ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Är du rikare än 90 procent av världens befolkning?

  • Foto: Sergei Grits / Colourbox / Ted S. Warren / TT
Äger du mer än 26.000 kronor? Då är du rikare än 3,6 miljarder människor.

Gapet mellan de rikaste och resten av världen bara ökar. Nu äger 1 procent av världens invånare hälften av jordens samlade förmögenhet. Det visar senaste upplagan av Credit Suisse årliga Global Wealth Report som sträcker sig fram till mitten av 2015.

Det räcker med 3.210 dollar, drygt 26.000 kronor, för att hamna bland de 50 procent rikaste människorna i världen. Vill du äga mer än 90 procent av världens befolkning behöver du drygt 565.000 kronor. För att bli en ”enprocentare” måste du samla ihop drygt 6,3 miljoner kronor.

Credit Suisse definierar förmögenhet som värdet av fastigheter, aktier och andra tillgångar minus skulder.

Storbankens rapporten visar hur medelklassens förmögenhet krymper och de i toppen blir allt rikare.. En viktig orsak är de rikaste har placerat en större andel av sin förmögenhet på finansmarknaderna och därmed gynnas av stigande börskurser.

USA, Kina, Saudiarabien och Hongkong är länderna där hushållen blivit rikare senaste året, medan Ukraina och Ryssland är de stora förlorarna. Utvecklingen förklaras till stor del av en starkare dollar.

Över 35 procent av världens förmögenheter är nu samlade i Nordamerika. Här bor också nästan hälften av världens 33,7 miljoner dollarmiljonärer, medan drygt 1 procent bor i Sverige.

Riktigt superrika människor finns det färre av. Credit Suisse beräknar att det i mitten av 2015 fanns 123.800 personer i världen som ägde mer än 50 miljoner dollar, över 410 miljoner kronor. Av dem bor 1.400 i Sverige.

Sverige är faktiskt det land som haft den bästa förmögenhetstillväxten de senaste fem åren. Mellan 2010 och 2015 har svenskarnas förmögenhet växt med 7,1 procent, vilket är bättre än till exempel USA och Norge.

Ser man på en längre tidsperiod, 2000-2015, landar Sverige med 4 procents förmögenhetstillväxt också på en hedrande niondeplats.

Credit Suisse spår att Schweiz fram till 2020 kommer behålla sin plats som landet med störst förmögenheter per capita. Nya Zealand är tvåa och “Sverige kan överraska genom erövra tredjeplatsen”, står det i rapporten.

Tyck till