1515

Stockholmsbörsen: Tappar på bred front <br />

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel klart på minus, likt den utveckling som noterades på de större marknaderna i Europa. Flertalet av de större bolagen tappade och i bottenskiktet trängdes råvarurelaterade aktier med banker.

Klockan 10.20 var OMXS30 ner 1,2 procent till 1.463 och omsättningen uppgick till drygt 3 miljarder kronor.

I Europahandeln följde flertalet av råvarubolagen den svaga utveckling som noterades i Asien, tyngda av sjunkande ädel- och basmetallpriser. Metall- och gruvindex tappade i likhet med stålbolagen, men även verkstads- och fordonsaktier gick svagt.

Undantaget märktes bland bryggerierna som drogs upp av att Anheuser Busch-Inbev höjt sitt bud på SAB Miller varpå jättefusionen nu ser ut att bli av. SAB Miller steg närmare 10 procent i London.

Kronan stärktes mot dollarn, som noterades till 8:10 kronor, samma nivå som i somras. Detta efter en rapport från SCB som visade att konsumentpriserna steg med 0,4 procent i september jämfört med föregående månad - något mer än förväntningarna enligt SME. KPI-inflationen var 0,1 procent.

SSAB backade mest inom OMXS30, ner 3,1 procent. Även Sandvik, ABB och Volvo märktes bland förlorarna.

Samtliga fyra affärsbanker var mellan 1,5 och 2,2 procent ner, med sämst utveckling för Nordea. En extra rörelse nedåt kom efter att Bloomberg News rapporterat att Schweiz finansdepartement kommer att kräva att landets största banker håller eget kapital motsvarande cirka 5 procent av de totala tillgångarna. UBS och Credit Suisse hade begärt mjukare villkor.

Bland fåtalet vinnare i storbolagsindex märktes SCA som steg runt 1 procent efter nyheten om förvärvet av den amerikanska mjukpappertillverkaren Wausau Paper för cirka 4,2 miljarder kronor.

Även H&M gick mot strömmen, upp 1 procent. Citi Investment Research har höjt sin rekommendation för klädjätten till köp från tidigare neutral.

Fingerprint, som vanligt mest omsatt, steg nästan 2 procent och noterade ett nytt kursrekord vid 328 kronor.

På de mindre listorna rusade Exini Diagnostics (First North) sedan amerikanska Progenics lagt ett kontantbud värt 3:15 kronor per aktie. Exini steg 85 procent till drygt 3 kronor.


Innehåll från HSBAnnons

HSB Malmö ska bygga och förvalta klimatneutralt redan 2030

Helt klimatneutralt byggande och förvaltning till år 2030. Det ambitiösa målet har HSB Malmö satt upp inom ramen för den lokala färdplanen, LFM30 – 15 år tidigare än den nationella färdplanen för fossilfritt byggande.

– Det kommer att driva nytänkande i hela vår affär. Samverkan med andra aktörer kommer även vara avgörande, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB Malmö.

Så känner du igen en miljöbyggnad

I dag står bygg och fastighetssektorn för mer än 20 procent av de svenska koldioxidutsläppen, vilket innebär stora möjligheter att påverka de totala utsläppen.

Sverige har som mål att senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser för att därefter uppnå negativa utsläpp. I Malmö har näringslivet i samråd med kommunen tagit det flera steg längre och i sin lokala färdplan siktar man på att klara samma sak redan 2030.

– Tidigare har bygg- och fastighetssektorn främst fokuserat på att bygga energieffektivt. Nu har vi adderat målet att minimera koldioxidutsläppen från såväl byggnation som förvaltning, säger Marcus Altengård, projektledare nyproduktion på HSB.

Betong en klimatbov

Den stora boven historiskt har varit betong. Betong till grund och stomme utgör den största utsläppsposten på grund av sitt cementinnehåll. Det sker nämligen mycket utsläpp av koldioxid i den kemiska process som uppstår när kalksten bränns.

– Vi har börjat använda klimatförbättrad betong, vilket ger upp till 40 procent lägre klimatpåverkan jämfört med traditionell betong. I vår strategi ingår även återbruk, till exempel tegel och byggnation med trästomme.

Bygg- och fastighetssektorns höga koldioxidutsläpp ställer stora krav på hela branschen att samarbeta för att nå uppsatta mål.

– För att nå målet om att bli klimatneutrala 2030 arbetar vi nu fram ett koncepthus där vi optimerar byggnadens klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv. Det konceptet kommer HSB sen att kunna använda i hela Sverige.

Maria Nilsson är hållbarhetschef på HSB Malmö.
Maria Nilsson är hållbarhetschef på HSB Malmö.

HSB är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och därför är klimatomställningen i befintliga fastigheter minst lika viktiga.

– Sedan tidigare installerar vi solceller och laddstolpar, samt upphandlar förnybar el och fjärrvärme, säger Maria Nilsson, hållbarhetschef på HSB Malmö.

”Tar tag i utmaningarna tillsammans”

Nu arbetar HSB även med att göra sina renoveringar, ombyggnationer och fastighetsskötsel klimatneutrala. Bland annat är det stort fokus på återbruk av befintliga byggnadsmaterial, samt en omställning till fossilbränslefria fordon och arbetsverktyg, säger hon och fortsätter.

– Ska man göra så här stora förändringar kan man inte göra det själv, utan allt det här sker när vi tar tag i utmaningarna tillsammans.

Så känner du igen en miljöbyggnad

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?