ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Miljarder till spillo på energisparande

  • Foto: Dan Hansson / TT
Myndigheter och bygg- och energibranschen har under 40 år slösat bort miljardbelopp på ineffektiva energisparåtgärder. Det slår professorn i byggteknik Christer Harrysson och medicine doktor Glenn Welander fast i en färsk forskningsrapport.

De bägge experterna riktar i sin forskningsrapport svidande kritik mot alla myndigheter och experter inom bygg- och energibranschen som satsat pengar på energislukande och ogenomtänkta bygglösningar under flera decennier utan att följa upp resultaten.

”De borde veta bättre, men backar ändå upp användningen av nya oprövade och komplicerade byggmetoder och energisystem som inte fungerar. Många av dessa hus drar betydligt mer energi än hus byggda med beprövade material och vedertagen teknik”, säger Christer Harrysson, professor och teknologie doktor vid Örebro universitet.

Det är tillsammans med Karolinskas medicine doktor i socialmedicin Glenn Welander som han har författat forskningsrapporten ”Varför svårt att spara energi i småhus trots att det går?”

De menar att det relativt enkelt går att sänka energikostnaderna med 30 procent genom att använda teknik och material som man vet fungerar. I stället har pengar slösats på att ta fram dyra, energislukande och ogenomtänkta bygglösningar. Ett exempel är de enstegstätade fasaderna, som orsakat byggskador för miljardbelopp på senare år.

Forskarna pekar på flera bygg- och energilösningar med stora svagheter. Här är några exempel.

+ Golvvärme. Det ökar bygg- och energikostnaderna samtidigt som det är ett energitrögt system. Värmen måste först värma golvbjälklaget innan den når rummet.

+ Luftvärme. Ger en högre energinota, dålig komfort och påverkar hälsan då luftkanaler är svåra att hålla rena. De samlar damm, smuts, sporer och föroreningar och orsakar exempelvis allergi.

+ Passivhus. De kallas också hus utan värmesystem eller kroppsvärmda hus. De ger stora problem med ökade fuktskaderisker, samtidigt som den extra tjocka isoleringen kostar för mycket.

+ Stora perspektivfönster. Ger för mycket solinstrålning på sommaren och kostar för mycket energi på vintern.
”Ett stort fönster, hur bra det än är, kan aldrig ersätta väggar med 35 centimeter isolering”, säger Christer Harrysson.

Om du skulle bygga ett småhus i dag, vilken hustyp väljer du?
”Ju mer kompakt hus desto mindre blir värmeförlusterna. Därför väljer jag gärna en och en halvplans- eller tvåplanshus istället för enplanshus. Ett nytt energisnålt hus ska inte ha fjärrvärme, då energiförlusterna i villaområden blir för stora.”

Den stora nackdelen med fjärrvärme är enligt Christer Harrysson att dyra ledningar i marken från småhus till fjärrvärmeverk läcker ut mellan 25 och 40 procent av energin. Ett läckage som kunderna indirekt får betala för, antingen via avgifter eller på kommunalskatten då värmeverken ägs av kommunen.

Är de populära värmepumparna av modell luft-luft, en bra metod att minska energinotan i äldre småhus?
”Lönsamheten är relativt god då man kan spara upp till 5.000 kilowattimmar per år i ett småhus. Men det ställer krav på planlösning och placering så att värmen kan komma ut i huset. Värmekomforten blir dock sämre än med radiatorsystem som kombineras med frånluftsvärme- eller bergvärmepump.”

Du slår ett slag för serietillverkade hus. Någon särskild byggtyp eller material som du tycker fungerar bäst ur energisynpunkt?

”Jag tycker om välbyggda hus där företaget greppar hela byggprocessen, inklusive arbeten på byggnadsplatsen. Det finns flera bygg- och trähusföretag med hög prefabriceringsgrad som kan uppfylla det”, säger Christer Harrysson.

”Trähus, med träregelstomme, är i praktiken mer energisnåla än lättbetong- eller betongstomme. Rätt och lämpligt val av material, installationer och noggrant utfört arbete samt injustering av värme och ventilation är det absolut viktigaste för att få ett bra och energieffektivt hus”, säger han.

Fotnot: Glenn Welander är medicine doktor i socialmedicin. Han har jobbat som energirådgivare i kommuner.

Tyck till