1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks<br />

USA-räntorna rörde sig marginellt efter svensk stängning på torsdagen och det gjorde även dollarn samtidigt som Wall Street återhämtade en tidigare nedgång.

Tidigt på fredagsmorgonen pekar USA-räntorna svagt uppåt, med tioårsräntan 1 punkt högre till 2,04 procent, från svensk stängning på torsdagen.

Investerarna är försiktiga inför fredagens amerikanska jobbrapport för september.

Sysselsättningen väntas ha ökat med 201.000 personer och arbetslösheten ha legat stilla på 5,1 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät. Statistiken kommer att vara en viktig faktor inför Federal Reserves nästa räntebeslut, den 28 oktober.

Deutsche Banks Joseph Lavorgna och Brett Ryan betonar att detaljerna också kommer att vara viktiga. För Fed kommer exempelvis stigande löner vara en välkommen indikation på att arbetsmarknaden närmar sig full sysselsättning. Deras prognos ligger på +0,2 procent för timlönerna, vilket skulle ha effekten att höja årstakten med 0,2 procentenheter till 2,4 procent. Om så blir fallet skulle det vara den högsta tillväxttakten sedan i augusti 2009.

Fed-chefen i San Francisco, John Williams, upprepade i ett tal på torsdagskvällen att han anser det lämpligt att höja styrräntan i år, och varnade än en gång för snabbt stigande bostadspriser.

Vid en efterföljande frågestund sade han att räntebeslutet i september var "mycket jämnt" och det betyder att det inte krävs mycket för att "balansen ska tippa över", likviditetsfrågor i december kommer inte att påverka timingen för "liftoff".

John Williams sa att han betraktar oktober som ett live-möte för en räntehöjning och att USA fortfarande växer i god takt trots att dollarn stärkts.

I USA publiceras även industriorder för augusti, som väntas ha sjunkit 1,2 procent, efter en preliminär uppgång med 0,4 procent månaden före.

I fredagens asiatiska handel stiger börserna i Tokyo svagt, medan Hongkongbörsen är upp mer, räntorna pekar marginellt uppåt och dollarn handlas kring 120 mot yenen.

Statistik under natten visade att de japanska hushållens konsumtion ökade mer än väntat, +2,9 procent mot väntade +0,3 procent, och att arbetslösheten steg till 3,4 procent från 3,3 procent.

Barclays har justerat sin prognos för när Bank of Japan kan lätta på sin penningpolitik till 30 oktober, men ser också en risk för att de kan agera redan vid sitt möte den 7 oktober. Bankens tidigare prognos för ytterligare lättnader var i april 2016, rapporterar Bloomberg News.

Kina har helgstängt på fredagen.

På valutamarknaden har dollarn annars stärkts en aning mot euron, till 1,1180 från 1,1190.

Kronan är 1 öre svagare mot dollarn och stabil mot euron.

För övrigt är fredagens agenda ganska tunn, med PPI från euroområdet som en av få punkter.


Innehåll från HSBAnnons

Här forskar HSB om hur vi ska bo i framtiden

HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.
HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende.

Vilket bostadsbolag vågar bygga ett bostadshus som i  själva verket är ett enda stort labb för att testa innovativa, på gränsen till omöjliga, idéer?

Svaret är HSB. Hundraåringen som var först med moderniteter som sopnedkast och gemensam tvättstuga.

Läs mer om framtidens hållbara boende

På utsidan ser det ut som ett visserligen modernt men ändå helt vanligt flerbostads­hus där det ligger på en kulle i centrala Göteborg. Men skenet bedrar. Huset rymmer nämligen HSB Living Lab, en världsunik arena där forskare testar och undersöker framtidens boende, allt medan husets invånare lever sina vanliga liv mitt i  forskningsprojekten.

– Vi har en lång historia av innovation och av att vara först med nya, moderna lösningar, och med HSB Living Lab fortsätter vi på den linjen. Vi har till exempel infört byggnadsintegrerade solceller, ­moderna tvätt­studios och ett energieffektivt sätt att förvärma ventilationsluften i våra bostäder tack vare den forskning som ­sker där, förklarar Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund.

Hundra forskningsprojekt

Tanken med HSB Living Lab är att testa och utveckla alla möjliga aspekter av framtidens boende. De cirka hundra forskningsprojekten undersöker allt från hur vi människor på enklast möjliga sätt kan dela vårt hem och våra saker för att minska klimatpåverkan och bostadsbrist, till hur digitala bikupor kan främja den biologiska mångfalden. Lägg därtill projekt som undersöker hållbar avfallshantering med sensorer, hur människor agerar med robotar i hemmet, byggnadsintegrerade solceller och mer sociala tvättstugor så inser man hur otroligt mycket kunskap som genereras här.

– Det här kommer verkligen att vara ett starkt bidrag till ett mer hållbart boende och en mer hållbar fastighetsbransch över huvud taget, men det har också potential att förflytta hur vi tänker kring vad ett hem och en bostad är, säger Pernilla Bonde.

Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.
Pernilla Bonde, vd för HSB ­Riksförbund.

Och det är ingen slump att det är just HSB som har vågat utveckla det här levande forskningslabbet.

– Vi är underifrånstyrda och tror på lokalt, agilt agerande. Idéer och initiativ får flöda ganska fritt i vår organisation, och i det här fallet var det en lokal eldsjäl i Göteborg som hade en idé, och i HSB fanns modet, viljan och vanan att satsa på sådana idéer. Dessutom är HSB en organisation där lönsamhet är viktigt men som framförallt styrs av viljan att skapa värde för medlemmarna. Idén är att återinvestera vinsten för att hela tiden vara en innovativ, nytänkande samhällsbyggare, det är ett naturligt sätt för HSB att jobba.

Vågar tro på människors idéer

– Men kunskap som inte omsätts gör ingen större nytta. Därför har HSB också satsat på att hitta sätt att föra ut forskningsresultaten från HSB Living Lab i organisationen, säger Pernilla Bonde.

– Bland annat håller vi precis på att sätta upp ett nätverk av lokala ambassa­dörer. De har som särskilt uppdrag att säkerställa att kunskaperna går ut i hela ­landet. Vi har också flera piloter igång där forskningsresultat från HSB Living Lag testas ute i vanliga bostadsrättsföreningar. Allt är verkligen möjligt om man bara vågar tro på människors idéer.

Läs mer om framtidens hållbara boende 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?