1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Riskaptiten har stärkts något på torsdagen. Asienbörserna är överlag på plus (Kina stängt), USA-räntorna vänder uppåt och dollarn har stärkts.

"Sentimentet har ändrats lite. Investerare kan försöka allokera till mer riskfyllda tillgångar än statsobligationer", sade Will Tseng på Mirae Asset Global Investments till Bloomberg News.

USA-börserna avslutade ett tufft tredje kvartal på rejält plus, där bedömare talade om generell rekyl och positionering i samband med kvartalsskiftet.

Kina-PMI på torsdagen kom in något över förväntan och även om nivåerna är fortsatt nedpressade så har de i alla fall inte förvärrats, vilket i viss mån tolkades positivt.

Kinas officiella inköpschefsindex för industrin steg till 49,8 i september jämfört med 49,7 i augusti. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var ett index på 49,7. Order- och produktionsindex steg. Tjänste-PMI var oförändrat på 53,4.

Samtidigt reviderades Caixin/Markit Economics industri-PMI för september upp till 47,2 från preliminära 47,0, vilket ändå är en nedgång från 47,3 i augusti.

He Fan, chefekonom vid Caixin Insight Group, sade i en kommentar att den lilla nedgången i september indikerar en fortsatt svaghet i tillverkningsindustrin, även om nedåttrycket har avtagit.

"Industrin har nått ett avgörande läge i sin strukturella förändring. Dämpad efterfrågan är den främsta faktorn bakom överutbudet och skälet till att industrin inte har återhämtat sig", sade He Fan.

Även Japans industri-PMI reviderades upp något i september.

Bank of Japans Tankan-rapport visade en nedgång till 12 tredje kvartalet från 15 föregående kvartal för stora industriföretag. Väntat var ett index på 13. För nästkommande kvartal ser de stora industriföretagen nu ett index på 10.

Index för stora företag i tjänstesektorn steg däremot till 25 jämfört med 23 föregående kvartal. Väntat var 20, enligt Bloomberg News prognosenkät. Företagen har också reviderat upp sina investeringsplaner.

Yuichi Kodama på Meiji Yasuda Life Insurance konstaterade att förbättringen i tjänstesektorn tycks ha fått stöd av den inhemska efterfrågan. Även om utsikterna har försämrats för såväl industri- som tjänsteföretagen så är sentimentet i stort sett stagnerande.

Svag industriproduktion och dagens Tankan-rapport kommer inte att vara tillräckligt för att BOJ ska lätta på policyn i närtid.

"Men det finns en möjlighet att tillväxtdata för tredje kvartalet, som kommer i november, kommer att visa på en ny nedgång, vilket troligen kommer att öka förväntningarna om mer lättnader. Och regeringen väntas också lägga fram nya stimulanser för att stötta ekonomin senare i år. Vi tror att BOJ inför nya lättnader i januari", sade Yuichi Kodama till Reuters.

Kazumasa Iwata, tidigare vicechef för BOJ, sade i en intervju med Bloomberg News att BOJ troligen kommer att behöva ta till mer lättnader då det inte finns så mycket inflationsdrivande krafter för närvarande.

"När man lyssnar på Kuroda (nuvarande chef) så får man uppfattningen att det inte behövs mer lättnader men den reala ekonomin går sämre än väntat. Den rör sig i en riktning där BOJ måste göra något", sade han.

På valutamarknaden har dollarn stärkts ytterligare något till 1:1150 mot euron och till 120:20 mot yenen. Australiendollarn har stärkts till 0:705 mot USA-dollarn.

"När risksentimentet stärks så tappar euron och Aussien stärks. Just nu handlar det om utvecklade länders valutor mot tillväxt- och råvarulänkade länders valutor som tar ledning från aktiemarknaden som antingen stärker eller dämpar riskaversionen", sade Kengo Suzuki på Mizuho Securities.

På torsdagens agenda står i första hand inköpschefsindex från en rad länder. Det svenska väntas har rekylerat upp till 53,9 i september från 53,2 i augusti.

Industri-PMI för euroområdet sjönk preliminärt till 52,0 jämfört med 52,3 föregående månad, i linje med förväntningarna, och nu väntas det definitiva utfallet.

ISM:s industri-PMI för USA har sjunkit successivt de senaste månaderna och väntas nu ha gått ned ytterligare till 50,6 från 51,1.

Deutsche Bank noterar att såväl Chicago PMI, Philly Fed och Empire index signalerar nedgång i tillverkningsindustrin i september. Senast detta hände var i maj 2009, då ekonomin befann sig i recession.

