ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så mycket kammade Trustbuddys grundare hem

  • Jens Glasø. Foto: Dagens industri

Trustbuddys grundare och förre vd Jens Glasø och ledamoten Rune Glasø kammade hem minst 130 Mkr på sina aktieförsäljningar i det nu konkursdrabbade bolaget.

När snabblånebolaget Trustbuddy i måndags lämnade in sin konkursansökan var det efter knappt två veckor av dramatik.

Skandalen inleddes för knappt två veckor sedan, den 7 oktober då aktien handelsstoppades under oklara omständigheter. Följande måndag berättade bolaget att ”allvarliga oegentligheter” upptäckts i bolaget och att 44 Mkr saknades i böckerna. Finansinspektionen stoppade samtidigt Trustbuddys låneverksamhet med omedelbar verkan.

”FI:s beslut var absolut avgörande”, sa Trustbuddys ordförande Simon Nathanson till Di under måndagen.

LÄS MER: FI pressade fram konkursen

Konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson vid Advokatfirman Lindahl hade redan då börjat undersöka hur bolaget ska kompensera de cirka 3.500 långivare som totalt lånat ut kring 300 miljoner kronor via peer-to-peer-bolaget.

Aktievärdet uppskattade han på rak arm till ”noll kronor”.

Trustbuddy har i många år präglats av omfattande insiderförsäljningar bland bolagets styrelse och ledningsgrupp.

De senaste veckorna har bolagets nya styrelse polisanmält tre personer i den förra ledningsgruppen. Och på Ekobrottsmyndigheten, EBM, har man redan inlett en förundersökning. Brottsmisstankarna gäller förskingring och insiderbrott.

”Men vi är i ett tidigt skede. Både brottsrubriceringen och antalet personer i förundersökningen kan förändras under arbetets gång”, säger Katinka Wall, pressansvarig på EBM.

Av nuvarande brottsrubricering kan man fastslå att EBM misstänker att en eller fler personer i den tidigare ledningen har köpt eller sålt aktier i Trustbuddy på ett sätt som strider mot lagen. Det skulle exempelvis kunna vara misstankar om att de har sålt aktier med vetskap om att företaget egentligen var på väg mot obestånd, vilket framkom först när den nya ledningen tillträdde.

Det kan även finnas misstankar om att den tidigare ledningen trissat upp börskursen på andra sätt. En misstanke som vädrats i affärspressen är att analysfirman Liberum, som tidigare var rådgivare till Trustbuddy, ska ha återgäldat tjänsten genom en rosenskimrande analys som blev startskottet på en kursuppgång på 50 procent i slutet av 2013.

LÄS MER: Ekobrottsmyndigheten utreder Trustbuddy

Största vinnaren på Trustbuddys börsresa ser ut att vara bolagets grundare och före detta vd Jens Glasø. Från slutet av 2012, fram till mitten av 2015 nettosålde han närmare 55 miljoner aktier till ett värde på 92 miljoner kronor genom sitt bolag Jac Invest AS, enligt ägarsiffror från Holdings.

Bulken av innehavet såldes just under det sista kvartalet 2013 då Jens Glasø dumpade 30 miljoner aktier i en affär som inbringade uppskattningsvis 69 Mkr, enligt beräkningar som Di gjort baserade på Holdings snittkurser.

Trustbuddys högsta stängningskurs registrerades den 11 december samma år till 2,44 kronor. Bolaget värderas då till närmare en miljard kronor, vilket kan jämföras med ett börsvärde på 88 miljoner kronor när aktien handelsstoppades den 7 oktober.

Jens Glasøs innehav i Trustbuddy minskade stegvis från 27 procent i slutet av 2012 till 4 procent i slutet av juni i år. Om han sålt fler aktier sedan dess är oklart, då ägarlistorna inte uppdaterats hos Holdings underleverantör Euroclear. Men effekten är närmast försumbar då aktien endast backat från 24 öre till 18 öre under perioden.

Även förre ledamoten Rune Glasø har gjort sig en hacka på Trustbuddy. Från slutet av 2012 fram till halvårsskiftet i år har han nettosålt 17,6 miljoner aktier till ett värde på närmare 37 miljoner kronor via sitt bolag Rugl AS. Hans ägande har under perioden minskat från 9,6 procent till knappt 2 procent.

ANALYS: Trustbuddys skandal skadar hela branschen

Totalt har Jens och Rune Glasø nettosålt aktier för minst 129 miljoner kronor sedan 2012.

Trustbuddys förre finanschef, sedermera vd Linus Lönnroth, ser dock inte ut att ha blivit rik på sina aktier. Han började sin resa med 1,14 miljoner aktier i mitten av 2014, då kursen stod i 2,4 kronor. Sedan ökade han antalet till 1,3 miljoner per den 30 juni i år så aktien stod i 24 öre.

Linus Lönnroth satt kvar som vd fram till början av september då han ersattes av Philip Mikal från Klarna. Han skulle då återgå till rollen som finanschef enligt pressmeddelandet, men uppgav i torsdags via sms för Di att han slutat på bolaget.

Även Trustbuddys förre ordförande Eivind Jørundland och flera andra medarbetare i ledningsgruppen har sålt aktier i god tid före det ras som drabbade bolagets börskurs i år.

EBM vill dock inte peka några specifika personer i den pågående utredningen.

”Nästa steg blir att vi tar en inledande kontakt med anmälaren, konkursförvaltarna och Finansinspektionen för att få en bättre bild av läget”, säger Katinka Wall, pressansvarig på EBM.

Di söker Jens Glasøs för en kommentar.

Tyck till