1515

Räntor och valutor: Dollarn svagare<br />

USA-börserna steg svagt på fredagskvällen, efter en mycket stark vecka. I Asien stiger börserna på bred front, med Kina som draglok. USA-räntorna handlades stabilt på fredagskvällen och dollarn har försvagats något mot euron under helgen. I Japan är det helgstängt på måndagen.

Kinabörserna stiger kraftigt, med Shanghaibörsen upp 3,4 procent. Detta hänförs dels till spekulationer om ytterligare lättnader i den ekonomiska politiken och dels till att fyndköpare lockats av tidigare börsfall.

"Givet svagheterna i ekonomin finns det ganska starka förväntningar om en räntesänkning eller sänkta reservkrav", sa Zhang Haidong, chefsstrateg vid Jinkuang Investment Management i Sydney, till Bloomberg News.

Enligt Yi Gang, vicechef vid Kinas centralbank PBOC är korrektionen på Kinabörserna "nästan över".

USA-räntorna handlas sidledes på fredagskvällen, med den tioåriga statsobligationsräntan oförändrad till 2,09 procent, från svensk stängning. På måndagen sker ingen asiatisk handel i amerikanska statspapper eftersom Japan håller helgstängt.

Federal Reserves vicechef Stanley Fischer sa i ett tal i samband med IMF:s årsmöte i Lima i helgen att den amerikanska ekonomin kan vara tillräckligt stark för att det ska vara lämpligt att höja styrräntan senare i år.

Samtidigt framhöll han att Fed bevakar den inbromsande jobbtillväxten i USA och den internationella utvecklingen för beslutat om exakt tidpunkt för den första höjningen.

"Om Fed skulle besluta sig för att höja i oktober eller december skulle USA-dollarn riskerar att appreciera. Marknaderna sätter fortsatt en låg sannolikhet för en räntehöjning i år", sa Janu Chan, seniorekonom vid St George Bank i Sydney, till Bloomberg News.

På valutamarknaden syns heller inga förväntningar på någon nära förestående räntehöjning från Fed. Dollarn har tappat något mot euron från fredagen och visar små förändringar mot yenen.

Kronan har tappat ett par öre mot dollarn och euron efter en dramatisk politisk helg där Kristdemokraternas riksting röstat för att partiet ska lämna decemberöverenskommelsen, DÖ, vilket snabbt fick samtliga allianspartier att förklara DÖ för upplöst.

Statsminister Stefan Löfven har öppnat för blocköverskridande överenskommelser och budskapet från Moderaterna är att de inte kommer bryta ut och fälla enskilda delar av budgeten för 2016, men de håller öppet för justeringar i ordinarie utskottsbehandling.

På måndagen talar vice riksbankschef Henry Ohlsson om penningpolitik och lönebildning vid en konferens i Medlingsinstitutets regi inför avtalsrörelsen. Dessutom står arbetslöshet från Arbetsförmedlingen och SEB:s boprisindikator på agendan.

Till eftermiddagen och kvällen riktas intresset mot tal av ett antal Fed-företrädare.

Även senare i veckan är USA i fokus, med bland annat KPI, industriproduktion, detaljhandel och de första regionala aktivitetsindexen för oktober.

För svensk del kommer tung statistik i form av KPI och arbetslöshet, liksom inflationsförväntningar.

Från Europa vankas bland annat brittisk arbetslöshet, med viktig statistik över löneökningar, liksom tyska ZEW-index och industriproduktion i euroområdet.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder.

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här.

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter:

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen.

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen:

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten.

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen.

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys.

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här.

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?