1515

Stockholmsbörsen: Tungt efter SKF:s rapportmiss<br />

Stockholmsbörsen började fredagen i dur, men när rapporten från SKF trillade in förbyttes stämningen tvärt. SKF missade förväntningarna rejält och drog med sig framför allt verkstadsaktierna i utförslöpan.

Strax före klockan 13.15 var storbolagsindexet OMXS30 0,3 procent lägre på 1.449. Stockholmsbörsens omsättning uppgick till 7,9 miljarder kronor.

SKF:s organiska tillväxt under tredje kvartalet var minus 4,7 procent, alltså klart sämre än förväntade minus 2,1 procent. Sämst gick det i Nordamerika där den organiska tillväxten var minus 10,8 procent. SKF hade handlats upp nästan 3 procent före rapporten, men föll snabbt och var ned 5,6 procent.

Atlas Copco A och Sandvik drogs med i fallet och tappade 2,9 respektive 3,1 procent. Även Volvo och Alfa Laval backade med cirka 1,5 procent efter SKF:s rapport.

Bravida debuterade på börsen och handlades till 43 kronor, medan teckningskursen för installationsföretaget fastställdes till 40 kronor per aktie.

Electrolux handlades 2,0 procent upp. AHAM för september visade att det tredje kvartalet avslutade "solitt", enligt Morgan Stanley. Leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA (AHAM 6) steg med 6,4 procent från september 2014.

Även Sobi steg, med 1,5 procent, sedan schweiziska läkemedelsmyndigheten godkänt Xiapex för behandling av Peyronies sjukdom.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten kräver ytterligare klinisk data för att godkänna en kombinationsbehandling med Astra Zenecas två preparat saxagliptin och dapaglifozin mot typ 2-diabetes hos vuxna. Läkemedelsbolagets aktie backade 0,8 procent i Stockholm.

Pareto har höjt teleoperatörsaktierna Tele2 och Telia Sonera till köp, båda från tidigare behåll. Tele2 handlades 0,9 procent högre medan Telia Sonera hämtade sig med blygsamma 0,1 procent efter torsdagens tunga fall. Inom sektorn var finländska Elisa först ut bland de nordiska teleoperatörerna att rapportera för det tredje kvartalet. Kvartalssiffrorna var i linje med förväntningarna, medan bolaget höjde sina prognoser för helåret.

Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, lyfte 6,4 procent och har sedan årsskiftet avancerat hela 453 procent. Via dotterbolaget Gatso Australia har det fått en order värd 51 miljoner kronor.

Ögonsensorbolaget Tobii, som rusade på torsdagen efter att ha meddelat att eyetracking-plattformen Tobii IS4 lanseras för konsumentprodukter, fortsatte uppåt på fredagen och steg ytterligare 4,8 procent. Aktien noterade också det nya kursrekordet 60:50 kronor.

Tribona noterades 3,2 procent högre. Klövern har kontaktats av en oberoende tredje part, som visat intresse för att förvärva Klöverns aktier i Tribona på villkor som kan vara mer fördelaktiga än Corems erbjudande.

Makroblickarna riktas mot USA i eftermiddag med industriproduktion, JOLTS och Michigan-index.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?