1515

USA-börser: Storbolagen sänkte Wall Street<br />

De amerikanska börserna tappade mark under tisdagens session, i första hand tyngda av svaga resultat från en rad rapporterande bolag.

Dow Jones Industrial Average noterades vid stängning ned 1,6 procent vid indexnivån 17.387, medan det bredare S&P 500 tappade 1,3 procent till 2.030. Tekniktäta Nasdaq sjönk å sin sida 1,9 procent, till 4.682.

650 miljoner aktier bytte ägare på New York-börsen och 1.900 miljoner på Nasdaq.

En oroande stor del av måndagskvällens och tisdagens rapporter visade sig svagare än marknaden räknat med, däribland Microsoft, Caterpillar, DuPont och Procter & Gamble.

Caterpillars aktie retirerade 7,2 procent, efter att verkstadsbolaget lämnat en rejält lägre vinstprognos för 2015 än marknadsaktörer förmodat. Lägre pris på koppar, kol och järnmalm, men framförallt det lägre oljepriset, väntas pressa vinsten under året.

För P&G och DuPont, som båda hämtar stora delar av sina intäkter utanför USA, väntas den stärkta dollarn komma att tynga vinsten framöver. Båda bolagen lämnade på tisdagen prognoser som underskred marknadens förväntningar, och aktierna handlades ned 3,5, respektive 1,3 procent.

För Microsofts del var såväl intäkter som resultat i ungefärlig linje med förväntan, men aktien tappade ändå rejält under dagen. Marknadsaktörer hänvisade till att bolagets största verksamhetsområde, mjukvaruförsäljningen, underträffat förväntningarna under kvartalet. Också här lyftes den stärkta dollarn fram som en negativ faktor. Aktien tappade 9 procent.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?