1515

Räntor och valutor: Kronan lyfter<br />

Europaräntorna handlas lägre under förmiddagen medan svenska räntor stiger och kronan stärks efter ett KPI-utfall i linje med Riksbankens prognos. En kronförstärkning som i sig kan öka förväntningarna om mer lättnader från Riksbanken.

PI-inflationen steg till 0,1 procent från -0,2 procent medan KPIF-inflationen steg till 1,0 från 0,8 procent. Det var högre än marknadens förväntningar på 0,0 respektive 0,9 procent (SME Direkt) men i linje med vad Riksbanken antagit i sina septemberprognoser.

Till månadsförändringen i KPI på 0,4 procent bidrog främst högre priser på kläder med 0,3 procentenheter, medan även bland annat tomater (+30,6 procent) och el bidrog med 0,1 procentenhet vardera. Lägre priser på drivmedel drog ned.

Inflationen enligt KPIF exklusive energi var 1,8 procent, upp från 1,4 procent i augusti och även det i linje med Riksbankens prognos.

Kronan, som stärkts redan före KPI-utfallet, fick en extra skjuts därefter och har sammantaget under tisdagen stärkts cirka 6 öre till 8:12 mot dollarn och lika mycket till 9:24 mot euron. Mot dollarn var kronan tillfälligt under 8:10-nivån, vilket innebar den lägsta nivån sedan början av januari.

Svenska räntor steg 1-3 punkter efter KPI men har därefter sjunkit tillbaka något tillsammans med övriga Europa och är svagt ned från måndagen. Tyska räntor är 1-2 punkter ned.

Nordea noterar att de främsta överraskningarna i KPI var högre priser på importerade varor, som möbler, leksaker och sportutrustning. Priserna på utrikesresor var också något högre än antagits.

"Mycket av överraskningarna på uppsidan tycks vara relaterat till en svagare krona, vilket höjer inflationen något mer än väntat. Men då kronan stabiliserats i år och börjat stärkas på senare tid så indikerar mycket att inflationsimpulserna kommer att börja avta snart", skriver Nordea i en kommentar.

Detta understryker betydelsen av kronan, som stärktes ytterligare efter KPI-utfallet.

"Riksbanken har uttryckt oro för växelkursen på senare tid. Därför står vi kvar vid vår uppfattning att Riksbanken kommer att vidta fler åtgärder vid oktobermötet", skriver Nordea.

Handelsbanken noterar att prognosavvikelserna var relativt små, och håller sig också fast vid kronans betydelse. Impulsen från tidigare försvagning bör leda till högre importerad inflation de kommande månaderna, men lägre fram dämpas dessa utsikter från kronförstärkningen på senare tid.

"Vårt huvudscenario är fortsatt att Riksbanken inte behöver tillföra mer stimulanser under hösten. Framåtblickande kommer fokus främst att ligga på kronan (KIX-index), som för närvarande är cirka 3 procent starkare än Riksbankens prognos", skriver Handelsbanken i en kommentar.

Detta är det sista KPI-utfallet före Riksbankens nästa penningpolitiska möte den 27 oktober. Analytiker är alltså fortsatt kluvna vad gäller utsikterna för ytterligare lättnader, och frågan är hur Riksbanken kommer att se på den fortsatta kronförstärkningen.

I förra veckan var flera ledamöter ute och talade om att kronförstärkningen är oroande. I en DI-intervju på tisdagen gav vice riksbankschef Martin Flodén duvaktiga signaler. Han sade bland annat att de inte är säkra på att inflationen stiger som prognostiserat, och att det är därför som de säger att de är beredda att göra mer. Den senaste tidens internationella utveckling gör honom också "lite mer oroad än tidigare i år".

I ett anförande försvarade han inflationsmålet och vikten av att Riksbanken bedriver en expansiv penningpolitik för att bevara förtroendet för detta.

Till journalister sade han sedan att kronans förstärkning de senaste veckorna inte beror på att svenska data sett bättre ut utan på ökad pessimism om världsekonomin som har ändrat förväntningarna på penningpolitiken hos ECB och Federal Reserve. Detta är ett problem.

Han tillade att om det är sådana faktorer som driver kronan och gör att den stärkts för snabbt är det "ett uppenbart problem för oss på Riksbanken när vi vill slå vakt om en fortsatt inflationsuppgång".

Ett viktigt besked före Riksbanken blir ECB:s nästa penningpolitiska möte den 22 oktober, där det under en tid funnits ökade förväntningar om mer agerande, förväntningar som ECB inte gjort något för att avvisa men möjligtvis dämpa tron om att åtgärderna brådskar.

Tysk definitiv KPI för september kom in i linje med för det preliminära utfallet. Inflationstakten mätt som HIKP sjönk därmed till -0,2 procent från +0,1 procent i augusti.

Tyska ZEW-index sjönk mer än väntat, med det framåtblickande indexet ned till 1,9, det lägsta på ett år.

På valutamarknaden har dollarn tappat till 119:70 mot yenen, men återhämtat viss mark till 1:138 mot euron, därmed i stort oförändrat från nivån vid måndagens svenska stängning.

Pundet tappade ytterligare efter att inflationstakten oväntat sjönk till -0,1 procent i september, från 0,0 procent föregående månad.

USA-räntorna sjunker på tisdagen när räntehandeln åter öppnar efter helgstängningen, med den tioåriga statsobligationen 5 punkter ned till 2,04 procent.

Under eftermiddagen kommer från USA NFIB:s småföretagarindex för september klockan 12.00, och Fedchefen i St Louis, James Bullard, talar vid avslutningen för ekonomorganisationen NABE:s årsmöte i Washington, klockan 14.00.

tisdag kl 11.15 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 8:1230 (8:1781) Statsobl 2y -0,45 (-0,45)
EUR/SEK 9:2428 (9:3038) Statsobl 10y 0,67 (0,68)
EUR/USD 1:1378 (1:1376) Räntegap/ty 11 (10)
US obl 10y 2,04 (2,09) Tysk obl 10y 0,56 (0,58)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?