ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

EU berömmer Sveriges flyktingagerande

Flyktingkrisen dominerar återigen när EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte. Det är dags att leverera på tidigare löften, tycker EU-kommissionen.

"Vi har sett konkreta resultat, men vi behöver fortfarande mer från medlemsstaterna. Ädla ord måste följas av konkreta åtgärder på hemmaplan", manade ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande i går.

EU-kommissionen gick då igenom vad som gjorts hittills sedan flyktingkrisen tog fart på allvar under sensommaren. Nu önskas också ökat tempo från de 28 EU-länderna, exempelvis i form av ett konkret genomförande av den omfördelning av upp till 160.000 asylsökande från Grekland och Italien som länderna sagt ja till-  men som ytterst få hittills har förvandlat till verklighet.

Sverige tillhör de få länder som får beröm från kommissionen.

"Jag kommer att gratulera den svenska statsministern och hela det svenska samhället som har uppträtt på ett ansvarsfullt sätt. . . Jag måste säga att jag beundrar Sverige för det som Sverige gör", sa Juncker i förmiddags, strax innan han höll ett separat möte med statsminister Stefan Löfven (S) i EU-kommissionens högkvarter.

Mycket av fokus för det toppmöte som Löfven och EU:s övriga stats- och regeringschefer inleder i eftermiddag kommer att ligga på samarbetet med Turkiet.

"Utan tvivel spelar Turkiet en nyckelroll i den här situationen. De flesta krigsflyktingarna kommer till Europa via Turkiet. Vi kommer inte att kunna få ordning på och dämpa flyktingrörelsen utan att arbeta med Turkiet", säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i den tyska förbundsdagen inför mötet, rapporterar Reuters.

EU-kommissionen lade i förra veckan fram ett utkast till en gemensam aktionsplan till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. I planen ingår bland annat en miljard euro i EU-stöd till Turkiet, hjälp att sätta upp mottagningscentraler på turkisk mark och löften om närmare samarbete. En första avrapportering om hur förhandlingarna om planen går väntar under dagens toppmöte.

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans och utvidgningskommissionären Johannes Hahn är just nu på plats i Ankara.

"De diskuterade aktionsplanen med sina turkiska kollegor fram till klockan fyra i morse och det finns gott hopp om framgång, men jag kan inte säga något definitivt om det", berättade Juncker i förmiddags.

En av de hetaste frågorna gäller om Turkiet ska kunna tas med på den lista över "säkra länder" som EU-kommissionen vill få till stånd för att kunna påskynda asylhanteringen. Sverige tillhör de tveksamma men kan komma att få ge sig för majoriteten. Inget beslut i den frågan väntar dock än på ett tag.

Ännu längre bort är det till beslut i en annan tung fråga för Sverige - arbetet med att få ett permanent omfördelningssystem på plats.

I övrigt kommer dagens toppmöte även att behandla den ekonomiska situationen, internationella relationer, arbetet inför klimatkonferensen i Paris samt Storbritanniens planerade folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap.

Utanför lokalerna väntas i sin tur demonstrationer mot globaliseringen och förhandlingarna med USA om frihandelsavtalet TTIP.

Mötet var tänkt att fortsätta i morgon, men väntas bli klart redan sent i kväll eller under natten.

Tyck till