Annons

Ledare: Martin-Löfs avgång i klass med Barneviks

Även om vi förmodligen är långt ifrån slutet på dramat kring Industrivärdensfären så är Sverker Martin-Löfs förtida reträtt, och alla rockader det utlöser, en episk händelse i svenskt näringsliv, nästan i klass med Pehr G Gyllenhammars avgång och Percy Barneviks fall.
Foto:Claes-Göran Flinck

I ett slag står både Industrivärden och Handelsbanken utan vd, eftersom Anders Nyrén rycker upp som ordförande och Pär Boman gör detsamma i banken.

Boman tar också över Martin–Löfs klubba i SCA-styrelsen, där han redan sitter, och går in i Skanskas styrelse. Men Anders Nyrén får en stol till då han efterträder sin ordförande i styrelsen för Ericsson.

Maktparet Martin-Löf och Nyrén har hela tiden legat steget efter i att reagera och lyssna av stämningarna, inte minst bland de institutionella ägarna, när avslöjandena om flyg- och jaktresor spädde på ett sjudande missnöje över deras sätt att hantera sakfrågor som styrelsearvoden, mångsyssleri och bristande mångfald.

Att något inte stod rätt till anade man när Anders Nyréns utpekade efterträdare Pär Östberg för två veckor sedan lämnade Industrivärden, som gav kryptiska och krystade förklaringar.

De missade en chans att ta kontroll över utvecklingen när de med omedelbar verkan lade om resepolicyn. Det kunde ha varit läget för en pudel, och erkännande att det funnits osunda inslag, åtminstone i SCA-kulturen som nu måste vädras ut.

Det grövsta misstaget var att sedan lägga utredningen på de egna revisorerna i PWC.

Måndagens reträtt, att låta en verkligt oberoende granskare göra en parallell utredning noterades knappt av omvärlden, trots att detta länge varit ett huvudkrav från stora ägare.

För nu hade bollen rullat så länge att det var Sverker Martin-Löfs planer på ordnad succession vid stämmorna 2016 som tedde sig ohållbar och oacceptabel för allt fler (också i den egna sfären).

Utredningarna som inte ska vara klara förrän till SCA-stämman i april satte sfärens ledning i en rävsax. För om resultaten blev sådana att huvuden måste rulla – kanske rentav Sverker Martin-Löfs eget- skulle det vara för sent att i ordnade former, via nomineringar och valberedningar, göra den då nödvändiga ommöbleringen. Med dagens lösning är det kanske ”bara” SCA:s VD Jan Johanssson som verkligen behöver frukta innehållet i utredningarna – även om det förstås också kan lägga sordin på Sverker Martin-Löfs tack- och avskedsföreställningar.

Givet omständigheterna är det ändå i hyggligt god ordning som detta oplanerade generationsskifte genomförs. Ägarmässigt sitter de säkert, eftersom stiftelserna sitter på en röstmajoritet i Industrivärden och ägarsamarbetet med Fredrik Lundberg verkar orubbat.

Både Lundberg och Pär Boman kan rentav gå stärkta ur turbulensen. Ingen skugga har ännu fallit på det välskötta Handelsbanken, som säkert inte har svårt att hitta duktiga ersättare på vd-posten.

Men över själva Industrivärden hopar sig frågetecknen, liksom kring sfärens förmåga att attrahera och behålla nya krafter som kan fylla luckorna. De långsiktiga skadorna av haveriet de senaste månaderna går ännu inte att överblicka.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?