1515

Räntor och valutor: Dollarn svagare<br />

Europabörserna sjunker på onsdag förmiddag, efter tidigare börsnedgångar i Asien. Att Kinas inflation visade sig bli lägre än väntat har ökat oron för att Kina tappar momentum, men därmed också spekulationerna om nya stimulansåtgärder. Kinabörserna sjönk.

Statspappersräntorna i Europa sjunker när investerare söker sig till säkrare tillgångar och dollarn försvagas på stegrade förväntningar om att Federal Reserve avstår från räntehöjningar i år.

Tyska marknadsräntor sjunker och den tioåriga statspappersräntan är ned 3 punkter till 0,56 procent. Svenska räntor sjunker 1-3 punkter, med tioårsräntan 3 punkter lägre till 0,66 procent. Portugisiska statspappersräntor går mot strömmen och stiger ett par punkter efter att regeringssamtal brutit samman.

Statistik under natten visade att KPI-inflationen i Kina sjönk till 1,6 procent i september från 2,0 procent i augusti, lägre än väntade 1,8 procent i Bloomberg News enkät. Den svaga prisstatistiken kommer dagen efter beskedet att Kinas import rasade hela 17,7 procent i årstakt i september.

"Inflationsstatistiken i dag och den kraftiga nedgången i importen i går dämpar risksentimentet", sa Niels Christensen, valutastrateg vid Nordea, till Reuters.

Det var framför allt lägre livsmedelsinflation som låg bakom nedväxlingen i KPI. Den låga inflationen satte fart på spekulationer om nya lättnader från Kinas centralbank PBOC.

"Det är tydligt att pristrycket är på den deflationistiska sidan. När konsumentpriserna dämpas kommer PBOC att fortsätta att öka krediterna", sa Zu Gao, chefekonom vid Everbright Securities i Peking, till BLoomebrg News.

Kinas PPI-inflation låg samtidigt kvar på -5,9 procent, vilket enligt Nomura tyder på fortsatt allvarliga problem med överkapacitet och trög inhemsk investeringsefterfrågan. PPI har nu varit negativ i årstakt 43 månader i rad.

Amerikanska räntor har sjunkit tillbaka, med tioårsräntan 4 punkter ned till 2,03 procent. De svagare signalerna från Kina har ytterligare minskat förväntningarna på Fed-höjningar i närtid.

"Dunkla utsikter för Kina kan användas som ett argument för Fed att skjuta på en räntehöjning. Hur som helst ser vi fler och fler Fed-företrädare som argumenterar mot en räntehöjning", sa Nordeas Niels Christensen.

Senast var det Fed-guvernören Daniel Tarullo som i en intervju med TV-kanalen CNBC på tisdagskvällen gjorde gemensam sak med sin kollega Leal Brainard och sade att han inte står bakom en höjning av räntorna i år.

Han sa att inte anser att det är lämpligt för USA:s centralbank att höja sina styrräntor just nu, baserat på hans utsikter för den ekonomiska tillväxten.

Till eftermiddagen kommer statistik över amerikansk detaljhandel i september och till kvällen publicerar Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport Beige Book.

Arbetslösheten i Storbritannien sjönk oväntat till 5,4 procent juli-augusti, den lägsta nivån sedan mitten av 2008. Löneökningarna, för tillfället i fokus för Bank of England, var dock lägre än väntat och exklusive bonus växlade de ned något.

Pundet handlades slagigt efter den blandade statistiken, för att efter ett tag främst ta fasta på den låga arbetslösheten och stärkas gentemot dollarn.

På valutamarknaden i övrigt har dämpade förväntningar på Fed-höjningar fått dollarn att försvagas till 1,141 mot euron från 1,138 på tisdagen. Dollarn har även försvagats något mot yenen.

Singapores penningpolitiska myndighet har beslutat att lätta på penningpolitiken genom att "något" minska apprecieringstakten för Singaporedollarn, för andra gången i år. Singapore använder valutan som sitt viktigaste penningpolitiska verktyg.

Kronan har från tisdagen tappat 2 öre mot euron till 9,27 och stärkts 1 öre mot dollarn till 8,12

TNS Sifo Prosperas inflationsförväntningar bland penningmarknadsaktörer visade att de viktiga femåriga förväntningarna låg kvar på 1,8 procent.

"Svenska inflationsförväntningar ligger fortsatt kvar under målet på 2 procent trots Riksbankens imponerande åtgärder med bland annat negativa räntor. Inte bra", twittrade SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?