ISM:s nationella industri-PMI kan därför ha sjunkit under 50-nivån för första gången sedan november 2012. En starkare dollar är en viktig faktor bakom inbromsningen, tillsammans med svagare investeringar i energisektorn.

torsdag 6.35 (onsdag kl.16.15)
USD/SEK 8:3889 (8:4120) EUR/USD 1:1149 (1:1187)
EUR/SEK 9:3522 (9:4103) USD/JPY 120:21 (120:06)
Jp obl 2 0,02 (0,01) Jp obl 10 0,34 (0,36)
Ty obl 2 -0,25 (-0,25) Ty obl 10 0,59 (0,59)
US obl 2 0,65 (0,64) US obl 10 2,06 (2,07)


Innehåll från AxisAnnons

Axis växer och anställer inom mjukvara och AI applikationer

Innovationsbolaget Axis Communications håller en hög tillväxttakt. Efterfrågan av Axis produkter och lösningar på den globala marknaden har inte avmattats i pandemin utan snarare tvärtom. Axis produkter bidrar inte bara till ökad trygghet i samhället utan är också ett verktyg för automation och effektivisering som i sin tur leder till klimatsmarta tekniklösningar.

Axis är en svensk tillverkare av nätverksbaserade lösningar inom områdena fysisk säkerhet och videoövervakning. Företaget är verksamt inom en rad marknadssegment, bland annat transport, infrastruktur, handel, bankväsende, utbildning, stat och kommun samt industri. 

Axis fortsätter att växa och anställer med bland annat fokus på spetstjänster inom mjukvara och AI.

– Kombinationen av en fin företagskultur, väldig innovationshöjd samt ett tydligt fokus på långsiktighet och hållbarhet både för individer och företaget var för mig viktiga aspekter i valet av arbetsgivare, säger Ola, Engineering Manager och fortsätter:

– Den enorma potentialen i att äga hela teknikstacken från hårdvara till mjukvara och användargränssnitt gör att stora idéer kan bli verklighet på Axis!

Han får medhåll av kollegan Jonna, Senior Data Scientist: 

– Med min bakgrund som Doktor i teoretisk kemi och i rollen som Senior Data Scientist tycker jag att det är motiverande att använda min tid och energi till att bidra till en positiv samhällsutveckling. 

Ett tryggare och smartare samhälle 

Sett i ett större perspektiv kan Axis produkter användas i många situationer där överföring av ljud och bild kan bidra till att förbättra verksamheter. Med den senaste tekniken inom AI samt intelligent analys kan Axis smarta kameror exempelvis assistera videoövervakning för säkrare och tryggare miljöer. Ett exempel är hur Axis kompletta lösningar med hårdvara och mjukvara hjälper återvinningsföretag att möta sina miljömål och samtidigt hålla arbetsplatsen trygg. 

– Med hjälp av artificiell intelligens (AI) i våra kameror arbetar vi för att göra våra användares vardag lättare. Våra kameror kan inte bara se utan också till viss del förstå vad det är de ser, säger Jonna.

Under Corona-pandemin användes Axis produkter och mjukvarulösningar bland annat för att effektivisera sjukvården genom att vårdpersonal inte lika ofta behövde vara i fysisk närhet med patienter. Således kunde mycket tid sparas på byte av skyddsutrustning och säkerheten ökade för både vårdgivare och för patienter.

– En häftig aspekt med mitt team och område är att vi löser allt på kameran. Vi använder inte en server- eller molnlösning för beräkningar utan allt görs inuti kameran. Våra applikationer använder objektdetektioner (bilar och människor) till en rad olika användningsområden. Vi assisterar övervakning genom att ge larm vid regelöverträdelse tex någon som klättrar över ett staket eller någon springer runt på en farlig plats såsom en motorväg, fyller Ola i. 

Genom att kombinera smart teknik och innovationsförmåga erbjuder således Axis lösningar baserade på bild, ljud och analys för att förbättra säkerheten och optimera affärsnyttan både för företag och samhälle.

– Det är vårt sätt att bidra till en tryggare morgondag. Därför är Axis det självklara valet för alla som vill göra skillnad i sitt arbete, avslutar Jonna. 

Om Axis Communications

Axis Communications är idag ca 4000 anställda och finns representerade i över 50 länder. 

Är idag branschledande inom nätverksvideo och erbjuder produkter och tjänster för videoövervakning och analys, passerkontroll, intercom och ljudsystem. 

Huvudkontoret finns i Lund sedan starten 1984. 

För mer information om lediga tjänster besök www.axis.com/careers 

Se filmen om AI Deep Learning från Axis  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Axis och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?