1515

Stockholmsbörsen: SSAB från jumbo till vinnare

Under relativt hög omsättning fortsatte Stockholmsbörsen norrut på tisdagseftermiddagen.

Förhoppningar om kommande stimulanser vid torsdagens ECB-möste lyfte humöret.

Trots en vinstvarning intog SSAB förstaplatsen medan Getinge halkade efter.

Strax efter klockan 14.00 noterades OMXS30-index på 1.494, motsvarande en uppgång med 1,2 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till höga 11 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50-index upp 1 procent och tyska DAX ökade 0,3 procent.

"Börsen har nu forcerat taket (tidigare toppnivåer) från senaste månadernas intervall och bekräftat upptrenden. Uppgången från förra veckan sker mot bakgrund av att börserna prisar in lättnadsprogram från ECB på torsdag. Förväntningarna är höga och kortsiktigt är det lite risk för "buy the rumor, sell the news", sade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland aktierna inom OMXS30-index stod SSAB för tisdagens vändning. Aktien gick från jumboplats till förstaplats efter en 3,5 procentig uppgång. En vinstvarning från ståltillverkaren pressade aktien initialt men marknaden kanske förväntade sig ett ännu sämre utfall.

Tilläggas ska att stålbolag generellt hade en bra tisdag. Bland annat steg Arcelor, världens största stålbolag, 2 procent i Amsterdam.

"Vi har sagt tidigare att vi väntade en relativt stor säsongsmässig avmattning i slutet av året, och det var så det blev. Resultatet ligger väl i linje med våra egna förväntningar", säger SSAB:s Martin Lindqvist till Nyhetsbyrån Direkt och påpekar att alla analytikers prognoser sannolikt inte varit helt uppdaterade.

Även Sandvik och Atlas Copco uppvisade solida uppgångar runt 2,5 procent vardera.

En av få aktier på minus var Getinge som backade 0,5 procent. Sedan årsskiftet har medicinteknikbolaget tappat 3 procent, bland annat har ett vd-avhopp bidragit till den trista utvecklingen.

Även SKF fanns med i den lilla skara av aktier inom OMXS30-index som var på minus, 0,2 procent var nedgången. Swedbank har sänkt sin rekommendation för verkstadsbolaget till neutral från tidigare köp.

Utanför Stockholmsbörsens storbolagslista kunde också en hel del rörelser skönjas. Medivir retirerade 4,7 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation till behåll. Investmentbanken intar en mer försiktig hållning till infektionsbolagets flaggskeppsprodukt Olysio mot Hepatit C.

Åt motsatt håll gick Shamaran som försvarade förmiddagens kraftiga uppgång genom att klättra 14 procent. Oljebolaget har fått en ny vd med förflutet inom Lundin Petroleum.

Byggmax, som gjort en rejäl återhämtning sedan botten i oktober, minskade 3,6 procent. Danske Bank har sänk byggkedjan till sälj och oroas av den framtida försäljningstillväxten.

En rejäl rörelse stod PA Resources för efter ett ras på 31 procent. Oljebolaget har gjort en nedskrivning på 2,1 miljarder kronor i spåren av det låga oljepriset och ska upprätta kontrollbalansräkning.

Lucara Diamond, som utvecklats svagt sedan i somras, klättrade 10 procent till kursen 13:55 kronor. Swedbank har inlett bevakning av diamantproducenten med rekommendationen starkt köp och riktkursen sätts till 18 kronor.

Semafo rekylerade 5,5 procent efter måndagens 4,7-procentiga tapp. Samtidigt steg guldet 1,2 procent.

Aktieägarna i medicinteknikbolaget Elos kunde glädjas åt en ökning på 4,7 procent. Nyheten om en fabriksutbyggnad på grund av ökad efterfrågan kan ha legat bakom lyftet.


Innehåll från SamsungAnnons

Hitta den perfekta monitorn för kontors- och hemmaarbetet

Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att säga säkert, men en sak som är säker är att den förändrats markant under det senaste året. Många arbetar hemifrån och även kontoret har omdefinierats. För att tillgodose de nya behoven erbjuder Samsung i dag monitorer för både kontoret och hemmaarbetet – så här funkar de. 

