1515

Räntor och valutor: USA-räntor ned

Amerikanska statspappersräntor ställdes ner när handeln startade i Asien på tisdagen, efter långhelgen för USA:s räntehandlare. Dollarn handlas samtidigt något svagare mot japanska yen, men marginellt starkare mot euron, jämfört med måndagens svenska stängning.

Fedguvernören Lael Brainard, som inte ofta ger penningpolitiska signaler, sade på måndagskvällen att Fed bör vänta och se om nedåtriskerna mot ekonomin avtar innan man beslutar sig för att höja räntan för första gången sedan 2006.

"Riskhanteringsöverväganden råder till en vänta-och-se-hållning för att se om riskerna mot utsikterna försvinner. Även om utsikterna för den inhemska efterfrågan är goda tynger globala krafter ned nettoexporten och inflationen, och riskerna från omvärlden verkar väga över mot nedsidan", sade hon.

Lael Brainard framhöll att nedåtriskerna utgör ett starkt skäl att "försiktigt vårda den amerikanska återhämtningen - och argumenterar emot ett för tidigt borttagande av det stöd som har varit så avgörande för dess vitalitet".

Asiatiska börser handlas mestadels lägre på tisdagen, ett sjunkande oljepris på måndagseftermiddagen bidrar till en nedåtrekyl efter en stark börsperiod, därtill visade Kinadata att importen fortsatte att sjunka mer än väntat i september.

Kinas utrikeshandel gav ett överskott på motsvarande 60,34 miljarder dollar, vilket var långt över väntade 48,21 miljarder. Exporten sjönk 3,7 procent på årsbasis (väntat -6,0) medan importen sjönk 20,4 procent (väntat -16,0)

Tisdagens internationella makroagenda bjuder bland annat på definitiv tysk KPI för september, klockan 8.00, brittisk september-KPI, klockan 10.30 samt tyska ZEW-index klockan 11.00.

I USA redovisar NFIB sitt småföretagarindex för september klockan 12.00, och Fedchefen i St Louis, James Bullard, talar vid avslutningen för ekonomorganisationen NABE:s årsmöte i Washington, klockan 14.00.

I Sverige redovisar SCB KPI för september klockan 9.30, och redan klockan 8.30 talar vice Riksbankschefen Martin Flodén om varför "Sverige behöver sitt inflationsmål".

Martin Flodén intervjuas i tisdagens Dagens Industri, och kommentarerna kan inte beskrivas som annat än duvaktiga. Till skillnad från Riksbankens "officiella" budskap om en "tydlig trend uppåt i inflationen" är Martin Flodén betydligt mer försiktig.

"Vi är inte säkra på att inflationen stiger som prognostiserat… Det är därför vi säger att vi är beredda att göra mer". Säger han.

Den senaste tidens internationella utveckling gör också att Martin Flodén är "lite mer oroad än tidigare i år". Det vore kanske inte något särskilt kraftigt uttalande om det inte vore för att Riksbanken tidigare i år agerade extraordinärt aggressivt för att lätta på penningpolitiken, men minusränta och stora obligationsköp.

Nu är alltså Martin Flodén "lite mer oroad" än han var då. I fråga om nya lättnadsåtgärder säger Martin Flodén att räntan kan sänkas ytterligare, även om han tror att nuvarande ränta inte är långt från golvet. Riksbanken kan också utöka köpen av statsobligationer, och kanske köpa kommunobligationer. Köp av bostadsobligationer är "inte attraktivt" enligt Martin Flodén, men "vi utesluter inget".

Kronhandlare i Asien verkar inte ha hunnit ta del avm, alternativt ignorerat, de duvaktiga budskapen från Martin Flodén; kronan handlas omkrin 1,5 öre starkare mot euron på tisdagsmorgonen jämfört med måndagens svenska stängning.

Tisdag 6.05 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 8:1771 (8:1781) EUR/USD 1:1358 (1:1376)
EUR/SEK 9:2880 (9:3038) USD/JPY 119:89 (120:06)
Jp obl 2 0,01 (0,01) Jp obl 10 0,32 (0,32)
Ty obl 2 -0,26 (-0,26) Ty obl 10 0,58 (0,58)
US obl 2 0,63 (0,64) US obl 10 2,05 (2,09)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?