ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Internt priskrig i oljekartellen

  • Opecs generalsekreterare Abdalla Salem El-Badri och Rysslands energiminister Alexander Novak (höger). Foto: TT
Oljekartellen Opecs allt svagare grepp om oljepriset tar sig nya uttryck. Nu går Gulfstaterna bakom ryggen på varandra med prisdumpning för att ta marknadsandelar i Asien.

Opec är tänkt att hålla ihop världens tyngsta oljestater för att kontrollera oljepriset. Men i takt med att nya producentländer minskat beroendet av Opecimport, framför allt USA med sin skifferolja, bedöms den Saudidominerade kartellorganisationen börja förlora sitt grepp om marknaden.

Nu rapporteras Opecländerna inte ens kunna hålla ihop internt.

Kuwait och Irak har visat sig dumpa priser för att konkurrera med Saudiarabien. Qatar försöker på samma sätt vinna kontrakt från Abu Dhabi, skriver Bloomberg.

Utåt sett håller Opec, som står för 40 procent av den globala oljeproduktionen, fast vid den gemensamma strategin att översvämma oljemarknaden för att slå ut högkostnadsproducenter i icke Opecländer. I september pumpade Opecländerna de största volymerna på tre år. Oljepriset har mer än halverats sedan sommaren 2014.

Men den månatliga prissättningen visar bland annat att Kuwait på Asienmarknaden pressat sig till en rekordrabatt jämfört med motsvarande råoljekvaliteter från Saudiarabien.

”Asien väntas stå för merparten av tillväxten i oljeefterfrågan i år och konkurrensen om regionens uppköpare övertrumfar (Opecs) historiska sammanhållning”, skriver Bloomberg.

Asien står för en dryg tredjedel av den globala oljeaptiten. Kina enskilt väntas stå för drygt en fjärdedel av tillväxten i global efterfrågan nästa år, enligt energiorganet International Energy Agency.

Och värre kan det bli. Opecs femte största producent Iran laddar för att öka sin oljeexport med så mycket som 30 procent om sanktionerna mot landets hävs nästa år. Med grönt ljus från FN kan produktionen skalas upp inom sex månader, enligt iranska myndigheter.

Tyck till