1515

Stockholmsbörsen: Sandvik och Atlas leder återhämtning

Torsdagens inledande nedgång på Stockholmsbörsen hade på eftermiddagen förbytts till en marginell uppgång.

Positiva rapporter från Sandvik och Atlas Copco bidrog till återhämtningen. Aktieindexen på kontinenten noterades lätt på minus och bland aktierna steg Deutsche Bank efter sitt bokslut.

Strax innan klockan 14.30 noterades OMXS30-index på 1.563, motsvarande en ökning med 0,1 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till höga 12 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50-index ned 0,4 procent medan tyska DAX backade lika mycket.

Sist ut i raden av torsdagens rapporterande svenska verkstadsbolag var Atlas Copco.

Den initiala reaktionen på bokslutet var ett glädjeskutt men efter att effekten av beskedet om extrautdelning klingat av rekylerade aktien tillbaka och ställde sig på plus 1,8 procent.

Förklaringen till rörelsen var en ganska svag marginal samt att extrautdelning trots allt låg i korten.

"Rapporten var lite på den tunna sidan. Visst var det en del extraordinära kostnader, men på marginalen var det lite svagare. Även om orderingången inom Mining höll upp väl är det naturligt med en mjukning i kursen. Underliggande ser det inte så jättestarkt ut, och det var inga direkta positiva överraskningar", sade Jacobsson Cederberg, analytiker på Pareto, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland de större rapporterande bolagen var Sandvik dagens lysande stjärna med en kursökning på 5,4 procent.

Verkstadsbolaget överraskade med en rörelsemarginal som var högre än väntat. Affärsläget är dock fortsatt trögt och orderingången fortsatte att peka nedåt.

Vd Olof Faxander sade på rapportkonferensen att den positiva valutaeffekten vid nuvarande kursnivåer skulle bli 1,5 miljarder kronor på helåret.

Torsdagens sänke blev SEB, som tappade 3,2 procent efter morgonens bokslut.

Det som fick aktien på fall var mjukare besked jämfört med Nordeas optimistiska utsagor på kapital och utdelning.

"Resultaträkningen ser ganska bra ut. Det är egentligen bara tradingen som är riktigt svag, medan provisionsnettot är väldigt starkt. Utdelningen var precis i linje med min siffra. Den stora skillnaden mot i går är på kapitalsidan", säger Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nokias rapport var mer eller mindre i linje med förväntningarna men marknaden svarade med att sänka aktien 2,7 procent.

Det som investerare hakade upp sig på var att Nokia Networks, som står för merparten av verksamheten, nettoförsäljning och justerade rörelsemarginal kommer att bli lägre under första kvartalet än under det gångna kvartalet.

Telia Soneras bokslutskommuniké var resultatmässigt lite sämre än väntat och aktien minskade 1,8 procent. Den viktiga utdelningen föreslås att hållas oförändrad på 3 kronor.

Telia Sonera ser att den negativa utvecklingen i Eurasien kan komma att sätta ytterligare press på lönsamheten, vilket bolaget ska försöka åtgärda.

"Kommer inte den utvecklingen som vi har förväntat oss så kommer vi att behöva göra kostnadsåtstramningar och nedskärningar. Vi har starkt fokus på att leverera på ebitda-guidningen", sade Telia Soneras vd Johan Dennelind till Nyhetsbyrån Direkt i samband med presskonferensen.

På listan över stora bolag syntes Autoliv i toppskiktet med en ökning på 3,7 procent. Bilsäkerhetsföretagets fjärde kvartal var bättre än väntat över hela linjen. Bolaget redovisade ett resultat före skatt på 203 miljoner dollar (SME 198).

Bland de lite mindre rapporterande bolagen stod Sensys Traffic ut efter att ha stigit 7,6 procent. Omsättningsmässigt blev fjolårets fjärde kvartal det bästa för bolaget sedan 2008. Även resultatmässigt blev det ett starkt kvartal.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?