1515

Räntor och valutor: Kronan tar stryk <br />

Europaräntorna visade begränsade rörelser på måndagen, med en lätt dragning nedåt, samtidigt som euron stärktes mot dollarn inför torsdagens ECB-möte. Svenska kronan försvagades sen eftermiddag efter att Danmarks centralbank sänkt sina styrräntor.
Foto:Fredrik Sandberg/TT

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,44 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen stängde 1 punkt lägre på 0,76 procent.

Euron stärktes till 1:162 mot dollarn, från 1:152 i fredags, medan dollarn stärktes marginellt till 117:5 mot yenen.

Kronan har under måndagen blivit 8 öre svagare till 9:45 mot euron och ett halvt öre starkare till 8:13 mot dollarn.

Strax före svensk stängning meddelade Danmarks centralbank att den sänker två av sina styrräntor med 15 punkter vardera. Inlåningsräntan sänks till -0,20 procent och styrräntan (utlåningsräntan) sänks till 0,05 procent.

På sin hemsida skrev Danmarks Nationalbank att räntesänkningarna följer efter att centralbanken köpt utländsk valuta på marknaden. Danska kronan försvagades mot euron efter beskedet.

Den 4 september sänkte Danmarks Bank inlåningsräntan med 10 punkter till -0,05 procent.

Folioräntan och diskontoräntan lämnas oförändrade på 0,00 procent.

Den danska kronans pegg till euron påverkades av beslutet förra veckan att Schweiz centralbank, SNB, slopar sitt valutagolv, men den danska centralbanken har "de nödvändiga verktygen" för att försvara sin pegg.

Det sade centralbankens talesperson Karsten Biltoft i en kommentar, rapporterar Bloomberg News.

Danmark har inga planer på att slopa sin valutapegg, sade han, och tillade att Danmark har intervenerat "ett litet tag" före räntesänkningen.

Danmarks besked kan inte jämföras med Schweiz, enligt Karsten Biltoft.


Innehåll från Peak Asset ManagementAnnons

Framgångsreceptet: relationsorienterad boutique-firma

Snabbfotad diskretionär kapitalförvaltning med en familjär känsla och transparent prismodell – det är kärnan i Peak Asset Management kunderbjudande. Bolaget befinner sig just nu i en expansiv fas och växer genom nya förvärv. 

Peak Asset Management är en av få kvarvarande små kapitalförvaltare på den svenska marknaden – som dessutom går som tåget. Nu bryter bolaget ny mark genom att bredda och förbättra sitt kunderbjudande, de växer organiskt och letar dessutom efter olika typer av förvärv. Framtiden ser minst sagt ljus ut för boutique-firman som i dag är väletablerad i både Stockholm och Malmö och som snart kommer att positionera sig på fler orter. 

Lär känna bolaget – det här är Peak Asset Management 

Blickar vi för en snabb stund bakåt, i bolagets tio år långa historia, är det tydligt att Peak Asset Management länge legat i framkant inom en rad olika områden och att de tidigt anammat lösningar som i dag är branschstandard. 

– Vi var till exempel flera år före många andra aktörer på marknaden när vi beslutade oss för att uteslutande fokusera på provisions- och incitamentsfri rådgivning. För åtta år sedan introducerade vi en enkel och helt transparent arvodesmodell som där och då lade grunden för bolagets resa, säger Fredric Clason.

En transparent arvodesmodell 

En avsaknad av transparens med dolda avgifter och provisioner, där kunderna inte vet vad de betalar för, är tyvärr fortfarande ett vanligt förekommande problem på marknaden. Det handlar i mångt och mycket om en informationsasymmetri som kan leda till intressekonflikter. Men, för Peak Asset Management är ekvationen enkel: en transparent arvodesmodell ökar också kundens förtroende för finansmarknaden i stort. 

– Hos oss betalar kunden ett arvode som är baserat på förvaltat kapital, vi behåller aldrig några provisioner, allt är nettolösningar. När vi har gjort ett bra jobb tar vi också ut ett prestationsarvode. Tydligare än så kan det inte bli. Går det inte bra för kunden går det heller inte bra för oss, säger Mattias Åström, vice vd och partner, som efter sommaren kommer ta över rollen som vd på bolaget då Fredric Clason tillträder som styrelseordförande.

Kreativa, familjära och snabbfotade 

Peak Asset Management fokuserar i princip uteslutande på diskretionär förvaltning med tre miljoner som minimibelopp. De erbjuder även ett ”light-erbjudande” för kunder med ett mindre kapital, där personlig och relationsorienterad rådgivning fortfarande står högst upp på agendan. För kunder som vill vara med i beslutsprocessen erbjuds även rådgivande förvaltning.

Skräddarsydda förvaltningslösningar  

– Våra kunder får verkligen vad de betalar för, det vill säga en hög riskjusterad avkastning. Vi går veckovis igenom alla portföljer och når framgång tack vare att vi är kreativa och snabbfotade. Peak Asset Management är tillräckligt stora för att våra kunder ska känna sig bekväma och trygga, men också tillräckligt små för att varje kund ska känna sig unik, sedd och kontinuerligt uppmärksammad, säger Mattias Åström och avslutar: 

– Vi tummar aldrig på en nära, personlig relation. I och med vår låga personalomsättning kan vi också garantera långsiktig rådgivning och förvaltning från en och samma förvaltare. Dessutom finns vi tillgängliga dygnets alla timmar. Jag brukar säga att vi inte har några egentliga öppettider – våra kunder kan alltid nå oss. 

Fakta:

Peak Asset Management är en partnerägd boutique-firma där bolagets ägare medinvesterar tillsammans med kunderna på lika villkor. 

Peak Asset Management drivs utifrån principen om att alltid sätta kundernas intressen främst, genom genuin rådgivning och ett brett erbjudande. 

Peak Asset Management är en fristående, snabbfotad och modern investeringsrådgivare.

Läs mer här! 

Mer från Peak Asset Management

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Peak Asset Management och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?