ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Allvarliga oegentligheter" i Trustbuddy

  • På Trustbuddys hemsida möts besökarna i dag bara av ett långt meddelande. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
En utredning som startats av den nya ledningen i låneförmedlaren Trustbuddy tyder på att allvarliga oegentligheter förekommit inom bolaget. Aktien har nu handelsstoppats och bolaget kommer upprätta en kontrollbalansräkning. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det stormar om peer-to-peer låneförmedlaren Trustbuddy. Efter att en utredning pekat på att allvarliga oegentligheter förekommit inom bolaget har bolaget nu avbrutit den pågående företrädesemissionen och stängt peer-to-peer plattformen.

”Bolagets styrelse har informerat Nasdaq OMX och Finansinspektionen om situationen, och Finansinspektionen har krävt att TrustBuddy upphör med sitt kunderbjudande med omedelbar verkan. Som en följd av detta har bolagets pågående företrädesemission avbrutits. Styrelsen kommer att upprätta en kontrollbalansräkning och utvärderar för närvarande alla tillgängliga alternativ”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Bolagets nya ledningsgrupp har varit på plats sedan september och inledde i samband med detta en utredning av hur den tidigare ledningen bedrivit verksamheten. Utredningen är ännu inte klar men har hittills pekat på flera överträdelser av regelverket.

Bolaget har bland annat använt långivares kapital i strid mot deras instruktioner eller utan deras tillåtelse. Detta har i sin tur lett till en differens på 44 miljoner kronor mellan insatt kapital från långivare och tillgängliga medel på klientmedelskontot.

Totalt uppgår låneportföljen nu till omkring 300 Mkr varav runt 37 Mkr inte kan hänföras till en specifik långivare.

”Vi är naturligtvis djupt besvikna över situationen. Med ny ledningsgrupp på plats hade Trustbuddy både plattform och kapacitet för att fortsätta växa och ta en marknadsledande position. Till följd av det som nu uppdagats tvingas vi istället fokusera all kraft på att hitta en lösning för bolagets alla intressenter”, säger Simon Nathanson, styrelseordförande för Trustbuddy i ett pressmeddelande.

Tyck till