Annons

Blodigt slut på terrordramat<br />

Tre dagar av terror är över. Polisen stormade både den plats där de två massakermisstänkta männen varit förskansade nordost om Paris och den butik i Paris där en tredje man hållit gisslan. Alla de tre männen dödades. Fyra i gisslan i Paris har mist livet.
Gisslan flyr från butiken i östra Paris.
Gisslan flyr från butiken i östra Paris.Foto:Michel Euler/TT

De flesta av de personer som hållits gisslan har befriats — men fyra personer i butiken i östra Paris har fått sätta livet till. Flera är allvarligt skadade.

Kommandosoldater kunde ses på taket till tryckeriet i byn Dammartin-en-Goële och explosioner och skottlossning kunde höras från platsen sent på eftermiddagen. De jagade har antagits vara bröderna Chérif och Saïd Kouachi, utpekade som skyldiga till attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo som krävde tolv liv.

Samtidigt stormades butiken i Paris där ett gisslandrama ägt rum. Gisslandramat har koppling till massakern på satirtidningen. Gisslantagaren har identifierats som Amedy Coulibaly — en bekant till de två andra. Coulibaly var känd av polisen för småbrott — och för ett fritagningsförsök av en livstidsdömd jihadist.

Coulibaly hade en kvinna med sig i butiken. Det finns uppgifter om att kvinnan lyckades fly i samband med stormningen — men även att hon hör till en av dem som dödades.

Coulibaly misstänks också ha mördat en poliskvinna på torsdagsmorgonen. Inledningsvis var det osäkert i fall de två terrordåden var kopplade till varandra. Under fredagen stod det klart att det fanns starka samband mellan de tre gärningsmännen.

Coulibaly hade enligt franska medier hotat att döda gisslan om inte insatsen i byn Dammartin-en-Goële avslutades.

"Han gick direkt in i butiken och började skjuta med sin kalasjnikov", säger ögonvittnet Fabian till franska medier.

32-årige Coulibaly ska ha varit medlem i samma jihadistgrupp som bröderna Kouachi i Paris. Gruppen rekryterade för tio år sedan unga män för att strida i Irak.

Paris har varit en belägrad stad se senaste dagarna. Panik utbröt i Vincennes vid nyheten om gisslan i den judiska matbutiken. Tungt beväpnad polis har belägrat båda områdena och invånarna uppmanades att hålla sig borta från gatorna.

Det lilla samhället Dammartin-en-Goële, nordost om huvudstaden och med 8 000 invånare, hade fullkomligt tagits över av prickskyttar, bepansrade fordon och helikoptrar i jakten på männen.

Vid telefonkontakt ska männen ha sagt att de vill dö som martyrer, uppger den lokale parlamentsledamoten Yves Albarello för tv-kanalen Itele.

Tre dagar av terror och polisjakt som lamslagit Frankrike och Paris var därmed över. Men de djupa såren från massakern på Charlie Hebdos tidningsredaktion sätter svåra spår i det franska samhället. Upp emot 90 000 poliser har deltagit i jakten på de två mördarna som flydde Paris efter massakern i onsdags. När sedan den tredje gärningsmannen tog gisslan i en butik i östra Paris lamslogs storstaden av polisinsatser.

"Jag vill uttrycka min djupa tacksamhet till de polismän som med exceptionell kallblodighet fritog gisslan", sade den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve i statsledningens första uttalande efter terrordådens upplösning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?