Annons

Slut för smygavgifter på flyget<br />

Slutpriset för en flygbiljett ska framgå i varje del av bokningsprocessen, slår EU-domstolen fast. Det innebär att du inte ska kunna överraskas av kostnader, såsom skatter och serviceavgifter.
Foto:Anders Wiklund / TT

"På vissa flygsajter kan man först se ett pris, men när man väl kommit lite längre fram så kan det läggas på avgifter", säger Lotta Broman, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg, till TT.

Domen, som kom i förra veckan, gäller en tvist mellan en tysk konsumentorganisation och flygbolaget Air Berlin.

Konsumentorganisationen hävdar att Air Berlins presentation av priserna stridit mot EU-förordningen då man inte vid varje skede i bokningen visat slutpriset. Men i förordningen anges inte exakt vid vilken tidpunkt som slutpriset ska ges, vilket fick Tysklands högsta civilrättsliga domstol att skicka ärendet vidare till EU-domstolen för ett förhandsavgörande.

"Och EU-domstolen säger nu att slutpriset ska vara tydligt varje gång som priset visas. Det ska alltid anges på det sättet", säger Lotta Broman.

TT: Vad innebär det för konsumenterna?
"Det positiva för konsumenten är att EU-domstolen verkar för att det ska vara tydligare att se vad man köper. Men det är inte så att man nu kan begära pengar tillbaka i efterhand. Däremot kan det göra att bolagen måste göra om sina bokningssystem, vilket kan bli en stor kostnad för dem."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?