1515

Europabörser: Credit Suisse faller<br />

De ledande Europabörserna retirerade för andra dagen i rad under onsdagsförmiddagen. Credit Suisse tyngde banksektorn med beskedet om en stor kapitalinjektion.

It var starkaste bransch. På förlorarsidan märktes främst bolag inom gruvsektorn, media, läkemedel och bank.

Credit Suisse gick ned 3,6 procent på beskedet att banken vill ha en kapitalinjektion på 6,05 miljarder schweizerfranc för att backa upp den nya strategin som bland annat går ut på att fokusera mer på hemmamarknaden Schweiz.

ARM, tillverkare av chip till smartphones, stärktes 8,2 procent på delårsrapporten som slog marknadens förväntningar.

TV-bolaget Sky ökade intäkterna med 6 procent under senaste kvartalet, vilket medverkade till att skicka upp aktien 2,8 procent.

Reckitt Benckiser, tillverkare av bland annat Durex kondomer, rapporterade överraskande höga intäkter för tredje kvartalet och höjde även tillväxtmålet för helåret. Aktien avancerade 2,2 procent.

Jordbrukskemiföretaget Syngentas vd, Mike Mackis, meddelade sin avgång efter 14 år på posten. Aktien klättrade 4,4 procent.

Handelsbanken räknar med att dollarn stärks generellt framöver, enligt en dagsfärsk valutaanalys.

Euron handlas starkt jämfört med dollarn enligt ECB:s preferenser samtidigt som EMU:s ekonomi har det fortsatt kämpigt, bankerna är tveksamma till att låna ut pengar och räntorna har stigit något från låga nivåer.

Det dämpar inflationsutsikterna, vilket kan leda till att ECB beslutar att öka stimulanserna genom ytterligare tillgångsköp. Konsensus räknar med att det till slut meddelas ytterligare tillgångsköp om 20 miljarder euro i månaden, i tillägg till de nuvarande 60 miljarderna.

"Om ett sådant program skulle starta i januari 2016, kommer EUR/USD försvagas med omkring 2,5 procent enligt våra estimat", skriver Handelsbanken som inte förväntar några förändringar vid denna veckas ECB-möte.

Noteringar kl 10.25
Index  Marknad  Notering  I dag  I år
Stoxx 600  Europa  360 -0,60% 5,20%
Stoxx 50  Europa  3 091 -0,70% 2,90%

FTSE 100  London  6 329 -0,30% -3,60%
DAX 30  Frankfurt  10 137 -0,10% 3,40%
CAC 40  Paris  4 651 -0,50% 8,90%

SMI  Zürich  8 591 -0,70% -4,40%
IBEX 35  Madrid  10 011 -0,90% -2,60%
FTSE MIB  Milano  22 167 -0,50% 16,60%

SIX Nordic  Norden  114 -1,10% 6,30%


Innehåll från KIAAnnons

Därför stiger andrahandsvärdet på elbilar och laddhybrider

Lägre klimatpåverkan, smartare funktioner och lägre driftskostnader.

Fördelarna med att köra en elbil eller laddbar bil är många.

Dessutom visar siffror att laddbara bilar får ett allt starkare andrahandsvärde.

– Vi märker att efterfrågan på laddhybrider och rena elbilar ökar, både när det gäller nya och begagnade bilar, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Sweden.

Extern länk: Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Under årets tredje kvartal bytte totalt 367 347 begagnade bilar ägare i Sverige, enligt statistik från Vroom.

Efterfrågan på begagnade bilar är stor och det har gjort att priserna har stigit, och speciellt har priserna ökat för begagnade laddhybrider och elbilar.

Utvecklingen av elbilar sker allt snabbare men produktionskapaciteten är fortfarande begränsad. Det – i kombination med att räckvidden på el och hybridbilar är tillräcklig för många människors behov – gör att andrahandsvärdet på laddbara bilar är högt.

”Framtidssäkert köp”

Forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har presenterat undersökningar som dessutom visar att värdeminskningen för en elbil är lägre än vad tidigare undersökningar fastställt. Resultatet visar att elbilar tappar mindre i värde än till exempel bensinbilar.

– Att köpa en laddbar bil är ett tryggt och framtidssäkrat köp för kunder i dag. Att driftkostnaderna för att äga en elektrisk bil blir relativt låga gör att andrahandsvärdet på el- och laddhybrider är högt, säger David Lilja.

Marknadsledande

Kia har i dag ett av de bredaste modellprogrammen av laddbara bilar i Sverige och är marknadsledande på laddbara bilar. Målet för Kia i Sverige är att alla nya Kia-bilar som säljs år 2024 ska vara laddbara.

Kia har i dag ett stort utbud av laddbara bilar och den elektrifierade Kia Niro-familjen är Sveriges mest sålda bilmodell till privatpersoner. Dessutom har den sjusitsiga familje-suven Kia Sorento Plug-In Hybrid med fyrhjulsdrift och låga 38 g/km CO2 blivit populär bland annat tack vare hög säkerhet, prisbelönt design och lång räckvidd på el.

Ultrasnabb laddning

Samtidigt som intresset för laddbara bilar ökar lanserar nu Kia nya spännande modeller helt framtagna för eldrift. En av de bilarna som redan nu är en storsäljare är nylanserade Kia EV6, den första av sju bilar som bygger på den dedikerad elbilsplattformen E-GMP.

Med ny teknik har EV6 utrustas med möjlighet till ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Elbilen har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt att snabbladda batteriet från 10 till 80 procent på bara 18 minuter och 4,5 minuters laddning ger en räckvidd på 100 km.

EV6 har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

Fyra modeller

Samtliga versioner av EV6 – totalt fyra till antalet – på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Kia EV6 släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line och i slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den sistnämnda är fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Och som alla bilar från Kia ingår sju års nybilsgaranti, som även gäller EV-batteriet.

Detta påverkar naturligtvis också andrahandsvärdet för en elbil positivt. Garantin är bunden till bilen och övergår till nästa ägare om man väljer att sälja sin elbil under garantiperioden.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?