ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen vill diskutera sänkta ränteavdrag

  • Foto: Henrik Montgomery / TT
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) öppnar för en nedtrappning av ränteavdragen. Regeringen kommer nu att bjuda in oppositionen till samtal. Men alliansföreträdarna är skeptiska.

Ränteavdragen har länge varit en politiskt mycket känslig fråga, som både alliansen och Socialdemokraterna valt att hålla sig borta ifrån.

Men nu kommer regeringen att bjuda in oppositionen till samtal om hushållens skuldsättning, där en nedtrappning av ränteavdragen är en del, vilket Svenska Dagbladet rapporterade på onsdagen.

Även Finansinspektionens förslag om ett amorteringskrav, som väntas träda i kraft under första halvåret i år, kommer att diskuteras.

”Jag har tagit kontakt med de borgerliga partierna. Vänsterpartiet känns också naturligt att ta kontakt med. Jag vill ha en bred förankring kring de här frågorna ”, säger Per Bolund till Di.

Per Bolund har tidigare öppnat för en nedtrappning av ränteavdraget och kallar det för ”ett viktigt verktyg att ha i verktygslådan”.

”Vi har det inte som konkret förslag i dagsläget, men om hushållens skuldsättning fortsätter att öka i en takt som skapar oro och som ger risker för finansiell instabilitet måste vi vara beredda att vidta ytterligare åtgärder”, säger han.

Hur oroväckande är hushållens skuldsättning?
”Hushållens skuldsättning är historiskt hög i Sverige och även när vi jämför internationellt ligger vi på en hög nivå. Så det finns anledning att vara vaksam över utvecklingen, särskilt om det med Riksbankens nollränta kommer att öka takten ytterligare.”

Per Bolunds invit möter dock ingen större entusiasm i det borgerliga lägret. En nedtrappning av ränteavdragen är inte aktuell, enligt Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström.

”Ränteavdragen är inte en fråga som är på bordet just nu”, säger han.

Emil Källström hänvisar istället till det kommande amorteringskravet, som noggrant behöver följas upp och utvärderas.

”Det är mycket viktigare än att redan nu sitta och hitta på nya saker. Det är viktigt att vara försiktiga och låta sådana här saker ta tid”, säger han.

De övriga allianspartierna har heller inga planer på att snabbt trappa ned ränteavdragen, även om den förra finansministern Anders Borg (M) flaggade för att det på mycket lång sikt kan behövas en förändring.

Jämför bolåneräntor här (extern tjänst).

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare avvisat tankarna på en nedtrappning av ränteavdraget, med hänvisning till att hon inte vill dra undan mattan för barnfamiljernas hushållsekonomi.

Tidigare är det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som på allvar öppnat för att sänka ränteavdragen.

Tyck till