Just bildskärmar har blivit en extremt eftertraktad produkt under året då många har jobbat mer hemifrån, en produktkategori som Samsung är en av de marknadsledande inom. De erbjuder i dag en stor bredd av monitorer för alla behov men framförallt för den moderna kontorsarbetsplatsen och för hemmaarbete. 

– Den moderna kontorsarbetsplatsen ska vara ren och snygg, utan en massa prylar, så att det är lätt att komma igång fokusera på arbetet. Därför erbjuder vi monitorer som är designade i en välvd form, i ett så kallat Ultra Wide format. Med en sådan skärm slipper du ha två fysiska bildskärmar, och då även den störande skarven mellan skärmarna, säger John Hedendahl, Produktchef för Desktop Monitors på Samsung. 

Effektivt gränssnitt möjliggör hybrid arbetsplats 

En annan stor fördel med skärmarna är det universella gränssnittet USB Type-C där man med endast en kabel får laddning, bild och data från sin bärbara dator. 

– Genom att endast ha en kabel bidrar man till ett snyggt och stilrent skrivbord samtidigt som det går snabbt att komma igång med arbetet. Det här möjliggör även ett öppet kontorslandskap där personalen kanske inte alltid är på plats på kontoret och därför inte har en avsedd plats, förklarar John Hedendahl. 

Jobba ergonomisk och effektivt 

Att sitta krummad över en laptop är inte optimalt för kroppen och därför väljer fler att jobba med en monitor. För att bidra till en ytterligare bättre ergonomi på moderna kontorsarbetsplatsen har Samsuns monitorer justerbara stativ i både höjd och sidled. De värnar även om våra ögon med monitorernas inbyggda funktion som reducerar skadligt blåljus samt är flimmerfria. 

Lös vardagspusslet – med Smart Monitor 

Morgondagens arbetsplats kan för många även fortsättningsvis vara hemmet. Därför har Samsung lanserat deras Smart Monitor – en monitor som inte bara är lämplig för arbete utan för att titta på film och serier, spela tv-spel eller bara surfa på. 

– Det här är en skärm som hela familjen kan använda sig av. Den har smartfunktioner precis som en smart-tv med olika inbyggda applikationer, och man kan även koppla sin tv-spelskonsol till den. Den är en perfekt lösning om man bor på en mindre yta där det är svårt att få plats med både TV och arbetsplats, och löser helt enkelt vardagspusslet, säger John Hedendahl. 

Det är även möjligt att jobba fjärrstyrt i molnet på skärmen tack vare inbyggda applikationer som till exempel Microsoft 365, och man behöver alltså inte koppla sin bärbara dator till skärmen. Med funktionen DeX går det dessutom att trådlöst koppla upp en Dex-kompatibel Smartphone till skärmen för att underlätta arbetet. 

– Säg att du har massa mejl att svara på i mobilen, men vill att de ska gå snabbare att svara på. Då kan du koppla mobilen till monitorn och skriva dina mejl på ditt anslutna tangentbord istället, säger John Hedendahl och fortsätter:

– Genom att använda sig av Smart Monitor på hemmaplan får du en effektiv arbetsplats men även en plattform för hela familjen. 

Om Samsung 

Samsung inspirerar och bidrar till utveckling genom att skapa teknisk innovation som tar fram produkter och design som syftar till att berika samhället och människors liv. I Norden erbjuder Samsung alla skärmar du behöver för att skapa en modern arbetsplats. Allt från den senaste LED-tekniken som möjliggör gränslöst stora skärmar med hög bildkvalitet, till interaktiva touch skärmar för engagerande möten samt informationsskärmar för både utomhus- och inomhusmiljö. Flera av Samsungs monitorer har olika miljöcertifieringar och ergonomicertifieringar, som TCO, EPEAT och Energy star. Du kan läsa mer om respektive certifiering här: TCO, EPEAT, Energy star

Läs mer om Smart Monitorn för hemmaarbetet här 

Läs mer om monitorer för moderna arbetsplatsen här 

LÄNKAR: 

TCO 

EPEAT 

Energy star 

Smart Monitor 

Monitor modern arbetsplats

Mer från Samsung

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Samsung och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?