1515

USA-börser: Sur inledning med energi i botten

De amerikanska börserna inledde veckan med lägre kurser i likhet med de europeiska motsvarigheterna. Ett fortsatt pressat oljepris tyngde energisektorn som var den stora förloraren.

Strax före klockan 16 var Dow Jones Industrial Average 0,8 procent lägre till indexnivån 17.685, medan det bredare S&P 500 var ned 0,9 procent till 2.039. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,7 procent till 4.693.

Omsättningen uppgick till cirka 100 miljoner aktier på New York-börsen och 180 miljoner aktier på Nasdaq.

"Svagheten i oljepriset har bidragit till att sänka kurserna för oljebolag. De närmsta veckorna kommer antagligen att bli väldigt viktiga i och med att bolag börjar rapportera sina resultat för det fjärde kvartalet", kommenterade Richard Hunter, chef för aktiehandel på Hargreaves Lansdown i London, till Bloomberg News.

Oljepriset tog ett rejält kliv bakåt och Brentoljan noterades över 4,5 procent lägre. Den sektorrotation som synts under hösten - till följd av det sjunkande oljepriset - var fortsatt tydlig.

Chevron och Exxon Mobil sjönk 2,3 respektive 1,7 procent. Energisektorn inom S&P 500 backade 10 procent under 2014, vilket var den sämsta utvecklingen av indexets tio sektorer. På måndagen sjönk sektorn i sin helhet 2,5 procent.

Flygbolag och andra bolag som gynnas av lägre bränslekostnader klarade sig bättre, även om de inte orkade hålla sig över nollstrecket. Southwest Airlines försvagades 0,5 procent.

Den i stort sett tomma makroagendan bjöd inte investerare på många ledtrådar kring utvecklingen i ekonomin. Konsumentpriserna i Tyskland var oförändrade från mitten av november till mitten av december, att jämföra med analytikernas förväntningar på plus 0,1 procent.

Från Asien kom data som visare att inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin var oförändrat till 52,0 i december enligt definitivt statistik, jämfört med föregående månad. Det preliminära utfallet var 52,1.

Det globala risksentimentet tyngdes dock av oro för att Grekland ska lämna den europeiska valutaunionen och euron fortsatte att försvagas mot många valutor.

"Grekland syns mer och mer i rubriker och det är något för investerare att hålla ett öga på. Marknaden är nära rekordnivåer och vi har inte haft en ordentlig korrektion sedan hösten 2011. Det finns stor potential för en sättning på de här nivåerna", sade Randy Frederick, chef för derivathandel på Charles Schwab i Austin, till Bloomberg News.

På obligationsmarknaden sjönk räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 4 punkt till 2,07 procent.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?