1515

Räntor och valutor: Euron sidledes inför ECB-vecka<br />

USA-räntorna steg i den sena handeln på fredagen, inför helgledigheten i samband med Martin Luther King Day på måndagen. Den tioåriga statsobligationen var 7 punkter upp till 1,84 procent jämfört med svensk stängning. USA-börserna stängde på plus.

"Vi har byggt in en del paniknivåer de senaste två veckorna. Det är en fråga om att pengar rusar hit eftersom det är det enda stället med någon ränta. När det bromsar in, så är marknaden alltför utsträckt, och det avtar", sade Thomas Roth på Mitsubishi UFJ Securities till Bloomberg News.

På valutamarknaden har dollarn tappat något från 117:60 till 117:20 mot yenen och till 1:155 mot euron. EUR/CHF handlas fortsatt strax över paritet.

Yenen stärktes i spåren av en börsnedgång i Kina, där Shanghaibörsen föll brant efter att myndigheterna skärp regleringen för tre stora finansinstitut.

"Nedgången på Shanghaibörsen har lett till yenköp. Med risksentimentet som avtar något nu, så kommer allt oklart att leda till minskade positioner", sade Yuji Sato på Credit Agricole till Bloomberg News.

Måndagens agenda är relativt tunn. Fokus under veckan ligger främst på ECB-rådsmötet på torsdagen.

ECB väntas då presentera ett program för kvantitativa lättnader, QE, med tillgångsköp för 550 miljarder euro, enligt Bloomberg News medianprognosen. 93 procent av de svarande tror att ECB slår till nu.

Ungefär hälften av de svarande tror att ECB kommer att presentera en total summa för tillgångsköpen, medan 15 procent tror att de kommer att begränsa sig till att uppge en månatliga summa.

Snittprognosen bland de som ser en totalsumma ligger på 558 miljarder euro, med ett intervall från 500 till 1.000 miljarder euro. Medianprognosen för de som ser en månatlig summa ligger på 40 miljarder euro.

Enligt uppgifter till Der Spiegel har ECB-chefen Mario Draghi presenterat ett QE-förslag vid ett möte med den tyske förbundskanslern Angela Merkel.

ECB har ett "mjukt mål" om att återföra balansräkningen till storleken i början av 2012, då den var 3.000 miljarder euro. För närvarande är den cirka 2.200 miljarder euro, men väntas sjunka i närtid då tidigare långa lån (LTRO) löper ut.

ECB skulle därmed behöva agera med ett omfattande paket för tillgångsköp för att nå upp till "målet" för balansräkningen, höja inflationen och motverka en nedgång i inflationsförväntningarna.

"Marknadens förväntningar är nu skyhöga. Ingen besvikelse kommer att tillåtas. ECB:s nästa åtgärd bör bli övertygande, risköverförande och varaktig", sade Attilio Bertini på Credito Valtellinese till Bloomberg News.

En utestående fråga är hur risken med köpen ska hanteras, om den ska delas fullt ut inom eurosystemet eller om de nationella centralbankerna ska stå för en del av risken. Det senare skulle kunna blidka en del av motståndet inom ECB-rådet mot QE, inte minst från tyskt håll.

"Det finns redan en majoritet till förmån för QE och även köp av statsobligationer. Men ECB står i en tradition av bred konsensus", sade Kristian Toedtmann på Dekabank till Bloomberg News.

Andra hållpunkter under veckan är kinesisk BNP (tisdag), preliminära inköpschefsindex (fredag) och svensk arbetslöshet (torsdag).

 

måndag 6.40 (fredag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 8:1125 (8:1334) EUR/USD 1:1557 (1:1523)

EUR/SEK 9:3762 (9:3714) USD/JPY 117:24 (117:24)

Jp obl 2 0,00 (-0,02) Jp obl 10 0,22 (0,24)

Ty obl 2 -0,16 (-0,16) Ty obl 10 0,45 (0,45)

US obl 2 0,48 (0,46) US obl 10 1,84 (1,77)


Innehåll från RicohAnnons

Global expertis och nära kundrelationer – Ricoh stöttar företag på den digitala resan

Peter Källgren, Torbjörn Häggmark, Mats Lundin och Magnus Iden på Ricoh.
Peter Källgren, Torbjörn Häggmark, Mats Lundin och Magnus Iden på Ricoh.

