1515

Stockholmsbörsen: Vinnare hamnar på förlorarlistan<br />

Stockholmsbörsen handlades ned på tisdagen och tendensen var därmed i linje med de större börserna i Europa. De flesta storbolag tappade och i bottenskiktet trängdes verkstadsbolagen med råvarubolagen och bankerna.

Kronan stärktes mot dollarn, som noterades till omkring 8:12 kronor. Detta efter en rapport från SCB som visade att konsumentpriserna steg med 0,4 procent i september jämfört med föregående månad - något mer än förväntningarna enligt SME. KPI-inflationen var 0,1 procent.

ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin kom in svagare än väntat och sjönk till 1,9 i oktober jämfört med 12,1 i september. Väntat enligt Bloomberg News enkät var ett index på 6,5.

Omkring klockan 12.50 var OMXS30 ned 1,2 procent till noteringen 1.464. Omsättningen uppgick till cirka 6 miljarder kronor.

Förra veckans stora vinnare SSAB backade mest inom OMXS30 och tappade 3,4 procent, men även Sandvik, ABB och Volvo fanns bland förlorarna.

Samtliga fyra storbanker var ned och sämst gick det för SEB. En extra rörelse nedåt kom efter att Bloomberg News rapporterat att Schweiz finansdepartement kommer att kräva att landets största banker håller eget kapital motsvarande cirka 5 procent av de totala tillgångarna. Det innebär tuffare villkor än de UBS och Credit Suisse på förhand hade önskat.

Bland de få vinnarna i storbolagsindexet fanns SCA, som steg 0,8 procent efter nyheten om att bolaget köper den amerikanska mjukpapperstillverkaren Wausau Paper för cirka 4,2 miljarder kronor.

Även H&M gick mot strömmen och steg 1,2 procent. Citi har höjt sin rekommendation för klädjätten till köp från tidigare neutral, med motiveringen att H&M har bevisat att bolagets affärsmodell fungerar på en global nivå och att marknadsandelen bör fortsätta att öka.

Fingerprint Cards var som vanligt kraftigt omsatt och passade under förmiddagen på att notera ett nytt kursrekord vid 328 kronor. Vid lunchtid hade dock uppgången mattats av till 0,5 procent.

I Oslo fortsatte Fingerprint-konkurrenten Next Biometrics den uppgång som påbörjades efter att Hexagons vd Ola Rollén och Melker Schörling gått in tungt i bolaget. Aktien var upp 5,7 procent, vilket innebär en uppgång med hela 128 procent sedan torsdagens stängningsnotering på 48:50 norska kronor.

På de mindre listorna rusade medicinteknikföretaget Exini Diagnostics (First North), sedan amerikanska Progenics lagt ett kontantbud på bolaget värt 3:15 kronor per aktie. Exinis styrelse har enhälligt rekommenderat att aktieägarna accepterar erbjudandet och aktien steg 88 procent till 3:07 kronor.

Episurf steg kraftigt för fjärde dagen i följd, under stor omsättning. För dagen var uppgången 29 procent. På fyra handelsdagar har kursen därmed lyft 70 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?