ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Intäkterna rusar för bomäklarna

  • Foto: Leif R Jansson / TT

Mäklarföretagen sålde rekordmånga bostäder förra året. Samtidigt sköt provisionsintäkterna i höjden. Det visar färska siffror som landets största mäklarföretag tagit fram till Dagens industri.

Antalet bostäder som ligger ute till försäljning på Hemnet är det lägsta på många år och efterfrågan är fortsatt långt större än utbudet.

Samtidigt sålde Fastighetsbyrån, som är Sveriges största mäklarkedja, 12 procent fler bostäder förra året än 2013 och slog därmed nytt försäljningsrekord.

Och kombinationen ökad försäljning och rekordhöga bostadspriser ledde till att provisionsintäkterna ökade med 18 procent i fjol.

”Vi gör ett bra resultat och är naturligtvis väldigt nöjda med siffrorna. Vi har haft en medveten strategi att sälja i något högre segment och det har vi lyckats med”, säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist.

Svensk Fastighetsförmedling, som är nummer två på marknaden, sålde 3 procent fler bostäder förra året och ökade provisionsintäkterna med 7 procent jämfört med 2013.

Även Länsförsäkringar Fastighetsförmedling levererade starka siffror i fjol. Försäljningen av både villor och bostadsrätter ökade och provisionsintäkterna steg med 14 procent.

Samtidigt är det en stenhård konkurrens i branschen. Enligt Mäklarhusets vd Erik Wikander har antalet mäklare ökat från cirka 4.500 för tio år sedan till närmare 7.000 i dag.

Ökad försäljning och stigande bostadspriser betyder därför inte per automatik större vinster, enligt Erik Wikander.

”Mäklarbranschen har generellt sett en låg intjäning för att vara en konsultverksamhet. Det är en hård konkurrens på de stora marknaderna kring arvoden, så det är inget som ger ett direkt utslag på resultatet”, säger han.

Att utbudet är historiskt lågt samtidigt som försäljningen är rekordhög beror framför allt på att tempot på bostadsmarknaden har skruvats upp.

Hitta lägsta bolåneräntan - jämför här (extern tjänst).

Mäklarhuset säljer ungefär 20-30 procent av bostäderna i Stockholm och Göteborg före ordinarie visning. Förra året ökade omsättningen med 10 procent.

”Priserna var ganska starkt uppåtgående förra året och i totalvolym på intäkter har vi aldrig nått en högre nivå. Jag hoppas att det ger ett positivt utslag på sista raden när vi ser alla årsresultaten”, säger Erik Wikander.

Mäklarföretaget ERA sålde 12 procent fler bostäder förra året än 2013. Bostadsrättsförsäljningen ökade mer än villaförsäljningen och ERA:s provisionsintäkter steg med 14 procent.

För Skandiamäklarna ökade bostadsrättsförsäljningen med 14 procent förra året medan villaförsäljningen steg med 18 procent. Provisionsintäkterna ökade med 19 procent.

Tyck till