1515

Räntor och valutor: <br />Euron stärks<br />

Euron stärks på tisdagsförmiddagen samtidigt som räntorna i euroområdets periferi stiger lite mer än i kärnländerna.

Mot schweizerfrancen stärks euron efter att en företrädare för Schweiz centralbank, SNB, sagt att de fortfarande är redo att intervenera på valutamarknaden vid behov, trots att golvet mot euron slopats.

Schweizerfrancen har tappat från 1,015 till knappt 1,03 mot euron. Mot dollarn handlas euron kring 1,132, upp från 1,128 på måndagseftermiddagen. Fokus ligger närmast på Federal Reserves FOMC-möte, med policybesked på onsdagen.

Kronan har samtidigt stärkts knappt ett öre mot euron och med drygt 2 öre mot dollarn.

Strax före klockan 10.30 är den tyska tioårsräntan upp 1 punkt till 0,39 procent, från svensk stängning på måndagen, medan den svenska tioåringen är upp 2 punkter till 0,73 procent.

Eurogruppen satte vid sitt möte på måndagen en försiktig press på Greklands nya regering, med ny hjälp lagd på is tills vidare.

"Allt är lagt på is. Men vi står redo att arbeta med den nya regeringen. Jag hoppas att samtal kan inledas snart", eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem, som ser ett litet utrymme för ytterligare skuldlättnader för Grekland.

Klockan 9 inledde EU:s samtliga finansministrar sitt möte i Bryssel och på väg in till mötet sade finansminister Magdalena Andersson till journalister att EU:s investeringsplan och ECB:s kvantitativa lättnader kan bli två positiva injektioner som betyder mycket för den europeiska återhämtningen.

Här hemma redovisade SCB att handelsbalansen oväntat ökade en aning i december, medan de lägre oljepriserna pressade ned importpriserna.

Enligt SCB-statistiken visade handelsbalansen ett överskott på 0,4 miljarder kronor, väntat var ett underskott på 0,5 miljarder kronor, enligt SME Direkts enkät bland analytiker. Underskottet i november reviderades samtidigt till 0,1 miljarder från preliminära -0,7 miljarder kronor.

Exportvärdet steg 5 procent jämfört med samma månad 2013, medan importvärdet steg 4 procent.

Andra SCB-siffror visade att producentpriserna sjönk med 0,3 procent i december, jämfört med månaden före, och med 0,1 procent jämfört med samma månad föregående år.

SCB konstaterade att nedgången för importpriserna hänger samman med de lägre oljepriserna, men att en svagare krona motverkade nedgången till viss del.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson noterar i ett kundbrev att priserna på konsumtionsvaror har stigit gradvis det senaste året på grund av den svagare kronan.

"Uppgången arbetar sig in i konsumentpriserna och förklarar uppåttrenden i KPIF exklusive energi som vi har sett de senaste sex månaderna. Även om det är långt ifrån någon perfekt indikator så tyder uppgången på att kärninflationen bör fortsätta stiga under första halvåret 2015, vilket bör vara en viss lättnad för Riksbanken", skriver han.

Swedbank skrev i en ny konjunkturrapport att utsikterna för svensk ekonomi är förhållandevis goda, även om det finns orosmoment. När hushållens konsumtion och bostadsbyggandet dämpas ökar den svenska ekonomins beroende av omvärlden.

Sveriges BNP väntas ha ökat med 1,8 procent 2014, för att därefter öka 2,4 procent 2015 och 3,2 procent 2016.

I en prognosuppdatering, i december, väntades BNP öka med 2,2 procent 2014, 2,4 procent 2015 och 2,7 procent 2016.

Beträffande Riksbanken bedömer Swedbank att man redan vid februarimötet kommer att införa en negativ inlåningsränta och skjuta räntebanan framåt, samt ha beredskap för okonventionella åtgärder.

"Det som i så fall står närmast tillhands är långa lån till bankerna alternativt obligationsköp", skriver Swedbank.

En hel del USA-statistik väntas i eftermiddag, bland annat orderingången på varaktiga varor, S&P/Case-Shillers husprisindex, försäljningen av nya bostäder och konsumentförtroendet.

Tisdag kl 10.25 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 8:2570 (8:2840) Statsobl 2y 0,00 (0,00)
EUR/SEK 9:3356 (9:3435) Statsobl 10y 0,73 (0,71)
EUR/USD 1:1307 (1:1280) Räntegap/ty 34 (33)
US obl 10y 1,82 (1,80) Tysk obl 10y 0,39 (0,38)


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?