ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

M byter fot i migrationsfrågan

  • Foto: JESSICA GOW / TT

Samtidigt som KD tar nya kliv fram i migrationsfrågan hoppas man inom Moderaterna att vända frågan som kan ha kostat partiet segern. Och banden till MP är i praktiken klippta, enligt flera ledande moderater. "Den överenskommelsen ser jag som överspelad", säger Hanif Bali (M).

På onsdagen kom Kristdemokraterna med ytterligare förslag till sin nya integrationspolitiska plattform. Ett nytt besked är att partiet nu vill skrota rätten till ersättning för asylsökande som väljer ett eget boende.

"Vi behöver en jämnare fördelning mellan landets kommuner av såväl nyanlända som asylsökande. Både för invandrarnas skull, och för att underlätta arbetet med att ta emot och slussa in dem i samhället", motiverade partiledaren Göran Hägglund förslaget i en artikel på DN Debatt.

Strax därefter offentliggjordes vilka personer som blir ansvariga för att arbeta ut Moderaternas nya integrations- och migrationspolitik. Arbetsgruppen leds av partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, den tidigare arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson.

Di har talat med flera personer i den nya arbetsgruppen. Och de har fria händer, konstaterar Hanif Bali, som är ansvarig för integrationsfrågor i riksdagen.

"Vi har fått ett brett mandat av partiledningen och partiledaren att vända på varenda sten", säger han.

Han ser inte att den migrationsuppgörelse som slöts med Miljöpartiet 2011 med flera tilläggsuppgörelser under förra mandatperioden lever idag. 

"Den överenskommelsen ser jag som överspelad", säger Hanif Bali.

Tvärtom lägger han stort ansvar på just Miljöpartiet för politikmisslyckandet.

"Miljöpartiet vill till varje pris försvara status quo och det är ingen hållbar situation. Vi får en ökad segregation och de som far illa är asylsökande och andra invandrargrupper. Det är det vi måste åtgärda", säger han.

Han är inte ensam om att ompröva uppgörelsen.

”Jag är inte helt säker på att vi ska stå fast vid den, det tror inte jag. Ska man sätta sig ned och omarbeta sin politik måste man vara beredd att lyfta på alla stenar”, säger Edward Riedl som också sitter i gruppen.

Enligt Edward Riedl har SD stått i vägen för politikutvecklingen.

”Sverigedemokraternas inträde i Sveriges riksdag har varit till stor nackdel för både migrations- och integrationspolitiken. Det har gjort att frågan inte diskuterats på det sätt den borde ha gjorts”, säger han.

Men frågan är känslig och många personer Di talat med avstår från att svara på om samarbetet med MP är över.

Patric Åberg (M) som är kommunstyrelseordförande i Östra Göinge har tagit en framskjuten plats i debatten om flyktingmottagandet. Han anser att alla kommuner måste ta ett större ansvar och han vill se en radikal omgörning av EBO-lagen. Nu sitter han med i partiets arbetsgrupp.

I förra valet tappade Moderaterna mer än var tionde väljare till Sverigedemokraterna. 

Kan politikutveckling i frågan vara ett sätt att få stopp på läckaget till SD?
”Kan vi i den här arbetsgruppen ge väljarna de här svaren som vi tror på, och de upplever att vi har lyssnat och att det är bra förslag då är det en vinnarfråga för oss. Men vi kan inte ducka i frågan. Det har vi gjort allt för länge”, säger han.

Patric Åberg tar sin egen kommun som exempel.

”Östra Göinge är den enda kommun i Skåne där Moderaterna lyckades gå framåt. Det var en vinnarfråga för oss lokalt”, säger han.

Direktiven till Moderaternas arbetsgrupp har rubriken "Stärkt integration i ett öppet Sverige" men Bo Frank som är kommunalråd i Växjö vill ändå ha en diskussion om hur många flyktingar man kan ta emot.

”Utgångspunkten måste vara att vi har en fortsatt generös flyktingpolitik, men man måste också diskutera omfattningen”, säger han.

Tyck till