1515

Råvaror: Koppar rekylerar uppåt<br />

Oljepriserna och ädelmetallerna rörde sig nedåt under måndagens handel, medan kopparn och resten av basmetallerna steg. I fokus på makrofronten var valutgången i Grekland.

Strax efter golvhandelns stängning i New York, klockan 20.35, noterades WTI-oljan i första termin 0:40 dollar lägre på 45:19 dollar per fat, medan Brent försvagades 0:49 dollar till 48:30 dollar per fat.

Priserna fick en temporär uppåtskjuts under eftermiddagen av att Opecs generalsekretare Abdalla El-Badri sagt att oljepriset kan stiga till 200 dollar per fat. Han uppgav ingen tidsram för denna prognos men menade att de minskade investeringarna i sektorn kan leda till högre priser.

"Det här är första gången på lång tid som vi sett Opec försöka snacka upp marknaden", noterade John Kilduff vid Again Capital i en intervju med Bloomberg om uttalandet.

Annars riktades uppmärksamhet till övervägande del mot Grekland, efter helgens val där det eurokritiska partiet Syriza avgått med segern. Syriza lyckades emellertid inte samla egen majoritet i parlamentet, vilket många befarat på förhand.

"De flesta greker vill inte lämna eurozonen, och eurozonen vill inte lämna Grekland. Det är därför euron återhämtar sig och guldet tappar", sade James Cordier, grundare av sidan Optionsellers.com till Bloomberg News.

Guldet sjönk 13 dollar till 1.281 dollar per uns, medan silvret tappade 0:37 dollar till 17:94 dollar per uns.

På basmetallmarknaden var uppgångarna breda. Kopparns tremånaderstermin klättrade 61 dollar, eller 1,1 procent, till 5.603 dollar per ton, efter att tre raka veckor av nedgångar fört ned kopparpriset till de lägsta nivåerna på mer än fem år. Marknadsaktörer hänvisade till att nedgångarna triggat fyndköpande.

"Vi har tappat en hel del på kort tid, och fonderna agerar därefter", sade Bart Melek, analyschef vid TD Securities, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 20.35

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:40 USD 45:19 -0,90%
Brent, första termin -0:49 USD 48:30 -1,00%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +61 USD 5.603 1,10%
Zink +41 USD 2.130 1,96%
Aluminium +48 USD 1.878 2,62%
Nickel +400 USD 14.730 2,79%
Bly +25 USD 1.870 1,33%
Tenn +120 USD 19.585 0,62%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -13:35 USD 1.280:75 -1,03%
Silver -0:37 USD 17:94 -2,02%
Dollarindex (högre = starkare USD)   0.00 94.76 0,00%


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?