1515

Räntor och valutor: Kronan svagare<br />

Svenska statsobligationsräntor handlas något högre på måndagsförmiddagen. Kronan handlas svagare mot euron jämfört med fredagens svenska stängning, men har återhämtat något av större försvagning på fredagskvällen i USA.

Kronan pressades något på fredagskvällen efter att Kristdemokraternas nej till Decemberöverenskommelsen skapat osäkerhet om de politiska förutsättningarna i Sverige. Övriga borgerliga partier förklarade snabbt att "DÖ hade dött", vilket ökar risken för att regeringen inte får sin budget igenom riskdagen.

Söndagens partiledardebatt gav inga tydliga signaler om att alliansledarna aktivt tänker försöka sänka budgeten, men Moderatledaren Anna Kinberg Batra antydde ändå att det kan hända något i utskottens behandling.

Moderaterna håller stämma till helgen, med start torsdag, och efter "rebellframgångar" på Kristdemokraternas riksting kanske kan det komma liknande försök även hos Moderaterna.

Arbetsförmedlingen rapporterade att den öppna arbetslösheten sjönk till 4,1 procent i september, från 4,3 procent i augusti och 4,2 procent i september 2014. Inklusive personer med aktivitetsstöd steg dock arbetslösheten till 7,8 procent i september, från 7,7 procent i augusti. Det var samma nivå som i september 2014.

Arbetsförmedlingen konstaterar att nedgången i arbetslösheten nu i stort sett har upphört.

"Utvecklingen mot en tudelad arbetsmarknad blir allt tydligare. Bland utrikes födda fortsätter antalet inskrivna arbetslösa att öka. Vi ser också att personer som saknar gymnasiekompetens har en fortsatt kärv situation på arbetsmarknaden", säger Mats Wadman, Arbetsförmedlingens analyschef.

Vice riksbankschefen Henry Ohlsson talade om samhällsekonomiska förutsättningar för lönebildningen vid ett seminarium hos Medlingsinstitutet. Han framhöll att arbetsfördelningen är tydlig: "Riksbanken ansvarar för penningpolitiken och arbetsmarknadens parter bestämmer lönerna".

"Det vi kan göra är att ge trovärdighet åt inflationsmålet, så att det kan fungera som en utgångspunkt för förhandlingarna", sa han.

Han framhöll också att det är viktigt att inflationen stiger mot målet, men "det måste ske under ordnade former, så att inte produktion och sysselsättning hotas".

Henry Ohlsson sa också att samtal med arbetsmarknadsparterna visat på att allt fler branscher i tjänstesektorn är internationellt konkurrens, "det är en viktig sak att ta med sig".

Europeiska statspappersräntor noteras något högre på måndagsmorgonen jämfört med fredagens svenska stängning. Euron fluktuerar samtidigt mot dollarn på något högre nivåer.

Räntemarknaden i USA håller helgstängt på måndagen, med anledning av Columbus Day. (USA-börserna håller däremot öppet).

Fedledamöterna Dennis Lockhart, klockan 14.10, Charles Evans, klockan 16.30, och Lael Brainard, klockan 22.30, tänker dock tala om ekonomiska utsikter och penningpolitik vid olika event runt om i USA.


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?