1515

New York: Väntas inleda på minus<br />

De amerikanska börserna ser, att döma av terminerna, ut att inleda veckans första handelsdag på minus. En rapportbesvikelse från Morgan Stanley kan sätta press samtidigt som visst stöd komma från att Kinas tillväxt inte bromsade in full lika mycket som väntat under det tredje kvartalet.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något mot både euron och yenen.

Omkring klockan 15.00 noterades terminerna för både S&P 500 och Dow Jones runt 0,4 procent ned och terminen för Nasdaq låg på -0,5 procent.

Morgan Stanleys aktie var ned nära 6 procent i den amerikanska förhandeln efter att banken tidigare under eftermiddagen släppt resultatsiffror som var klart sämre än väntat.

Amerikanska Diebold har lagt ett bud värt nästan 1,6 miljarder euro på tyska Wincor Nixdorf, som tillverkar kassaapparater. Diebold var 3 procent upp i förhandeln.

Oljeservicebolaget Halliburton noterades en aning ned efter att ha presenterat en kvartalsförlust inklusive engångsposter och lägre intäkter än i fjol.

Klockan 18 håller Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacker, tal. Han reserverade sig mot centralbankens räntebeslut i september och yrkade på en räntehöjning med 25 punkter. I en tv-intervju den 14 oktober sade han att hans bedömning inte hade ändrats mycket sedan i september, men han hade då inte fattat något slutligt beslut om hur han kommer att rösta den 28 oktober.

Sent i kväll lägger it-bolaget IBM fram sina kvartalssiffror. Inför måndagens öppning noterades aktien på i stort sett oförändrad nivå.


Innehåll från TransportföretagenAnnons

En hållbar transportsektor som investerar behöver grönt underhåll

När Transportföretagen pratar om hållbarhet och den framtida klimatsmarta transportnäringen får de ofta frågan om hur elektrifiering, automatisering och moderna transportfordon kommer att revolutionera branschen. De kan med stolthet säga att transportnäringen bidrar med en rad stora investeringar som kommer att leda till lägre utsläpp och fler klimatsmarta resor. Tyvärr håller det offentligas investeringar på det svenska vägnätet inte samma höga takt. Här måste man gemensamt hjälpas åt. 

Vi förstår att det inte är lika hett att prata om infrastrukturen på våra vägar, men sanningen är att vägnätet måste hålla en hög klass för att det övriga transportnätet ska fungera klimatsmart. Om inte vägnätet är hållbart kommer det att påverka hur mycket som investeras i smarta transportlösningar från dörr till dörr. Ska resenärer, varor och tjänster kunna transporteras och utföras måste varje pusselbit hänga ihop, idag ser vi att vissa pusselbitar är i mycket dåligt skick. Under många år har pengarna som går till vägunderhåll inte räckt till för att täcka behoven. Därför har vi en underhållsskuld. Risken finns att många lågtrafikerade vägar kommer att vara i sämre skick om tio år än vad de är idag. 

Mer än var tionde statlig väg är i mycket dåligt skick. Det visar en analys från Transportföretagen som låtit ta fram en rapport över det svenska vägnätet. 12,7 procent av landets statliga vägar är i mycket dåligt skick.

– Sveriges vägnät knakar i fogarna och vi måste kraftigt öka resurserna till vägunderhållet. Sverige är ett till ytan stort land som hålls samman av ett omfattande transportnätverk. En väl underhållen väginfrastruktur är viktig för att hela Sverige ska leva, för framkomlighet, tillgänglighet och för trafiksäkerheten, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

Transportföretagen har låtit beräkna både dagens underhållsskuld och hur underhållsskulden beräknas växa till år 2030 om inte ytterligare medel tillförs vägnätet. I analysen definieras underhållsskulden som kostnaden för att åtgärda de vägar som är i mycket dåligt skick. Dagens underhållsskuld är 19,7 miljarder kronor. Om inte ökade resurser tilldelas vägunderhållet beräknas skulden växa till närmare 42 miljarder kronor 2030. 

Det svenska vägnätet består bland annat av 98 500 kilometer statlig väg som är uppbyggt sedan generationer tillbaka. Sverige växer och allt fler ska samsas om vårt gemensamma vägnät. 9 av 10 transporter sker på väg. En utvecklad och förbättrad väginfrastruktur står inte i kontrast med Sveriges möjligheter att nå klimatmålen. Även i en framtid där trafiken är tyst och utsläppsfri behövs det ett väl fungerande vägnät som knyter samman Sverige. 

– Med detta i åtanke, hjälp oss att slå ett slag för en klimatsmart transportnäring och ett vägnät som binder oss alla samman, för det är två sidor av samma mynt. 

Vill du veta mer om vår rapport eller vår kampanj för att ”Fixa vägen”? Läs mer här, begrunda och delta i dialogen: fixavagen.nu

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transportföretagen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?