Redan för ett år sedan lanserade Ricoh kampanjen ”Work Together Anywhere” och sedan dess har behovet av att kunna arbeta på distans och digitalisera verksamheten blivit än mer centralt för företag runtom i världen. Med musklerna hos ett stort, globalt företag levererar Ricoh dagligen personlig service och den senaste tekniken för digitala helhetstjänster på den moderna arbetsplatsen. – Tack vare våra partnerorganisationer kan vi vara stora men ändå nära, och alltid i framkant, säger Peter Källgren, Head of Business Communication Services, på Ricoh. 

Den accelererande digitaliseringen kan innebära stora möjligheter för företag, men det förutsätter att man har tid och resurser att hänga med i utvecklingen – något som inte alltid är så enkelt när den egna verksamheten kräver ens fulla uppmärksamhet. Ricoh är i många avseenden en global jätte men när det kommer till kundrelationer är den personliga kontakten viktig, något som också möjliggörs av ett rikstäckande nät av partners och återförsäljare.

– De flesta vet inte hur de ska ta det första steget och många står och stampar. Då kan man alltid konsultera oss och så sätter vi ihop en helhetslösning som fungerar oavsett vad det är för verksamhet och oavsett var kunden sitter, säger Magnus Iden, National Sales Manager Indirect and SMB Channel.

Man räknar med att ungefär 30% kontorsyta kommer minska efter att coronapandemin är över. De nya sätten att arbeta, i digitala mötesrum på distans, har gjort att hela digitaliseringsresan fått en enorm skjuts, och inte minst i Sverige. Det har även ökat intresset för och vikten av video. 

– När det gäller inställningen till hemarbete ligger vi långt fram i Sverige, vilket ställer ytterligare krav på att tekniken på ett funktionellt sätt måste kunna hanteras från hemmaplan. Det är också viktigt med tillgång till system och dokument, säger Mats Lundin, National Sales Manager MA. 

Skräddarsydda lösningar

De nya behoven har drivit på affärsområdet rejält för Ricoh. Nya tider kräver nya rutiner och ny teknik såväl i mötesrummen som i hemmet. I den breda produktportföljen finns väl utarbetade kommunikationstjänster.

– Vi kan hjälpa till med väldigt mycket. Vi analyserar statistik för hur man bäst effektiviserar hela kontorsytan, hur man sprider kunskap, hur man bäst utnyttjar konferensrummen och övriga ytor. Vi arbetar väldigt användaranpassat och kan skräddarsy en lösning – avancerad eller enklare – beroende på hur behoven ser ut. Ibland blir det en lösning för alla och ibland en anpassad lösning, till exempel per avdelning, säger Torbjörn Häggmark, Sales Specialist CS.

Global support

Ricohs långa erfarenhet av att stötta bolag i alla storlekar på deras digitaliseringsresa innebär att de har ett brett team av experter. Med sitt globala nätverk och gränsöverskridande supportfunktion har de kapacitet att serva kunder överallt, oavsett var i världen de befinner sig – något som speglas i fjolårets kampanj ”Work Together Anywhere”. Kampanjen  togs fram för att hjälpa kunder med insikter, vägledning och service från Ricohs nätverk av experter, tekniker, installatörer, och partners över hela världen. 

– Vårt arbete går ut på att hjälpa företag att digitalisera och möjliggöra att arbeta effektivt i hybridmöten, på kontoret och på distans. Ska man lyckas med digitalisering måste det vara samma förutsättningar oavsett om man sitter på huvudkontoret, ett lokalt säljkontor eller hemma, avslutar Peter.

Fakta

Ricoh är ett globalt bolag med totalt 100 000 anställda i 200 länder. Med våra unika styrkor och all vår kapacitet hjälper vi företag att anpassa och förenkla sina arbetsflöden. Låt dina anställda använda sin arbetstid till det som de är bäst på, i en arbetsmiljö som är flexibel, samarbetsinriktad, effektiv och säker.

Läs mer på www.ricoh.se

 

Mer från Ricoh

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ricoh och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?