1515

Räntor och valutor: Euron tappar stort mot dollarn<br />

Euron har under natten tappat till den svagaste nivån mot dollarn sedan 2006 på oro för att Grekland ska lämna euroområdet och fortsatta spekulationer om nya lättnader från ECB. Oljan har samtidigt sjunkit till nya femårslägsta nivåer och Asienbörserna stiger överlag, särskilt i Kina, efter i stort sett oförändrade USA-börser på fredagen.

Amerikanska statspappersräntor visar små förändringar, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt ned till 2,10 procent.

Euron har under natten försvagats till 1:1864 som lägst mot dollarn, den svagaste nivån sedan mars 2006. Sedan dess har euron återtagit lite mark och har sammantaget försvagats till 1:193 från 1:202 vid svensk stängning på fredag eftermiddag.

Bakom eurons förnyade försvagning ligger nya frågetecken kring Greklands framtid i eurosamarbetet. I helgen rapporterade Der Spiegel att den tyska förbundskanslern Angela Merkel administration anser att ett grekiskt utträde ur eurosamarbetet skulle vara hanterbart, bland annat för att det nu går bättre i andra skuldtyngda euroländer.

"Många europeiska beslutsfattare tror att en grekisk exit skulle vara hanterbar, och till skillnad från 2010-2010 kommer vi inte att se samma effekter på länder som Spanien eller Tyskland", sade Fredrik Erixon, chef för The European Centre for International Political Economy i Bryssel, till Bloomberg News.

I bakgrunden ligger dessutom ECB-chefen Mario Draghis mjuka budskap från i fredags, att deflation inte kan uteslutas och att ECB står redo att göra mer om så skulle krävas.

"Anledningarna till att sälja euron är ganska tydliga under helgen: Draghi är ett steg närmare QE och fördjupad oro om Greklands politiska läge", sade Sean Callow, valutastrateg vid Westpac Banking i Sydney, till Bloomberg News.

I Grekland har nu valkampanjen dragit i gång inför valet den 25 januari. Syrizas partiledare Alexis Tsipras, som leder i opinionsmätningarna, upprepade sitt budskap att den grekiska statsskulden inte är hanterbar och därför måste skrivas ned. Han upprepade även sin kritik mot den "orimliga och katastrofala" besparingspolitik som är ett krav i Greklands nuvarande stödpaket.

Greklands premiärminister Antonis Samaras sade å sin sida att valet kommer att avgöra landets framtid i euroområdet. Han sade att den politik som Syriza vill bedriva kommer att leda till att Grekland ställer in betalningarna och lämnar eurosamarbetet.

Japanska marknadsräntor är stabila med tioårsräntan oförändrad till 0,33 procent.

Inköpschefsindex för Japans industri låg var oförändrad till 52,0 i december, enligt definitiv statistik.

Den svenska kronan har försvagats under helgen, framför allt mot den generellt starkare dollarn där 8-strecket nu inte är långt borta. Kronan har även tappat ett par öre mot euron.

På en tunn makroagenda riktas intresset på måndagen mot preliminära KPI för Tyskland i december, som blir en vitkig indikator inför euro-KPI senare i veckan. Enligt Bloomberg News enkät väntas inflationen ha sjunkit till 0,3 procent från 0,6 procent i november.

Den svenska penningmarknaden har halvdag och stänger klockan 12.00. På trettondagen, när Sverige har helgstängt, bjuds det på inköpschefsindex för tjänstesektorn från bland annat euroområdet och USA. För svensk del kommer tjänste-PMI på onsdag, då det också vankas preliminär december-KPI från euroområdet.

På torsdag publiceras protokollet från Riksbankens senaste räntemöte och veckan avrundas på fredag med amerikansk sysselsättningsrapport, liksom svensk och tysk industriproduktion.

Måndag 6.45 (fredag 16.15)
USD/SEK 7:9760 (7:8937) EUR/USD 1:1927 (1:2021)
EUR/SEK 9:5134 (9:4895) USD/JPY 120:51 (120,44)
Jp obl 2 -0,02 (-0,02) Jp obl 10 0,33 (0,33)
Ty obl 2 -0,11 (-0,11) Ty obl 10 0,50 (0,50)
US obl 2 0,66 (0,66) US obl 10 2,10 (2,11)


USD/SEK 7:9760 (7:8937) EUR/USD 1:1927 (1:2021)
EUR/SEK 9:5134 (9:4895) USD/JPY 120:51 (120,44)
Jp obl 2 -0,02 (-0,02) Jp obl 10 0,33 (0,33)
Ty obl 2 -0,11 (-0,11) Ty obl 10 0,50 (0,50)
US obl 2 0,66 (0,66) US obl 10 2,10 (2,11)Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?