1515

Stockholmsbörsen: Öppnar svagt nedåt<br />

Stockholmsbörsen öppnar tisdagen svagt nedåt. Efter fem minuters visar OMXSPI minus 0,2 procent.
Starkast går SCA efter beskdet om ett förvärv i Nordamerika. Akiten lyfter 1,3 procent.

Måndagens Europahandel slutade överlag något ner och följdes upp av en USA-marknad som under handelssejouren klättrade från minus till lätt plus.

Asien bjuder mestadels på lägre index så här långt på tisdagen. I Tokyo, som var stängt i går, skrivs nedgången till 1,1 procent. Inga större rörelser noteras på ränte- och valutasidan, oljan tickar upp något samtidigt som basmetallerna backar med dryga procenten.

Ur morgonens nyhetsflöde:

* SCA köper den amerikanska mjukpappertillverkaren Wausau Paper för cirka 4,2 miljarder kronor. Wausau Papers omsatte 1,5 miljarder kronor det första halvåret 2015 och förvärvet väntas ge årliga synergier om cirka 40 miljoner dollar, eller drygt 300 miljoner kronor.

* MTG har köpt rättigheterna att visa spansk, italiensk och fransk toppligefotboll i Norden fram till 2018.

* Vestas Wind Systems överväger att använda kassan på 1,7 miljarder euro till aktieåterköp eller till extra utdelning till aktieägarna, uppger vd:n Anders Runevad i en intervju med Bloomberg News.

* Vice Riksbankschefen Martin Flodén intervjuas i Dagens Industri med budskapet att Riksbanken inte är säker på att inflationen stiger som prognostiserat. Det är därför banken flaggar för beredskap att göra mer.

Rekommendationer:

* Citi Investment Research höjer sin rekommendation för H&M till köp från tidigare neutral.

* Kinnevikdelägda Zalando och Danske Bank är Credit Suisse nya toppval. Samtidigt har Handelsbanken adderats på listan över starka säljcase, enligt Credit Suisses månatliga uppdatering av "Europe Top Picks".

Ett urval av dagens makroagenda:

- kl 9.30: Sverige: SCB, KPI september.

- kl 10.30: Storbritannien: KPI september.

- kl 11.00: Tyskland: ZEW-index oktober.

- kl 12.00: USA: NFIB konfidensindex småföretag september.


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?