ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Professorn om bopriserna: "Nu börjar jag bli orolig"

  • John Hassler, Finanspolitiska rådets ordförande. Foto: Fianspolitiska rådet/TT

En av boprisernas främsta försvarare ser nu flera argument för att marknaden rusat till ohållbara nivåer. John Hassler, Finanspolitiska rådets ordförande, vill se sänkta ränteavdrag och höjd fastighetsskatt.

Ekonomiprofessorn John Hassler har länge hävdat att Sveriges stora prisuppgångar på bostäder varit motiverade av bland annat bostadsbrist, låga räntor och stigande inkomster. Men det gäller inte för de senaste åren, bedömer han nu.

”Det finns uppenbara skäl att vara betydligt mer orolig nu än för ett par år sedan”, säger John Hassler.

Bostadsrättspriserna accelererar. De har stigit med närmare 35 procent de senaste två åren varav nära 20 procentenheter de senaste tolv månaderna, enligt Valueguards Sverigesnitt.

”Det finns många exempel där prisökningar som är vettiga i början inte stannar av i tid. Inte minst i Spanien innan finanskrisen. Nu börjar jag bli orolig att vi kommit in i den fas där utvecklingen inte är vettig och motiverad längre”, säger John Hassler.

”Jag har inte sett några kalkyler som visar att vi egentligen borde se de här stora prisökningarna som vi sett under senare år. Det andra är att jag åtminstone hör prat om att folk köper, inte för att bo utan för att spekulera. Det är en dålig signal, även om den är anekdotisk och inte så välgrundad”, fortsätter han.

Ett boprisras med exempelvis 20 procent skulle få en ”betydande effekt på konjunkturen” och vara ”ett stort besvär för svensk ekonomi”, men inte utlösa någon finanskris, hävdar han och hänvisar till Konjunkturinstitutets bedämningar.

De amorteringskrav som är på gång är bra men otillräckliga för att försöka avstyra ett dramatiskt prisras, anser John Hassler.

”Finanspolitiska rådet har inga klara rekommendationer. Men för mig som forskare är det närmast självklart att man måste införa en plan för en reduktion ränteavdragen. Det är också en självklarhet att det var väldigt olyckligt att ta bort fastighetsskatten. Jag tror att man också borde fasa in någonting där.”

Han passar samtidigt på att ge Riksbankschefen Stefan Ingves en känga för att lite för många år i förväg ha tjatat om bubbelrisker, så att nya varningar inte längre biter.

”Det kan finnas en fara för att vi bundit ris för egen rygg, genom att ropa på vargen så mycket tidigare. Nu kanske vargen är på väg att komma.”

Tyck till