,3 respektive 1,7 procent.

En annan aktie som hittades på nedsidan var Lundin Petroleum, efter att bolaget i en finansiell uppdatering flaggat för att det kommer att redovisa en valutakursförlust om cirka 201 miljoner dollar i det tredje kvartalet. Närmare bestämt är det försvagningen av den norska kronan gentemot dollar och euro som belastar resultatet. Aktien sjönk 0,8 procent.

I motsatt ände indexlistan huserade Tele2. I onsdagens rapport var ebitda-resultatet bättre än väntat vilket ledde till ett lättnadsrally om 5 procent i den sedan ett tag tillbaka pressade aktien. Sänkningen av ebitda-prognosen för helåret, på grund av kostnader för en tidigarelagd nätlansering i Nederländerna, beskrevs av bedömare som mer eller mindre väntad i marknaden.

På plus, om än marginellt så, hittades också ABB. Bolaget lämnade under morgonen en blandad rapport, där rörelseresultatet slog förhandstipset ganska rejält, men där orderingången inte levde upp till förväntningarna.


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?