ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Moderaterna vill inte röra ränteavdraget

  • Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Moderaterna vill sänka reavinstbeskattningen, förändra strandskyddet och införa en friare hyressättning för nyproduktion. Däremot säger partiet nej till att återinföra fastighetsskatten och trappa ned ränteavdraget.

Moderaterna debatterar på fredagsförmiddagen förslag kopplade till jobb och arbetsmarknad. Det finns en lång rad förslag som ombuden ska ta ställning till på stämman i Karlstad.

Moderaterna anser bland annat – förutsatt att ombuden ger grönt ljus – att det finns anledning att se över hur reavinstbeskattningen kan sänkas för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. En förändring bör ske genom en justering av andra borelaterade skatter, enligt arbetsutskottets förslag. Det är dock inte aktuellt att återinföra en fastighetsskatt.

Folkpartiet gick i somras fram med ett skarpt förslag om att minska den så kallade flyttskatten. Liknande ambitioner finns inom Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Allianspartierna är dock oeniga när det gäller ränteavdraget. Både Folkpartiet och Centerpartiet är redo att diskutera en nedtrappning av avdraget, men M och KD säger nej.

M-utskottet påpekar i sina skrivningar att ett minskat eller avskaffat ränteavdrag är en väsentlig skattehöjning för många hushåll. Utskottet varnar även för risker för ekonomin och en nedtrappning av ränteavdraget genomförs samtidigt som ett nytt amorteringskrav införs.

Moderaterna slår även ett slag för införa en friare hyressättning vid nybyggnation. Partiet vill även se över strandskyddet så att det blir lättare att bygga och bo nära vatten. Enligt M bör ansvaret för handläggning av strandskyddet föras över från länsstyrelsen till kommunerna.

Tyck till